Justitie

Soții Cătinean, cămătarii de la Gherla, își așteaptă sentința

Procesul de fond prin care Adrian Cătinean și soția lui Ramona au fost judecați pentru cămătărie s-a încheiat, urmând ca magistrații de la Judecătoria Gherla să pronunțe sentința. Cei doi au fost trimiși în judecată în iulie 2020, după ce anchetatorii au descoperit că împrumutau bani cu dobândă, iar ulterior exercitau presiuni asupra datornicilor, cărora le creșteau suma datorată.

Șapte ani de cămătărie, ”nevăzuți” de polițiștii de la Gherla

 Procurorii de la Gherla susțin că Adrian Ovidiu Cătinean și-a pus pe picioare ”afacerea” în urmă cu șapte ani. Toată operațiunea infracțională era cunoscută de către soția lui, Ramona Cătinean, care îl ajuta la încasări, retrageri de la Western Union și chiar acordare de ”linii de finanțare”. Cumva normal, la bine și la greu, soția l-a ajutat pe Cătinean, fiind și ea trimisă în judecată în prezentul dosar.

Însă, procurorii subliniază în repetate rânduri că activitatea celor doi era de notorietate în oraș. Cum se face că nimeni nu i-a oprit? Cum se face că timp de șapte ani, Adrian Ovidiu Cătinean lua dobânzi de peste 100% din sumele date cu împrumut, bătea și amenința persoanele care nu respectau termenele. Mai mult, una dintre victime susține că a luat 400 de euro cu o dobândă de 50 de euro, pentru o săptămână. În momentul în care nu putut restitui cei 450 de euro, Cătinean i-ar fi impus penalități de 50 de euro pentru fiecare zi de întârziere. Când omul a făcut rost de bani și i-a înaintat 450 de euro, șmecherașul de Cătinean i-a aruncat pe jos, replicând că suma e prea mică și să îl caute când are banii de penalități. Iată, un țarănuș de Gherla cum făcea pe Don Corleone și își ”spăla” păcatele cu excursii la Muntele Athos.

„Începând cu anul 2019 și până la data depunerii plângerii penale, persoana vătămată a fost abordată în repetate rânduri de către Cătinean Adrian, prin intermediul aplicației Whats App, (…), la care este atașată fotografia inculpaților Cătinean Adrian și Cătinean Ramona, în care îi solicita acestuia să-i restituie sumele de bani împrumutate, conversații din care reiese că numitul Adrian Cătinean i-a dat acestuia bani cu împrumut aproximativ 3.500 de euro, în perioada 2019-2019, pentru care PERSOANA VĂTĂMATĂ a achitat suma de 10.000 de euro dobândă, detaliu ce a fost precizat și în declarația dată de aceasta.

(…)

Persoana vătămată, Paul C., arată că a fost supus unor violențe din partea inculpatului Cătinean Adrian, în sensul că a fost lovită de două ori în anul 2019, pentru a-l constrânge să-i remită banii datorați, o dată întâmplându-se ca victima să fie lovită în așa fel încât să își piardă cunoștința”, se arată în rechizitoriu.