Politica

Sondajul IRES din luna mai, făcut la Cluj, arată că PSD va lua 9% la locale! Șocul vine însă din partea USR

Scris de 756

În luna mai institutul de sondare IRES condus de Vasile Dâncu a efectuat un sondaj de tip CATI pe 931 de subiecți în încercarea de a identifica notorietatea unor posibili candidați ai PSD, dar și de a face o radiografie de moment a partidelor politice în cel mai dezvoltat județ al României, după București.  

În general clujenii, așa cum arată sondajul, consideră în proporție de 89% că direcția pe care merge județul este una bună și cel puțin 65% dintre clujeni spun că vor merge sigur la vot. 

Vasile Dâncu și-a propus să testeze câteva nume din politica clujeană pentru a estima un posibil candidat la Primărie și un posibil candidat la Consiliul Județean. De departe, la județ, Alin Tișe conduce la capitolul notorietate, fiind cunoscut de 92% din oameni. Aurel Cherecheș, fost prefect și Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj, sunt pentru clujeni niște iluștri necunoscuți. 70% din clujeni nu au auzit de ei. A fost testat și omul de afaceri Ștefan Gadola, care din păcate are o notorietate foarte mică, circa 16%. Totuși e puțin mai mare decât a deputatului Adrian Dohotaru, cel care în mod rușinos închide plutonul și care a tăiat frunze la câini în Parlamentul României. 

Alin Tișe conduce detașat și la capitolul ”părere despre”, 57% având o părere bună despre el. 

Candidatul USR Cătălin Sălăgean are șanse să câștige președinția Consiliului Județean la fel cum măgarul lui Buridan are șanse să devină elefant, adică zero.

Remus Lăpușan, țărănușul cu bojoci roșii din Berind nu trece de 40% notorietate după 25 de ani de politică, ceea ce ne arată și prin acest sondaj un lucru pe care îl știam, că este un papagal.  

Șocul vine în momentul în care clujenii răspund cu cine ar vota la Consiliul Județean ca partid, dacă ar avea loc alegeri săptămâna viitoare. PNL conduce detașat cu circa 42%, în condițiile în care acest sondaj IRES nu avea cum să măsoare și perspectiva politică a faptului că PNL ”a transferat” circa 20 de primari de la PSD, lucru care îi va duce pe PNL și pe Alin Tișe spre o covârșitoare majoritate.  

PSD era în degringoladă în mai, pe județ, cu numai 10% în estimările IRES. Având in vedere plecările către PNL ale celor 20 de primari, cel mai probabil PSD va lua nu 9-10%, ci chiar mai puțin. 

Șocant este însă faptul că USR nu face, potrivit IRES, decât 10% pe județ, lucru explicabil prin faptul că USR nu are o structură de partid închegată în teritoriu, nu cel puțin la nivelul la care să emită pretenții, sau să poată deveni un pericol pentru Tișe.  

În condițiile în care PSD nici azi nu a anunțat cine vor fi candidați la președinția CJ și la Primărie, este clar că eșecul partidului este mai mult decât previzibil. Dacă scorul se va păstra și la Parlamentare, PSD abia va reuși să își trimită un deputat și un senator în Parlament.  

Așa cum ziceam acum câteva săptămâni, omul de afaceri Ștefan Gadola a fost în cărți să devină candidatul PSD la Consiliul Județean. Scorul însă din sondaje nu a fost unul de bun augur, Gadola fiind creditat cu circa 7% din voturi, potrivit IRES. Iese din discuție și Daniel Tămaș, cel care și-a dorit atât de mult să candideze împotriva lui Tișe, cel care a luat în sondajul IRES doar 6%. Dacă ar fi intrat în competiție cu Tișe, acesta pur și simplu ”l-ar fi spart”. Atât de puternică este intenția de vot pentru liderul liberal.  

Sondajul a fost unul intern și nu a fost niciodată dat publicității, dar Ziar de Cluj a reușit să pună mâna pe el și să vă ofere o radiografie. Următorii patru ani vor fi dominați tot de Emil Boc și Alin Tișe, fiecare pe traseul său politic. Alin Tișe a lucrat serios în aceste luni și vrea să obțină o majoritate liniștitoare în Consiliul Județean, care să îl facă să vină la serviciu fluierând. Vor conta enorm atât primarii furați de la PSD, cât și scorul mic pe care așa cum arată IRES s-ar putea să îl ia USR pe județ, poate cel mai șocant lucru care reiese din sondaj. Tișe nu va avea problema lui Boc, care va avea mult mai mult de furcă cu useriștii pe municipiu, în condițiile în care aceștia fac la nivel de oraș o campanie foarte agresivă și își propun să ducă cel puțin 10 consilieri în viitorul deliberativ al orașului.  

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 10 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 10 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 10 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 10 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 11 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 11 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 12 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 12 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 13 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 14 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE