Diete

Somonul se mananca si la gratar!

Carnea trandafirie si grasa a somonului are un gust delicat si de obicei se conserva in cutie sau este afumata. Somonul este o sursa foarte buna de acizi grasi Omega 3, care sunt necesari pentru functionarea corecta a creierului, dar si pentru un sistem cardiovascular sanatos. Somonul de Pacific moare in mod obisnuit in cateva zile sau saptamani dupa depunerea icrelor. Salbatic sau de crescatorie? Oricare alegere este buna pentru dieta dvs.!

 

Portia de cultura generala

 

Somonul este denumirea comuna a unor pesti  din familia Salmonide, dintre care Salmo salar, raspandit mai ales de-a lungul coastelor marilor din nordul Europei si ale Oceanului Atlantic. Unii pesti din aceasta familie sunt somoni, in timp ce altii sunt numiti pastravi. Acvacultura de somon are o contributie majora la productia mondiala de peste de crescatorie.

 

In perioada reproducerii, urca spre izvoarele fluviilor pentru a-si depune icrele. Cercetarile arata ca 90 % dintre somoni depun icrele in acelasi rau in care s-au nascut. Este de dimensiuni mari, poate depasi un metru in lungime si 25 de kg, in greutate; are corpul alungit si este de culoare argintie pe laterale si albastrui pe spate. Si ursilor le place carnea de somon.

 

Somonul traieste in Oceanele Pacific si Atlantic, in Marile Lacuri din Statele Unite si in alte lacuri din toata lumea. Peninsula Kamceatka din estul Rusiei include cel mai mare sanctuar al somonilor din intreaga lume. Crescatoriile de somon au succes in Norvegia, Suedia, Scotia, Canada si Chile.

 

De ce ar trebui sa consumam somonul?

 

Somonul contine proteine, lipide, colesterol, glucide, minerale (fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc, vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B6), vitaminele C, E si D, acid folic, retinol eq. Energie calorica la 100 de g este 180 kcal.

 

Carnea de somon se consuma ca friptura dar si la gratar; de obicei ea se conserva sau este afumata si aromatizata cu ienupar si salvie, dupa care se taie felii si se ambaleaza in pungi vidate. Se consuma cu sosuri picante sau pe paine neagra cu unt. In gastronomie se mai prepara taiat in bucati, rasol cu sosuri, cum ar fi maioneza. Ca mancare, se mai consuma si crud, taiat in felii foarte subtiri si asezonat cu lamaie.

 

Carnea de somon este de obicei portocalie sau rosie datorita carotenoidelor care se gasesc in pielea lui, printre care astaxantina si cantaxantina. Somonul castiga aceste carotenoide prin dieta; somonul salbatic manaca kril si moluste mici, iar cel de crescatorie din mancarea pe care o primeste. Astaxantina este un antioxidant natural folosit ca agent de colorare, pentru a da culoare somonului de crescatorie, care altfel ar fi gri.

 

Consumatorii de somon se intreaba care sunt mai buni, cei salbatici sau de crescatorie. Cei din urma au parte de mai putin exercitiu fizic decat cei salbatici si au tendinta sa se ingrase. Si pentru ca sunt mai grasi, contin mai multe grasimi de tip Omega-3 decat omologii lor… dar nu cu mult. Nutritionisti zica ca oricare alegere este buna.

 

Includerea in dieta a pestelui gras, cum ar fi somonul, impreuna cu fructe, legume, cereale, nuci si seminte, reduce riscul aparitiei cancerului, atacurilor de cord si diabetului. Grasimilie Omega 3 care se gasesc in somon au dovedit a fi benefice si pentru starea de sanatate a inimii, pentru depasirea depresiei, pentru lupta impotriva astmului si cancerului.

 

Secrete si recomandari in folosirea somonului

 

–    Somonul se gaseste in stare proaspata, congelat, in conserve sau afumat.
–    Somonul proaspat prins in libertate poate fi gasit numai cateva luni pe an; cel de crescatorie – tot timpul anului.
–    Somonul proaspta trebuie ori mancat, ori congelat dupa doua zile de la cumparare.
–    La preparare, pielea ar trebui indepartata, impreuna cu oasele.
–    Atentie! Somonul nu trebuie gatit prea mult.
–    Grasimile Omega 3 pot fi distruse prin expunerea la aer, lumina si caldura, dar prin congelare, somonul va suferi pierderi minime.
–    Somonul poate fi copt, fript, prajit, prajit la gratar, afumat sau chiar servit crud ca sushi.
–    Printre plantele aromatice care se potrivesc cu somonul se numara si rozmarinul.

 

Reteta pentru gurmanzi: Somon la gratar cu sos de salsa de merisoare si cirese

 

Portii: 4; timp de preparare: 20 de minute; calorii: 260 kcal.

 

Ingrediente: ½ cana de merisoare uscate indulcite; 2 linguri ghimbir tocat; 1 lingurita coaja de portocala; ½ cana de cires, fara samburi; 2 linguri de zahar; 2 linguri suc de mere.

 

Mod de preparare: Se incalzeste gratarul. Se fierb merisoarele, ciresele, zaharul, sucul de mere, ghimbirul si coaja de portocala intr-un vas mijlociu, la foc mediu, timp de 5 minute, sau pana ce merisoarele sunt umflate si moi. Se da deoparte sosul salsa si se lasa la racit. Somonul se asezoneaza cu cimbru, sare, piper negru, dupa gust. Se prajeste pe gratar pe fiecare parte, intre 3-5 minute, in functie de dimensiunea si grosimea bucatilor de peste. Se pune jumatate de lingurita de salsa pe platou. Se aseaza somonul in centru, se orneaza cu arpagic. Sosul de salsa se pastreaza intr-un recipient inchis etans, la frigider, maximum 3 zile.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *