Editorial

Sport naţional „antifraudă”: buzunăritul românilor. Pentru acoperirea „pagubei” produse de şpagă

Bun regulile trebuie să fie reguli. Dacă s-a dat o lege, legea aia trebuie aplicată (și respectată). Suntem în situația strămoșilor de acum 2-300 de ani care luau bâte pe spate să învețe să-și facă budă în curte și să nu se mai ușureze ținându-se de un par peste tot prin bătătură.

Adică ni se aplică ordine și disciplină. Nu cu parul, ci cu chitanţierul, taxa, acciza şi impozitul.

Dar, ANAFura ei de ordine și disciplină!

Că:

– nu te prăvălești ca biciul lui Attila să arăți ce mare sculă de basculă ești și să te arăți zmeu la o lipsă de 1 leu și 50 de bani în gestiunea „banditului”, când ești vierme în fața celor care devalizează bugetul Țării cu zecile și sutele de milioane de euro; Plus că te mai uiți și la valoarea educativă a amenzii atunci când o aplici. Nu iei gâții afacerii pentru 1 leu și pui pe drumuri sute de oameni;

– plus, chestie de „școlarizare” (pun între ghilimele): ANAF-iștii de azi sunt gardiștii de ieri (ăia care se pretau la un bec și o cafea pe gratis numai să-și arate insigna) și milițienii de la „economic” de alaltăieri (care se pretau la înscenări gestionarilor și frizerilor doar pentru o avansare).

De aceea toate acțiunile de forță tâmpă “a antifraudei” le privesc cu circumspecție.

Mai ales că, mă repet, dar memoria românilor trebuie mereu udată cu amintiri (altfel uită de la mâna cu care ștampilează votul până la gura la care duce mititelul electoral), vine pe prevederi și coerciții izvorâte din gândirea strâmbă, profund coruptă a mai multor penali (de exemplu: Darius Vâlcov, acela despre care nu mai știm nimic dinspre Justiția română despre cum și de ce îngropa valori materiale în pereți; de exemplu Sorin Blejnar, condamnat şi gata ieşit din custodia nemiloasei noastre legi – acum îşi cheltuie „agoniseala” pe undeva pe Coasta de Azur. Şamd). Să nu uităm că izvorâtorii actualelor coerciții fiscale aparțin unor guvernări ale căror miniștri (vreo 14 la număr, dacă nu mă înşel) înfundă pușcăria, arestul și sălile tribunalului după numai 4 ani de guvernare.

Dacă stăpânii sunt bandiți, cum credeți că și-au ales slugile? Şi ce credeţi că ştiu acestea să facă cel mai bine? Da, să fie bandiţi…

Miercuri, un inspector antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală a fost reținut de procurorii DNA, după ce a cerut de la un fost director al Direcției (da, da, de Antifraudă) suma de 100.000 de euro pentru a o da unui presupus procuror DNA, care ar fi urmat să dea o soluție favorabilă într-un proces care nu exista.

Potrivit DNA, „În schimbul banilor, presupusul procuror ar fi trebuit să dispună o soluție favorabilă martorului într-o eventuală cauză penală în care acesta ar fi fost cercetat. În contextul menționat mai sus, la data de 29 martie 2022, inculpata Popa Georgiana ar fi primit cei 100.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

Realizaţi, nu? Adică şi fostul director „antifraudă” avea bube la dosărel – chiar dacă respectivele bube nu aveau încă dedicate un dosar…