Politica

Spitalul Pediatric Monobloc bate pasul pe loc. TIȘE: “Anul viitor, sper eu, vom demara, în sfârșit, o clădire pentru Spitalul de Copii. Aveam 10 milioane de euro pregătiți, dar nu am găsit clădirea”

”Așa cum am mai declarat, anul viitor va fi Anul Sănătății. Așa cum am mai spus, vom aloca cei mai mulți bani pentru sistemul de sănătate”, a afirmat Alin Tișe într-o conferință de presă. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tișe, vrea să exproprieze terenurile din jurul actualului Spital Clinic de Urgență pentru Copii (SCUC), de pe Calea Moților, și să mute toate secțiile în această locație.

„Am câștigat procesul de revendicare pe Moților, în locația actuală a SCUC. Noi dobândim în proprietate toată locația, de peste 1 ha. Avem o comisie care se ocupă de identificarea terenurilor, împreună cu Primăria. Am identificat terenuri învecinate SCUC care, dacă optăm pentru aceasta, ar putea fi expropriate și am putea mări suprafața pentru a aduce acolo secțiile spitalului de copii, în două etape, modular.

Aceasta ar fi o variantă, dacă nu găsim imobil.

La primărie am identificat deja proprietarii: parțial este statul, parțial, persoane fizice. Dacă reușim acolo să expropriem teren suficient, cât avem nevoie, vom avea acolo, ca primă opțiune, să începem în sistem modular, pe secții, spitalul de copii. Dacă expropriem, vom avea acces și de pe Moților, și de pe Pavlov, vom avea loc și de parking”, a declarat Alin Tișe.

CJ Cluj a demarat procedura de achiziție publică a unui imobil care să găzduiască viitorul SPM.

                ”Anul acesta aveam 10 milioane de euro pregătiți ca să cumpărăm clădirea potrivită, dar nu am găsit-o”

                                  Alin Păunel Tișe. 

De fapt, nu au fost oferte:

după ce în prima parte a lunii octombrie Alin Tișe posta pe site-ul Consiliului Județean documentația de atribuire privind achiziția publică a unui imobil – teren și construcție care să găzduiască viitorul Spital Pediatric Monobloc – forul județean, întrunit în ședința de deschidere a ofertelor pentru teren și clădire necesare unității medicale, a fost nevoit să constate lipsa ofertelor.

CITEȘTE ȘI: În realitate, nu e ca pe Facebook: Tișe o buftează cu Spitalul Monobloc pentru copii

Joi, în ultima ședință a CJ din 2018, pe ordinea de zi se află un proiect privind rectificarea bugetului propriu al județului Cluj. În acest sens, forul județean va aloca 11,1 milioane lei (2,4 milioane de euro) pentru achiziția unui imobil destinat pentru realizarea serviciilor medicale pediatrice în sistem monobloc.

CITEȘTE ȘI: Finanțare din propriul buget: 2,4 milioane de euro pentru Spitalul Pediatric Monobloc

”Chiar dacă nu se vede”, a spus Alin Tișe, de când se află la conducerea forului județean, în spitalele din Cluj-Napoca au fost investite 7 milioane de euro. Dar de ce nu se vede?

”Aș vrea să știți că în acești an, de când sunt președinte la Consiliul Județean, am alocat, doar din bugetul județului, 7 MILIOANE DE EURO. Pentru spitalele din Cluj. Investițiile s-au făcut din bugetul clujenilor. Fie că vorbesc de Spitalul de Boli Infecțioase, fie de Spitalul de Recuperare, de Spitalul ”Leon Daniello”, chiar de Spitalul de Copii unde s-au investit mulți bani și acolo, CHIAR DACĂ NU SE VEDE, dar în corpurile din interior s-au investit bani mulți, sunt CÂTEVA secții care arată bine la Spitalul de Copii”, a enumerat Tișe lista investițiilor.

Doar că investițiile – bani publici – trebuie să aibă și rezultate. Rezultatele trebuie SĂ SE VADĂ, iar simpla aruncare cu bani publici nu se numește neapărat investiție. Nu înseamnă că sistemul sanitar clujean s-a schimbat.

”Este o realitate. Puteți merge la spitalele acestea care sunt în subordinea Consiliului Județean și puteți vedea, ele există, puteți discuta cu managerii, care SUNT ABSOLUT ÎNCÂNTAȚI, pentru că niciodată nu s-au invesit atât de mulți bani în sănătate”, a conchis președintele CJ Cluj, referindu-se la satisfacția care se citește pe fața managerilor din spitalele clujene.

Spitalul Pediatric Monobloc, prima cărămidă, la anu’ și la multi ani

În ceea ce privește realizarea Spitalului Pediatric, întrebat de ce s-a opus realizării unui asemenea proiect în anul 2015, atunci când președintele CJ Cluj era Mihai Seplecan, iar imobilul de pe Calea Turzii (Spitalul Pelican) era liber de sarcini și se putea începe realizarea unui spital pediatric, Tișe a susținut că atunci nu au fost respectate procedurile birocratice. 

Altfel spus, Clujul putea avea deja un Spital Pediatric.

În 2015 însă, consideră Tișe, nu s-a respectat legislația.

Acum, încercând să respecte legea, Tișe vrea să pună prima cărămidă la fundația Spitalului Pediatric, abia anul viitor, în 2019:

         

            ”Anul viitor, sper eu, vom demara, în sfârșit, o clădire pentru Spitalul de Copii”   

                              Alin Păunel Tișe

Alin Tișe și-a exprimat public speranța ca anul viitor să înceapă construcția Spitalului Pediatric Monobloc. Spital pe care Clujul a refuzat să îl aibă în 2015. Cine a refuzat? Alin Tișe.

”Eu nu m-am opus. Eu m-am opus la procedură, în sens că trebuia să cauți pe piață orice clădire, nu numa’ una.

Nu m-am opus ideii de a cumpăra o clădire, ci de a avea variante.

Trebuie să faci o procedură, pe care noi am făcut-o, și am așteptat oferte de la mai multe persoane”, a mărturisit Tișe.

Încă așteptăm oferte: Sopor sau Bdul Muncii.

„Spitalul ar putea să fie construit pe o locație pe care să o expropriem, pentru că nu am avut decât două oferte care nu sunt bune.

Una la intersecția Bd. Muncii – Oașului, iar alta, undeva în Sopor, pe unde trece centura municipiului.

Anul acesta aveam 10 milioane de euro pregătiți ca să cumpărăm clădirea potrivită, dar nu am găsit-o”, a transmis Tișe. 

Întrebat dacă fostul președinte de Consiliu Județean, Mihai Seplecan, nu a respectat procedura, Tișe a replicat: 

”Eu nu știu ce-a făcut dânsul. Eu vă spun ce fac eu.

Dacă ei ar fi luat-o atunci (imobilul spitalului Pelican – n.r.), trebuia s-o ia.

Nu contează persoana care trebuie să demareze un proiect, contează el să se-ntâmple. Nu trebuie personalizate lucrurile.

Nu vă imaginați că domnul respectiv (Mihai Seplecan – n.r.) înțelegea care-i treaba cu Spitalul de Copii. El nu-nțelegea”, a încheiat Tișe.

La sfârșitul anului 2018, în pragul unui nou început de an, Consiliul Județean așteaptă încă oferte, ”variante multiple” din care să aleagă locația potrivită pentru Spitalul Monobloc.

Să pună prima cărămidă la fundația spitalului…

E despre Sănătate?

Nu.

E despre Politică.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *