Analiza

Șomajul crește la nivel național, Clujul se menține la o rată scăzută

Clujul se află printre județele cu o rată scăzută a șomajului. Economiștii spun că șomajul este redus în acele zone cu forță de muncă calificată și cu un nivel de educație ridicat.

La nivel național, șomajul a crescut în ultima lună, iar creșteri ale ratei șomajului s-au mai înregistrat și în alte luni. Creșterea ratei șomajului coincide cu majorarea salariului minim pe economie cu 200 de lei, la 1.450 lei, de la 1 februarie. Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), numărul de șomeri a crescut în luna mai cu 7.425 faţă de luna aprilie și s-a ajuns astfel la un număr total de șomeri de 478.312, iar rata şomajului a urcat la 5,4%. Şomajul este mai mare în rândul bărbaților (5,9%) în luna mai, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 4,7%.

Economiștii au avertizat asupra faptului că majorarea salariului minim pe economie va duce la creșterea șomajului, iar acest lucru se reflectă în datele publicate de INS în fiecare lună. În ianuarie, numărul de șomeri la nivel național a fost sub 480.000, dar apoi a început să crească în februarie și martie. În aprilie a fost în scădere, iar în luna mai a crescut din nou.

Potrivit economiștilor, la nivel național, există o criză a forței de muncă, de care se plâng tot mai multe companii. Și acest lucru, alături de majorarea salariului minim pe economie, duce la creșterea șomajului.

Dacă la nivel național, rata șomajului este de 5,4%, în județul Cluj lucrurile stau mult mai bine. Clujul este, de altfel, unul dintre județele cu o rată a șomajului extrem de scăzută. Conform datelor oficiale publicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la sfârșitul lunii mai, în Cluj erau 7.415 șomeri. Rata șomajului în Cluj este de doar 2.1%.  Rate atât de mici ale șomajului se mai înregistrează doar în Ilfov (0,39%), Timiș (1,13%), Arad (1,36%).

La polul opus se află judeţele Vaslui, cu 10,8%, Teleorman cu 9,7% şi Mehedinţi cu 9,3%. Acestea sunt județele cu cea mai mare rată a șomajului din țară. Potrivit economiștilor, șomajul ridicat este pus pe seama calificării slabe a forței de muncă și a nivelului de educație redus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *