Din oras

Strategia Municipiului pentru 2014-2020 ar putea fi adoptata in luna octombrie

La Primaria Cluj-Napoca lucrurile se fac cat se poate de ardeleneste. Pentru o audienta se asteapta luni bune, regulamentul pentru caini a fost gata dupa mai bine de un an, asadar nu trebuie sa ne mire ca Strategia Municipiului pentru 2014-2020 e gata de un an si jumatate si nu a fost inca adoptata. Reprezentantii Primariei spun, insa, ca proiectul va intra pe ordinea de zi a sedintei din octombrie a Consiliului Local. Iar de data asta chiar s-ar putea sa aiba dreptate, avand in vedere ca noul proiect (cu modificarile dupa dezbaterea din martie) a fost avizat de insasi Stefania Ferencz, mana dreapta a primarului.

In 16 iunie 2014 edilul a anuntat publicarea Strategiei pe pagina web dedicata special pentru acest proiect. In perioada 10 iunie – 10 iulie 2014 Strategia era in consultare publica. Apoi in 17 decembrie s-a organizat o dezbatere in Sala de Sticla a Primariei, urmand o noua perioada de consultare intre 29 decembrie si 12 ianuarie. Ultima dezbatere a avut loc in 2 martie 2015. Apoi in 16 martie s-a publicat minuta dezbaterii si abia dupa 5 luni a fost avizata varianta finala a proiectului, in luna august. Ce au facut functionarii Primariei in aceste luni cu un document ce era finalizat din aprilie 2014? Au scris un cuprins si un rezumat.

Varianta finala a proiectului de hotarare prin care se va adopta Strategia la care au muncit voluntar sute de experti clujeni a fost avizata in 11 august 2015 si poarta semnatura Stefaniei Ferencz, directorul general al Directiei de comunicare, dezvoltare locala si management de proiecte.

Sute de experti din Cluj au lucrat la Strategie, fiecare conturand mai multe proiecte.

“Calitatea vietii – e clar, cele mai mari investitii trebuie facute aici, de la calitatea gradinitelor, pana la drumuri, parcuri, zone de sport, cultura… Am vazut un potential imens de regenerare urbana la cultura, cultura poate fi multiplicator clar de resurse. Multiculturalismul ne poate aduce clar avantaj, educatia preuniversitara trebuie stimulata foarte mult, incluziunea sociala este foarte importanta, si participarea, sper sa se dezvolte cat mai mult mecanismele participative”, a aratat Calin Hintea, decanul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC), cea care a coordonat proiectul de planificare strategica a Clujului pentru urmatorii sapte ani.

Proiectul de dezvoltare strategica a municipiului Cluj-Napoca, documentul de peste 1.000 de pagini, este planul pe care va trebui sa se bazeze administratia locala in ceea ce priveste finantarile din fonduri europene in perioada 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *