Sanatate

Supraponderabilitatea (Obezitatea)

Obezitatea este o boala in care este perturbat metabolismul lipidic, grasimile acumulandu-se in organism sub forma unor depozite divers localizate, determinand o crestere a greutatii normale cu peste 20 %. Se estimeaza ca actualmente in intreaga lume boala afecteaza peste 300 milioane de oameni.

Conform unei definitii moderne, o persoana obeza este aceea la care indicele masei corporale (IMC, BMI sau indicele Quetelet) este superior valorii de 30 kg/m². Acesta se calculeaza ca raport intre greutatea individului si patratul inaltimii sale (IMC = greutate/inaltime²). Formula este valabila numai pentru adultii de pana la 65 de ani.

Conform unor statistici recente, in ultimii 30 de ani numarul persoanelor supraponderale, indeosebi in tarile (super)dezvoltate, a crescut de trei ori, fiind pe punctul de a detrona fumatul din topul celor mai frecvente cauze de producere a decesului; la noi in tara, peste 25 % din populatie este afectata deja de flagel.

In general, se apreciaza ca o persoana supraponderala plateste tribut acestei situatii cu 9-10 ani din speranta de viata. Adevarata epidemie (“globezitate”), boala a devenit o problema de sanatate publica la nivel mondial.

 
Riscurile pentru sanatate, concretizate in numeroase complicatii (insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, dispnee de efort, apnee nocturna, diabet, ateroscleroza, osteoporoza, reumatism, litiaza biliara, tulburari de ciclu, sterilitate, cancer de san, prostata etc.) si costurile financiare au un puternic impact asupra sistemului medical.

Gradul de risc este diferit, in cazul persoanelor apartinand rasei albe: o talie de peste 94 cm la barbate sau mai mare de 80 cm la femei poate fi considerate un serios semnal de alarma, care impune masuri energice si adecvate de reducere a greutatii corporale.

Alaturi de predispozitia ereditara, sedentarismul, stresul, sindromul depresiv si fragilitatea psihosociala, traumele neuropsihice, folosirea anticonceptionalelor si a hormonilor sau a unor medicamente, tulburarile endocrine, variatiile ponderale repetate, intreruperea unei activitati sportive, graviditatea, menopauza sau extirparea ovarelor si consumul excesiv de alimente bogate in glucide (care influenteaza deopotriva lipogeneza si lipoliza) reprezinta cauzele principale cele mai probabile ale bolii.

Renuntarea la fumat sau alcool, in cazul consumatorilor “inraiti” determina, cel mai adesea, cresteri corporale de 5-6 kg sau mai mult, ca masura de compensare metabolica, mai ales datorita schimbarii comportamentului alimentar (sporirea numarului de gustari, rontairea a cate ceva, ori de cate ori s-ar fi simtit nevoia de a trage un fum de tigara).

Obezitatea presupune existenta unor modificari structurale in numarul si marimea celulelor adipoase. In functie de constitutia corporala individuala, grasimea in exces se depoziteaza fie pe abdomen (indeosebi la barbati, persoane in “forma de mar”, de tip android), fie pe solduri si fese (mai ales la femei, persoane in “forma de para” de tip ginoid).

Boala prezinta doua stadii:

–    unul dnamic, caracterizat prin hiperfagie (consum exagerat de alimente) si lipogeneza  (acumulare subcutanata de grasimi, crestere ponderala),
–    iar celalalt static, in care cresterea in greutate se stabilizeaza si apar complicatiile amintite.

In plan psihosocial, supraponderabilitatea are importante consecinte pentru individul in cauza: alterarea calitatii vietii, sentimental de invaliditate, scaderea respectului fata de propria persoana, depresii, diverse discriminari si dezavantajari s.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *