Politica

Sondajul IRES din luna mai, făcut la Cluj, arată că PSD va lua 9% la locale! Șocul vine însă din partea USR

Scris de 756

În luna mai institutul de sondare IRES condus de Vasile Dâncu a efectuat un sondaj de tip CATI pe 931 de subiecți în încercarea de a identifica notorietatea unor posibili candidați ai PSD, dar și de a face o radiografie de moment a partidelor politice în cel mai dezvoltat județ al României, după București.  

În general clujenii, așa cum arată sondajul, consideră în proporție de 89% că direcția pe care merge județul este una bună și cel puțin 65% dintre clujeni spun că vor merge sigur la vot. 

Vasile Dâncu și-a propus să testeze câteva nume din politica clujeană pentru a estima un posibil candidat la Primărie și un posibil candidat la Consiliul Județean. De departe, la județ, Alin Tișe conduce la capitolul notorietate, fiind cunoscut de 92% din oameni. Aurel Cherecheș, fost prefect și Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj, sunt pentru clujeni niște iluștri necunoscuți. 70% din clujeni nu au auzit de ei. A fost testat și omul de afaceri Ștefan Gadola, care din păcate are o notorietate foarte mică, circa 16%. Totuși e puțin mai mare decât a deputatului Adrian Dohotaru, cel care în mod rușinos închide plutonul și care a tăiat frunze la câini în Parlamentul României. 

Alin Tișe conduce detașat și la capitolul ”părere despre”, 57% având o părere bună despre el. 

Candidatul USR Cătălin Sălăgean are șanse să câștige președinția Consiliului Județean la fel cum măgarul lui Buridan are șanse să devină elefant, adică zero.

Remus Lăpușan, țărănușul cu bojoci roșii din Berind nu trece de 40% notorietate după 25 de ani de politică, ceea ce ne arată și prin acest sondaj un lucru pe care îl știam, că este un papagal.  

Șocul vine în momentul în care clujenii răspund cu cine ar vota la Consiliul Județean ca partid, dacă ar avea loc alegeri săptămâna viitoare. PNL conduce detașat cu circa 42%, în condițiile în care acest sondaj IRES nu avea cum să măsoare și perspectiva politică a faptului că PNL ”a transferat” circa 20 de primari de la PSD, lucru care îi va duce pe PNL și pe Alin Tișe spre o covârșitoare majoritate.  

PSD era în degringoladă în mai, pe județ, cu numai 10% în estimările IRES. Având in vedere plecările către PNL ale celor 20 de primari, cel mai probabil PSD va lua nu 9-10%, ci chiar mai puțin. 

Șocant este însă faptul că USR nu face, potrivit IRES, decât 10% pe județ, lucru explicabil prin faptul că USR nu are o structură de partid închegată în teritoriu, nu cel puțin la nivelul la care să emită pretenții, sau să poată deveni un pericol pentru Tișe.  

În condițiile în care PSD nici azi nu a anunțat cine vor fi candidați la președinția CJ și la Primărie, este clar că eșecul partidului este mai mult decât previzibil. Dacă scorul se va păstra și la Parlamentare, PSD abia va reuși să își trimită un deputat și un senator în Parlament.  

Așa cum ziceam acum câteva săptămâni, omul de afaceri Ștefan Gadola a fost în cărți să devină candidatul PSD la Consiliul Județean. Scorul însă din sondaje nu a fost unul de bun augur, Gadola fiind creditat cu circa 7% din voturi, potrivit IRES. Iese din discuție și Daniel Tămaș, cel care și-a dorit atât de mult să candideze împotriva lui Tișe, cel care a luat în sondajul IRES doar 6%. Dacă ar fi intrat în competiție cu Tișe, acesta pur și simplu ”l-ar fi spart”. Atât de puternică este intenția de vot pentru liderul liberal.  

Sondajul a fost unul intern și nu a fost niciodată dat publicității, dar Ziar de Cluj a reușit să pună mâna pe el și să vă ofere o radiografie. Următorii patru ani vor fi dominați tot de Emil Boc și Alin Tișe, fiecare pe traseul său politic. Alin Tișe a lucrat serios în aceste luni și vrea să obțină o majoritate liniștitoare în Consiliul Județean, care să îl facă să vină la serviciu fluierând. Vor conta enorm atât primarii furați de la PSD, cât și scorul mic pe care așa cum arată IRES s-ar putea să îl ia USR pe județ, poate cel mai șocant lucru care reiese din sondaj. Tișe nu va avea problema lui Boc, care va avea mult mai mult de furcă cu useriștii pe municipiu, în condițiile în care aceștia fac la nivel de oraș o campanie foarte agresivă și își propun să ducă cel puțin 10 consilieri în viitorul deliberativ al orașului.  

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 12 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 14 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 14 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 15 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 15 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 16 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 17 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 18 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 19 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 20 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE