In vizor

Solicitarea Transylvania College, respinsă de Consiliul Local. Conducerea școlii private a cerut bani pentru salarii de la bugetul local

În ședința de Consiliu Local de joi, a fost respinsă plângerea prealabilă a conducerii Transylvania College prin care a solicitat 640.000 euro din bugetul local pentru plata salariilor și pentru bunuri și servicii. În cererea înaintată către Primărie, a fost invocată Legea Învățământului care permite școlilor private și confesionale să fie finanțate de la bugetul de stat.

„Statul asigură finanțarea de bază pentru antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul de stat, pentru antepreșcolarii și preșcolarii din învățământul particular și cel confesional, acreditate, precum și pentru elevii din învățământul general obligatoriu particular și cel confesional acreditate”, scrie în Legea Învățământului.

Transylvania College solicită, prin plângerea prealabilă, „revocarea parțială a HCL 137/2019 privind aprobarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2019, în ceea ce privesc sumele alocate instituției noastre de învățământ particular cu titlu de finanțare de bază – cheltuieli de personal pentru preșcolari și elevii din învățământul obligatoriu particular acreditat și cu titlu de finanțare de bază – bunuri și servicii și alte transferuri pentru preșcolarii și elevii din învățământul obligatoriu particular acreditat, în sensul alocării către noi a sumelor corect stabilite în baza HG nr. 168/2019, a HG nr. 169/2019, a Legii nr. 1/2011 și a HG nr. 136/2016, respectiv a următoarelor sume: 2.831.840 lei – cheltuieli de personal și 258.060 lei – bunuri și servicii”.

În plângere, conducerea Transylvania College notează faptul că valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 5.384 lei/elev.

„Conform cifrelor de școlarizare comunicate de instituția noastră pentru anul 2019 și raportat la valoarea costului standard per elev rezultă faptul că alocarea bugetară cuvenită subscrisei este de 2.831.840 lei – cheltuieli de personal și 258.060 lei – bunuri și servicii. Prin bugetul municipiului Cluj-Napoca aprobat cu HCL 137/2019, alocările stabilite către instituția noastră sunt inferioare valoric, celor la care conform legii avem îndreptățire, sens în care actul administrativ normativ contestat s-a emis cu încălcarea unor prevederi legale ierarhic superioare producându-ne totodată, în mod evident, o vătămare a drepturilor recunoscute legal”, scrie în plângere.

Citește și:

TUPEU INCREDIBIL – Transylvania College, cea mai mare școală privată din Ardeal, solicită 640.000 euro de la Primărie pentru salarii, după ce a primit, aproape gratis, terenul pe care a construit un adevărat imperiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *