Din oras

Sute de clujeni au ieșit pe străzi la "Marșul pentru Viață". Manifestația împotriva avorturilor a avut loc în mai multe orașe din țară

Scris de 540

Sute de clujeni au ieșit, sâmbătă, în stradă, ca să își arate susținerea pro-viață și să dezaprobe ușurința cu care se pot face avorturile, atât în România, cât și în alte țări europene. Ediția din acest an a “Marșului pentru Viață”, a opta la număr, s-a desfășurat sub sloganul “Unic din prima secundă”. Manifestația a avut loc, în același timp, în 300 de localități din România și Republica Moldova.

Organizatorii marșului – Fundația Pro Vita, Asociația Clujul pentru Viață și mai multe culte creștine – susțin că în România e nevoie de o legislație mai bună, care să sprijine femeile ce recurg la avort din lipsă de educație sau din cauza posibilităților materiale. În plus, legislația și studiile sunt precare și atunci când vine vorba de sindromul de sarcină și sindromul post-avort, două afecțiuni care duc la traume în multe familii.

“Avem nevoie de propuneri de proiecte de lege, prin care să se reglementeze serviciile sociale specializate. Deasemenea, avem nevoie de cursuri de specializare pentru psihologi, sociologi și asistenți sociali pe subiectul crizei de sarcină. Totdată, dorim să transmitem un mesaj cercetărtorilor dion domeniul științelor sociale: îi rugăm să acorde mai multă atenție acestui subiect care provoacă multe traume în familiile românilor, mai ales că în țara noastră există puține studii care să abordeze criza de sarcină”, a spus Iustina Oprescu, președintele Asociației Clujul pentru Viață. 

La Marșul din Cluj a fost prezent și un consultant politic al Parlamentului European, cunoscut pentru campaniile și discursurile sale ce blamează avorturile.

“Dacă ne așteptăm ca legile europene să ne protejeze, o să fim dezamăgiți. Avortul este permis la cerere aproape în fiecare țară a UE. În anul acesta Irlanda a cedat presiunilor din partea grupurilor de lobby pro-avort. Doar Malta și Polonia țin încă stindardul sus ca țări unde să faci un avort e mai dificil. În Marea Britanie, 98% din avorturi sunt efectuate din cauze care spun că femeia s-ar afla în risc de depresie. Dar dacă ar cerceta mai cu amănuntul și-ar da seama că ar fi mai sănătos să aduci pe viață copilul, în loc să îl avortezi. Așadar, în Marea Britanie, 98% dintre avorturi ar trebui incriminate, iar medicii pedepsiți. Instituțiile europene fac lobby, tot mai mult, pro-avort și trebuie să știți că bani din taxele dumneavoastră merg în campaniile care susțin avortul”, a spus Paul Moinan, consilier politic în Parlamentul European,  pentru Grupul Conservatorilor și al Reformiștilor europeni.

Momentul de discursuri a fost urmat de marșul propriu zis, care  s-a desfășurat pe traseul: Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, Calea Dorobanților, Str. Pitești, Bulevardul 21 dec. 1989, Piața Unirii.

În Piața Unirii a fost amenajată și o zonă cu activități pentru copii, dar și un cort unde personal medical specializat răspundea întrebărilor și nelămuririlor legate de viața intra-uterină.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 16 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 17 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 18 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE