Din oras

Stelică fără frică doarme sub un brad, fără casă. Pe Boc îl doare undeva și nu-i pasă FOTO și VIDEO

Povestea lui Stelică este una reprezentativă și ilustrează nepăsarea generală a unei comunități față de oamenii mai puțin norocoși. Stelică ”locuiește” sub un brad din Campusul studențesc Hașdeu, din nemijlocita apropiere a Bisericii ortodoxe studenţești din Haşdeu, cu Hramul Sfântului Nicolae, precum și a cantinei de acolo. De prin luna mai, Stelică doarme sub un brad, acoperit cu o folie de plastic. Cu toate acestea, nici una dintre autoritățile clujene nu dorește să știe de el.

Stelică este o ”vedetă” locală în întreg Campusul studențeșc din Hașdeu. Starea lui alternează între momente scurte de luciditate și momente mai critice. Adeseori, Stelică este agresiv, vorbește de unul singur și încearcă să interacționeze cu studenții într-un mod mai puțin diplomatic. De-a lungul timpului, acesta a ”locuit” pe unde a apucat, de obicei în preajma tomberoanelor. 

”Până nu demult, avea o baracă în spatele unei pubele de gunoi de pe str Piezișă. In urmă cu 2 luni primăria i-a desființat „locuința” pe motiv că se adunaseră prea multe gunoaie in ea (deși era lângă containere). Astfel încât bietul om s-a „mutat” sub un brad lângă biserica studențească. Are o plapumă pe jos si acolo doarme sub o folie de plastic daca plouă. Bradul cu pricina a devenit un morman de gunoaie, doar că sub cerul liber. Acum, oficialitățile nu mai sunt deranjate de mormanul de gunoaie din spatiul public. Ideea e că acum nu e frig dar va veni iarna și omul acesta nu are unde locui și nici nu știe să ceară ajutorul pt că are probleme de natură psihică. De obicei, urlă, râde și înjură sau deranjează toată noaptea. Portarii nu au ce să-i facă, unde să-l alunge și nici nu pricepe. Această situație durează din luna mai”, notează Alin N., cel care ne-a semnalat cazul lui Stelică.

Astfel, aventura lui Stelică, care și-a ”amenajat locuința” sub un brad, durează de la începutul lunii mai. Dar oamenii locului știu că povestea lui Stelică este mult mai veche.

De la cetățenii aflați prin preajma culcușului unde doarme Stelică am aflat că acesta a fost vizitat și de Poliția Universitară a campusului, și de Poliția Locală. Dar, în final, situația lui nu s-a schimbat cu nimic. Altfel spus, agenții de Poliție nu au transmis informații autorităților competente cu privire la omul fără adăpost. Astfel, ”vedeta” Stelică a continuat să-și amenajeze un spațiu de dormit din loc în loc, de obicei în apropierea containerelor de gunoaie de pe lângă căminele studențești. Periodic, a tot fost gonit dintr-un loc într-altul, fără ca cineva de pe cuprinsul campusului să semnaleze situația sa. Fiecare portar a încercat să-l alunge din zona în care își desfășoară activitatea. Și, în acest mod, a fost ”rezolvată” problema omului fără adăpost, care a rămas, de fapt, nerezolvată. 

Dar, întrucât Primăria Cluj-Napoca a fost în stare să evacueze o familie cu 3 copii dintr-un spațiu în care locuia de peste 20 de ani, spațiu pe care îl amenajaseră corespunzător, ne putem întreba, cum va fi rezolvat cazul lui Stelică?!

CITEȘTE ȘI: VIDEO O familie cu 3 copii a fost evacuată de Primăria Cluj-Napoca, după ce vreme de 22 de ani nu a vrut să știe că un imobil este ocupat abuziv

Întrucât astăzi este Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, i-am făcut o vizită lui Stelică. Și am văzut ”locuința” s-a improvizată. 

Conform lui Daniel Tămaș, director DGASPC Cluj, cazul acestui cetățean fără adăpost a fost, pur și simplu, neglijat de Primăria Cluj-Napoca.

Înainte de toate, Poliția Locală are obligația să verifice identitatea acestui cetățean. Aceștia ar fi trebuit să vadă dacă ”vedeta” campusului, Stelică, are acte de identitate, are locuința pe raza județului Cluj sau nu.

De asemenea, Asistenții medicali ai Direcției de Asistență Socială și Medicală, din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, trebuiau să se sesizeze și să urmărească dacă acesta este încadrat cu grad de handicap sau nu. Altfel spus, prin intermediul serviciului de Asistență Socială, Primăria trebuia să rezolve situația în care se găsește Stelică. Acesta ar fi trebuit să urmeze o serie de investigații medicale, prin intermediul DASM, pentru a se stabili starea de sănătate mintală precum și alte afecțiuni fizice. 

În urma acestor etape – ancheta socială și investigația medicală – cazul său trebuia adus la cunoștința Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj.

Aici – după ce Primăria ar fi trebuit să-și repecte atribuțiile și să clarifice identitatea/situația socială/starea medicală a acestui cetățean – Stelică ar fi putut obține un loc într-unul din Centrele de Îngrijire și Asistență a DGASPC Cluj. 

Sau, Primăria ar fi putut să îi afle un loc în Centrul Persoanelor fără Adăpost.

Dar, după 2 ani de mandat al primarului Boc, primăria din Cluj-Napoca prezintă realizările mărețe în materie de dezvoltare IT, precum aplicațiile pentru identificarea parcărilor lipsă sau povești despre funcționari virtuali (Antonia). Și acestea se întâmplă în vreme ce persoane concrete, în carne și oase, sunt efectiv neglijate. Despre incluziunea socială, nici vorbă. Când cele mai simple dintre atribuții nu sunt respectate – nici de către Poliția Locală, nici de către DASM, nici de către Primărie. 

Poate că, Stelică ar trebui să-și mute ”locuința” în Piața Unirii – centrum mundi – acolo unde cetățeni de tot felul sunt respectați și apreciați chiar dacă își instalează corturile pentru a protesta, iar Poliția Comunitară nu îi deranjează cu nimic.

Poate că acolo, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, Stelică și-ar găsi un loc bine meritat, de unde să nu mai fie alungat.

Protestul său este contra inechității sociale permanente, a lipsei de incluziune socială și a unei povești de succes a Clujului spusă doar pe jumătate.

Cealaltă jumătate, a oamenilor fără adăpost, a dezinteresului administrativ, ei bine, această imagine a Orașului Comoară, se spune doar cu jumătate de gură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *