In vizor

Stâlpul discordiei de pe strada Constanța – un clujean e de 3 ani într-un război de uzură cu Primăria pentru a se face o a treia bandă de circulație pe strada sa

Pe strada Constanța, într-o zonă sufocată de traficul rutier, în momentul în care s-a pus problema construirii unui nou ansamblu de locuințe, s-a prevăzut, printr-o hotărâre de Consiliu Local, ca, prin retragerea noii construcții de la stradă, pe porțiunea devenită liberă, să fie creată o a treia bandă de circulație, care ar putea ajuta la fluidificarea traficului. Toate bune și frumoase, noua clădire s-a făcut, retrasă de la stradă cum era prevăzut, noua bandă de circulație există, doar că nu e folosită ca bandă de circulație, ci ca zonă de parcare abuzivă. Și asta pentru că un stâlp, care, înainte de a fi retrasă clădirea, era amplasat la marginea trotuarului, acum, pentru că nu a fost mutat, a ajuns ca poziționare între a doua și a treia nouă bandă. Poate că totuși stâlpul nu ar fi fost o problemă pentru circulație dacă ar fi fost corect securizat și semnalizat, însă în jurul său a fost construită o borduri dreptunghiulară, mai mică în partea dinspre stradă și mai lată în porțiunea dinspre trotuar, bordură care face imposibilă folosirea acelei parcele de drum ca drum.

Korosi Iosif, locatar pe strada Constanța nr. 15, ap. 2, de trei ani de zile se luptă cu Primăria pentru a se realiza ceea ce a fost prevăzut în actele oficiale, pentru ca cea de-a treia bandă de circulație să fie pusă în circulație, pentru ca șoferii să nu mai parcheze ilegal pe un drum public, pentru ca să se respecte legea și pentru ca pe strada sa să se poată desfășura un trafic civilizat, în condiții mai bune. Clujeanul însă a fost mereu pasat de către angajații Primăriei de la unul la altul, cererile sale legitime și legale au fost sistematic ignorate, așa că, obosit și tracasat de această luptă surdă și inutilă, a hotărât să se adreseze redacției noastre, el sperând că, dezvăluind opiniei publice problemele de pe strada sa, acestea vor putea, în sfârșit, să aibă o soluționare:

„Pe locația unde s-a construit noul ansamblu de locuințe de pe strada Constanța numărul 12 au fost înainte niște clădiri abandonate, iar stâlpul era amplasat chiar la marginea trotuarului. Odată cu construcția noii clădiri, prin HCL atașată, din anul 2013, s-a hotărât ca: «traseul străzii Constanța să fie corectat în vederea rezolvării intersecției cu strada Ploiești, pe lungimea studiată, prin cedarea unei suprafețe de teren din parcela studiată. Amplasarea construcțiilor va fi făcută pe aliniamentul rezultat după reglementarea traseului strada Constanța și pe cel al străzii Ploiești», parcela studiată reprezentând porțiunea dedicată înființării unei noi benzi de circulație care să faciliteze circulația autovehiculelor de pe strada Constanța pe strada Ploiești, și astfel, după cum se precizează foarte clar în textul hotărârii de Consiliu Local, amplasarea construcțiilor trebuia făcută după realizarea acestei noi benzi de circulație. 

Numai că, deși clădirea a fost retrasă de la stradă și între bordură și clădire este și spațiu verde, care permitea realizarea acestei benzi, a rămas stâlpul electric care înainte era amplasat pe marginea trotuarului vechi și care acum a rămas între a doua și a treia bandă nou înființată. În plus, în jurul stâlpului, deși nu era nevoie de un soclu, s-a realizat un astfel de soclu cu borduri, sub formă dreptunghiulară, care în porțiunea dinspre stradă are 22 de cm, iar în partea dinspre noua bandă care trebuia înființată are 63 cm.

Astfel, cu toate că banda respectivă ar putea fi dată în circulație, ea este transformată în prezent într-o parcare ilegală, cu toate că această bandă figurează în acte ca „drum”, și nu ca loc de parcare. În plus, și semnele de circulație din această zonă indică oprirea interzisă. Porțiunea de parcelă care trebuia să devină drum a fost securizată cu stâlpi de cauciuc și cu balize de material plastic umplut cu nisip, pentru a delimita noua bandă de circulație, dar acestea au fost vandalizate, șoferii continuând să parcheze ilegal. Nu ia nimeni nicio măsură, deși Poliția Locală a fost anunțată și cunoaște foarte bine această situație, dar nu se implică nimeni în rezolvarea acestei probleme.

Soluția ar fi simplă, ca să se evite parcarea mașinilor ar trebui îngrădită zona, iar această porțiune, pentru a deveni bandă de circulație, nu necesită mutarea stâlpului, conform unui specialist din Primărie cu care am vorbit, pentru că lățimea acestei benzi ar fi suficientă pentru circulația mașinilor daca s-ar elimina o porțiune din soclul stâlpului, care oricum nu are niciun rol acum acolo. Stâlpul ar putea fi securizat prin montarea a două separatoare din beton, pentru evitarea accidentelor, iar banda ar putea fi dată în circulație, prin efectuarea marcajelor și a semnelor necesare care să avertizeze oamenii că e o bandă de circulație. Reprezentanții Primăriei au afirmat că nu se poate realiza această bandă decât prin mutarea stâlpului în altă parte, dar eu cred că nu au unde să îl mute.

Primăria cunoștea situația cu înființarea unei noi benzi de circulație de la început, chiar și amplasamentul acestui stâlp, și chiar HCL din anul 2013 hotărăște ca amplasarea construcțiilor să fie făcută pe aliniamentul rezultat după reglementarea traseului pe strada Constanța și pe strada Ploiești, și astfel, trebuia mai întâi mutat stâlpul, înființată fără probleme această nouă bandă, după cum prevede HCL, iar apoi putea fi făcută și noua construcție a ansamblului de locuințe.

Pe lângă toate acestea, zona pusă în discuție este o zonă protejată a monumentelor istorice, conform listei CZMI/2010 – „Centrul istoric al orașului Cluj”, așa că mă întreb dacă este normal să se construiască aici astfel de clădiri-monstru”, ne-a explicat clujeanul situația.

Korosi Iosif ne-a povestit pe larg, printr-o scrisoare deschisă olografă, și experiențele sale traumatizante din cei 3 ani de „război psihologic” cu Primăria:

„Din anul 2013, până în anul 2016, de când m-am implicat cu vecinii în soluționarea problemelor ivite cu construirea ansamblului de locuințe din strada Constanța nr. 12 și a intersecției dintre strada Constanța cu strada Ploiești, care prevedea înființarea unei noi benzi de circulație prin hotărâre de Consiliu Local și care nu s-a realizat nici până în ziua de astăzi, am fost nevoit să apelez la serviciile din Primăria Cluj-Napoca.

În acest interval de 3 ani am fost purtat de la un birou la altul și tratat cu indiferență. Am avut de-a face uneori cu angajați ai Primăriei plictisiți, nepăsători, incompetenți, dezinteresați față de problemele și nevoile cetățeanului de rând. 

În unele birouri, în loc să fiu informat, am fost dezinformat (mințit). Dacă am avut o idee, o variantă la rezolvarea unei probleme, nu am fost ajutat, susținut, ba chiar, din contra, am fost refuzat, respins. 

După modul în care am fost tratat în Primărie am constatat lipsa de implicare și cooperare dintre șefii de servicii în rezolvarea unei probleme de importanță majoră, în care fiecare se dezvinovățește, pasându-și atribuțiile unii altora, dând vina unul pe celălalt.

În Primărie, problemele cetățeanului de rând nu se rezolvă, ci se tot amână, până când omul, din cauza bolii, a nervilor și a stresului, renunță, fără nicio speranță, la a mai apela la serviciile acestei instituții, apelând la oameni de bună credință care se implică spre binele cetățenilor, la televiziune și la ziare.


Omul de rând care intră în Primărie este neputincios, fără șanse de izbândă, opiniile lui nu sunt luate în considerare, este umilit, înjosit, este considerat ca un supus a cărui soartă depinde de funcționarii acestei instituții care iau o hotărâre după bunul lor plac și nu după realitate. De fapt, acești funcționari sunt puși în slujba cetățenilor pentru a le rezolva problemele – cetățeni de care au fost aleși și din banii cărora sunt plătiți.

Cu sinceritate vă informez că Primăria poate fi considerată ca o redută puternică, cu o birocrație solidă, cu o structură atât de bine pusă la punct, încât nu poate fi penetrată, în care domină jocul de interese și relații, o instituție care are dreptul să încalce legile țării fără a fi trasă la răspundere, o instituție din care rareori vezi vreun cetățean care să iasă cu fața senină și cu problemele rezolvate.

Datorită unor asemenea experiențe și stări de fapte menționate de mine mai sus și care au fost trăite de mine timp de 3 ani, din cauza stării de sănătate care nu îmi mai permite continuarea acestei colaborări cu instituția Primăriei, în rezolvarea unei probleme de importanță majoră pentru binele cetățenilor și al orașului, colaborare care de fapt s-a transformat într-un război psihologic obositor și fără de sfârșit, sunt nevoit să apelez la ajutorul Ziar de Cluj pentru a continua investigațiile, pentru soluționarea și finalizarea acestui caz”, a conchis clujeanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *