Analiza

Șomajul crește la nivel național, Clujul se menține la o rată scăzută

Scris de 91

Clujul se află printre județele cu o rată scăzută a șomajului. Economiștii spun că șomajul este redus în acele zone cu forță de muncă calificată și cu un nivel de educație ridicat.

La nivel național, șomajul a crescut în ultima lună, iar creșteri ale ratei șomajului s-au mai înregistrat și în alte luni. Creșterea ratei șomajului coincide cu majorarea salariului minim pe economie cu 200 de lei, la 1.450 lei, de la 1 februarie. Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), numărul de șomeri a crescut în luna mai cu 7.425 faţă de luna aprilie și s-a ajuns astfel la un număr total de șomeri de 478.312, iar rata şomajului a urcat la 5,4%. Şomajul este mai mare în rândul bărbaților (5,9%) în luna mai, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 4,7%.

Economiștii au avertizat asupra faptului că majorarea salariului minim pe economie va duce la creșterea șomajului, iar acest lucru se reflectă în datele publicate de INS în fiecare lună. În ianuarie, numărul de șomeri la nivel național a fost sub 480.000, dar apoi a început să crească în februarie și martie. În aprilie a fost în scădere, iar în luna mai a crescut din nou.

Potrivit economiștilor, la nivel național, există o criză a forței de muncă, de care se plâng tot mai multe companii. Și acest lucru, alături de majorarea salariului minim pe economie, duce la creșterea șomajului.

Dacă la nivel național, rata șomajului este de 5,4%, în județul Cluj lucrurile stau mult mai bine. Clujul este, de altfel, unul dintre județele cu o rată a șomajului extrem de scăzută. Conform datelor oficiale publicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la sfârșitul lunii mai, în Cluj erau 7.415 șomeri. Rata șomajului în Cluj este de doar 2.1%.  Rate atât de mici ale șomajului se mai înregistrează doar în Ilfov (0,39%), Timiș (1,13%), Arad (1,36%).

La polul opus se află judeţele Vaslui, cu 10,8%, Teleorman cu 9,7% şi Mehedinţi cu 9,3%. Acestea sunt județele cu cea mai mare rată a șomajului din țară. Potrivit economiștilor, șomajul ridicat este pus pe seama calificării slabe a forței de muncă și a nivelului de educație redus.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 14 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 15 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 16 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 16 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 17 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 19 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 19 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 20 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE