Din oras

Statuia lui Donath, lasata in plata Domnului

Primaria Cluj-Napoca a respins singurul proiect de restaurare a statuii lui Donath. Licitatia pentru achizitia lucrarilor a fost anulata, pentru ca proiectul a fost depus de sculptorul fentat de municipalitate.

Statuia lui Donath ramane in paragina, pentru ca Primaria are de reglat conturi cu Ilarion Voinea. Reprezentantii municipalitatii au anulat procedura de modernizare a statuii, pe motiv ca oferta a fost neconforma si inacceptabila.

Este cu atat mai ciudat cu cat proiectul de restaurare a statuii a fost castigat de acelasi sculptor, in 2012, care si-a reinnoit oferta si saptamana trecuta. Ilarion Voinea sustine ca a refacut dosarul si l-a potrivit sumei de 9.000 de euro, data de Primarie. Proiectul castigat intial a fost estimat la 23.000 de euro.

“Am propus un proiect cu statuia curatata care intra in suma propusa de ei: 37.800 de lei. Am propus ca statuia sa fie dislocata si curatata, insa am insotit proiectul de un memoriu, care, pesemne, nu le-a convenit functionarilor din Primarie. (…) In faza in care e, orice interventie e riscanta. Am punctat in memoriu: capul nu este cel original si trebuie refacut dupa alte lucrari de epoca. E ciudat cum doi ani de zile nu s-a indoit nimeni de proiectul meu, iar acum il resping”, a comentat Ilarion Voinea pentru Ziar de Cluj.

In al doilea caiet de sarcini publicat la inceputul lunii de catre Primarie a fost inclusa atat proiectarea, ridicarea monumentului de pe amplasament, cat si conservarea monumentului original, precum si reamplasarea statuii pe amplasamentul stabilit de Voinea. Primaria a inceput procedurile de achizitie publica pentru restaurarea a monumentului, fundamentate pe un proiect al sculptorului.

Voinea spune ca nu va mai veni cu alta propunere.

“Nu pot depune alt proiect decat unul facut in mod profesionist. Ei vor sa fie cat mai ieftin. Pentru asta, gasesc mesteri in cimitir”, a conchis Voinea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *