Din oras

Strada Regele Ferdinand oferă trecătorilor un regal de gunoaie și clădiri degradate

În zona kilometrului zero al orașului de cinci stele, gunoaiele, clădirile degradate, spațiile comerciale închise și asfaltul degradat sunt cuvintele de ordine. Așa se prezintă strada Regele Ferdinand, încă de cum dai colțul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989.

Trotuarele sunt acaparate de mașini în ciuda faptului că pe alocuri sunt porțiuni cu stâlpișori care interzic accesul autoturismelor pe trotuare. Pe lângă “decorarea” trotuarelor cu mașini, indiferent de oră, zona dedicată pietonilor este într-o stare jalnică și din cauza asfaltului degradat. Peste tot sunt petice peste petice, fisuri, denivelări și gropi discrete. Dacă nu fac slalom printre mașinile parcate neregulamentar pe trotuare, pietonii trebuie să fie atenți pe unde calcă, să nu se împiedice în asfaltul extrem de uzat.

Clădirile cu tencuiala roasă și cu bucăți desprinse completează peisajul acestei străzi ultracentrale. Un imobil aflat vis a vis de Muzeul de Farmacie oferă o imagine absolut „încântătoare” turiștilor, care tocmai s-au delectat cu vreo expoziție din incinta muzeului. Tencuiala este atât de degradată încât s-a ajuns până la cărămidă, porțiunile care încă mai au tencuială sunt mâzgălite cu graffiti, iar un poster cu vechiul Cluj care acoperă o fostă intrare sau vitrină este pe punctul să se desprindă în curând. Acesta nu este singurul exemplu referitor la imobile aflate într-o stare foarte proastă. Pe toată strada sunt clădiri de pe care cade tencuiala.

Felul în care arată imobilele de pe Ferdinand arată încă o dată eșecul programului Primăriei, Marea Refațadizare, prin care se dorește repararea fațadelor a aproape 1.000 de clădiri din zona centrală. Proprietarii au ignorat amenințările Primăriei cu amenda și nu au făcut nicio lucrare de modernizare a fațadelor. De la finalul anului trecut, administrația publică locală a început să aplice impozit majorat cu 500% pentru proprietarii clădirilor care au refuzat să își repare imobilele.

Câțiva pași mai încolo de imobilul ros până la cărămidă, dăm peste o rampă de gunoi în miniatură. Intrarea la fosta Librărie Universul s-a transformat într-un coș de gunoi. După grilajul metalic din fața ușii se află un morman de deșeuri: PET-uri, bucăți de carton, saci de gunoi plini cu resturi, ambalaje din plastic și din hârtie. Clujenii nesimțiți nu au mai putut să își ducă gunoiul în mână câțiva metri, până la primul coș și au considerat că este mai la îndemână să îl arunce după gratiile din fier, că dacă tot s-a pus praful peste librărie, ce mai contează niște deșeuri aruncate în fața ușii?

Trebuie subliniat faptul că strada Ferdinand este și pe traseul spre Cetățuie, un obiectiv turistic aflat în paragină. Așa Cluj-Napoca le oferă vizitatorilor niște imagini absolut încântătoare și potrivite pentru un oraș cu pretenții de urbe de cinci stele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *