Sanatate

Solutii pentru a invinge nevrozele

Se poate ceva ca sa invingem nevroza? E cazul sa ne recunoastem infranti? Bineinteles ca nu, pentru ca a capitula inca de la aparitia primelor simptome de nevroza inseamna sa alegem pe vecie angoasa si sa ne condamnam pe viata. In schimb, e absolut necesar sa incercam sa gasim solutii.

 

Iata cateva dintre ele recomandate de specialistii in psihoterapie:
1. Dormiti atat cat aveti nevoie, suficient pentru ca organismul sa-si poata regasi forta si vigoarea, si in conditii bune, adica invelit bine si intr-o camera bine aerisita.

 

2. Daca e ceva ce va preocupa sau nu va lasa sa dormiti, notati despre ce e vorba si discutati despre asta cu partenerul (a) dvs.

 

3. Odihniti-va oricand simtiti nevoia, inclusiv o jumatate de ora dupa pranz, chiar daca nu dormiti.

 

4. E bine sa va ganditi, din cand in cand ca munciti ca sa va castigati viata, nu ca sa v-o distrugeti. La slujba nu va lasati coplesiti de sarcini si nu luati in seama ostilitatile sau jignirile colegilor, iar in societate nu va stricati relatiile cu familia si prietenii.

 

5. E important sa va organizati cat mai bine timpul liber, ca sa nu devina o sursa de enervare si de frustare. Practicati hoby-ul preferat, alternand activitatea intelectuala cu cea fizica.

 

6. Incercati sa reflectati putin la lucrurile pe care le faceti in momentul respectiv, chiar daca le considerati banale sau de rutina.

 

7. Evitati sa faceti prea multe in acelasi timp. Dimineata incepeti cu calm si rabdare indeplinirea problemelor de rezolvat, pe rand si in ordinea importantei; nu este nimic daca nu le indepliniti pe toate in aceea zi.

 

8. Nu va grabiti, nu alergati si nu va nelinistiti fara rost cand sunteti in intarziere, pentru ca asta n-o sa va faca sa mergeti mai repede sau sa ajungeti la timp.

 

9. Straduiti-va sa va organizati cat mai bine weekend-urile si vacantele, pentru ca nimic nu-i mai obositor decat sa plecati undeva fara sa aveti un program stabilit.

 

10. Invatati sa va satisfaceti uneori si cate o mica placere. In fiecare dintre noi doarme un copil; fiti indulgent cu el, evident, fara sa exagerati.

 

11. Prudenta e buna, dar fara exagerare. Persoanele generoase si exuberante sunt intotdeauna foarte simpatice, dar aceasta generozitate nu trebuie sa se transforme in risipa si sa devina o sursa de probleme si de dureri de cap.

 

12. Nu va plangeti fara incetare. Lamentarile nu servesc la nimic, in afara de a-l plictisi pe cel care le asculta si de a-l descuraja pe cel ce se plange. Pe de alta parte, feriti-va sa strigati in gura mare cat de minunat va merge, caci oamenilor nu le place sa afle ca altii o duc mai bine decat ei.

 

13. Trebuie sa incercati sa infruntati piedicile care apar in cel mai simplu mod cu putinta. Unii au tendinta sa faca mereu din tantar armasar, indiferent despre ce ar fi vorba, desi e mult mai sanatos sa minimalizam lucrurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *