Dacă ești începător în lumea pokerului, un cuvânt pe care îl vei auzi frecvent este „strategie”. Asta deoarece pokerul este un joc de abilități, în care strategia ta va face de multe ori diferența. La poker, nu te poți așeza la masă așa cum o faci, spre exemplu, la păcănele, unde dai spin și te distrezi.
Pokerul este un joc ceva mai complex, în care e indicat să ai o strategie. Un plan de joc, să știi cum vei aborda anumite mâini, cât vei miza, când vei fi agresiv și care sunt mâinile la care vei renunța din start.
Strategia este astfel foarte importantă în poker, iar în acest articol vei găsi câteva sfaturi ce te pot ajuta:
Joacă doar mâinile puternice și nu te feri să fii agresiv
Indiferent care ar fi nivelul tău, dacă joci prea multe mâini, șansele să îți pierzi jetoanele sunt destul de mari. Din acest motiv, este indicat să îți dezvolți o strategie solidă preflop pentru a-ți îmbunătăți rezultatul final. Cea mai bună strategie pe care poți să o aplici este să joci o mână restrânsă de mâini puternice într-un mod agresiv. Dacă vei face acest lucru, există o șansă bună să îți induci adversarii în eroare. Ei nu vor ști dacă plusezi cu A-A, A-K sau 7-6, ceea ce te va face dificil de citit.
Învață să blufezi eficient
Blufurile fac parte din jocul de poker încă din cele mai vechi vremuri. Sunt povești din Vestul Sălbatic cu oameni faimoși din acele vremuri care adorau să blufeze la poker. În zilele noastre, blufurile sunt încă la modă, dar trebuie să înveți să o faci eficient. Cea mai eficientă modalitate de a blufa este să te ghidezi după cărțile pe care le ai. Încearcă să blufezi cu mâini care au out-uri, în așa fel încât să existe speranța că le poți îmbunătăți, că poți ajunge la o chintă, la o culoare. Unii jucători numesc aceste mâini „semi-bluff”, având în vedere că au și potențial și nu sunt doar o cacealma.
Joacă-ți rapid mâinile puternice
Jocul prea lent este o greșeală comună printre jucătorii cărora le este frică să-și scoată adversarii din pot atunci când au o mână puternică. Dacă simți că ai o mână puternică, în care ai șanse mari să iei potul, încearcă să îți asumi riscuri. Este indicat să pariezi pe mâinile tale puternice pentru a construi potul și pentru a-ți proteja capitalul propriu. Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să pariezi întotdeauna post-flop. Poți face asta când îți dai seama că este puțin probabil ca altcineva să aibă o mână mai bună.
Apără-ți Big Blind-ul
Big blind-ul este o poziție specială la masa de poker, deoarece ai investit deja 1 big blind în pot. Din acest motiv, de fiecare dată când te confrunți cu o plusare în timp ce ești în big blind, vei avea pot odds mai bune de a face call decât celelalte poziții de la masă. În plus, ești ultima persoană care acționează înainte de flop, astfel că poți să faci un call profitabil comparativ cu alte poziții. Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui să continui cu mâini de genul 9 de inimă neagră – 5 de inimă roșie, dar gama de mâini jucabile devine mai largă cu siguranță.
Să știi să renunți
O greșeală pe care o vezi la mulți începători, mai ales pe platformele de poker online. Oamenii își doresc să se distreze, să fie implicați în acțiune, dar în poker este imposibil să câștigi fiecare mână. Așadar, este indicat să îți dai seama când e cazul să renunți. Uneori chiar nu merită să continui într-o mână, chiar dacă ai investit în ea. Și dacă ajungi în această situație și ai renunțat după ce ai dat câteva call-uri, încearcă să ții minte mâna în așa fel încât să înveți ceva. Pokerul este de multe ori și o lecție din care ai numai de învățat pentru a putea progresa pe termen lung.
Profită de adversarii slabi
În cazul în care sesizezi semne de slăbiciune la adversarii tăi, încearcă să fii cât mai agresiv posibil. Dacă adversarul tău arată multă slăbiciune la heads-up (să spunem că face check pe flop și la turn), poți să încerci o strategie de bluf agresivă pentru că s-ar putea să îl scoți repede din pot.