Uncategorized

Societatile comerciale ale CJ, de la profit de milioane la pierderi ingrijoratoare

Scris de 505

Consiliul Judetean Cluj are in subordine sapte societati comerciale din diferite domenii, de la agricultura sau confectii pana la industria hoteliera.

De departe, cea mai profitabila societate este Compania de Apa Somes (CAS), infiintata in 2005, prin reorganizarea Regiei Autonome Judetene de Apa Canal Cluj in societate comerciala pe actiuni. Cu 1.700 de angajati si intinsa pe doua judete, CAS a inregistrat cel mai mare profit dintre societatile din subordinea Consiliului Judetean Cluj.

O societate de milioane

Principalii actionari sunt Consiliile Judetene din Cluj si Salaj, dar si consiliile locale din Dej, Gherla, Zalau, Huedin, Cehu Silvaniei, Simleul Silvaniei si Jibou. Compania este operatorul principal al sistemului de apa si canalizare din cele doua judete. In raportul de activitate pentru anul trecut, compania se lauda cu zeci de kilometri de retea reabilitata sau cu introducerea apei in localitati noi. De asemenea, printre realizari se numara si modernizarea unor statii de epurare.

Din bugetul pe anul 2013, Compania de Apa primeste aproape 8 milioane de lei si nu ii merge deloc rau. Pentru anul 2011, a raportat la Ministerul Finantelor un profit net impresionant, de 12,5 milioane de lei!

O alta societate profitabila a CJ este Univers T, cunoscut pana la infiintarea societatii comerciale din 1992 sub denumirea de Casa Tineretului. Unicul actionar este Consiliul Judetean Cluj. Hotelul Univers T, modernizat in urma cu doi ani, are 50 de camere, sase apartamente, restaurant, patru sali de conferinte si un amfiteatru. Pentru anul 2011, Univers T a declarat un profit net de aproape 700.000 de lei.

SC Centrul Agro Transilvania Cluj SA a fost infiintata in 2003, printr-o hotarare a Consiliului Judetean, pentru a implementa proiectul Phare “Centrul de Marketing pentru Produse Agro-Alimentare Cluj”. Acum, firma administreaza acest obiectiv, precum si Piata in aer liber, destinata vanzarii en-gros si en-detail a produselor agroalimentare. Din bugetul CJ, actionarul majoritar, Centrul Agro Transilvania primeste 20.000 de lei. Firma a raportat pentru 2011 un profit de peste 440.000 de lei.

Tetarom SA este compania care administreaza Parcurile Industriale cu acelasi nume, actionar majoritar, cu 99% din actiuni, fiind Consiliul Judetean. Societatea s-a infiintat in 2001, iar acum administreaza trei parcuri industriale in care isi desfasoara activitatea peste 50 de firme. Din bugetul judetului pe 2013, pentru SC Tetarom s-au alocat 1,3 milioane de lei. Pentru proiectele de dezvoltare a parcurilor Tetarom I si IV, se acorda finantari din bugetul CJ de 3,3, respectiv 2 milioane de lei. Societatea a declarat la Ministerul Finantelor in 2011 un profit net de peste 330.000 de lei.

SC Paza si Protectie SRL este firma rezultata din reorganizarea Directiei Judetene de Paza si Ordine in 2011, asociat unic fiind Consiliul Judetean. Firma asigura ordinea si paza in mai multe institutii publice subordonate CJ. In 2011 a raportat un profit de peste 44.000 de lei.

Pierderi de milioane

Pachetul majoritar de actiuni al celebrei fabrici de incaltaminte SC Clujana SA a fost preluat de la Stat in 2003 de catre Consiliul Judetean. In ciuda faimei, din cauza unui management defectuos, societatea inregistreaza de departe cele mai mari pierderi dintre firmele CJ. Pentru anul 2011, pierderea neta se cifreaza la aproape 3,5 milioane de lei. Nici anul precedent nu a fost mai bun, inregistrandu-se o pierdere de 1,7 milioane. In 2009, insa, fabrica era “pe plus” cu un profit timid, de 729 de lei, iar in 2008 profitul raportat era de aproape 3.700 de lei.

SC Cluj Arena SRL s-a infiintat in 2011, anul in care s-a inaugurat noul stadion cu acelasi nume, construit de Consiliul Judetean, pentru administrarea acestuia. In acest an, consilierii judeteni au aprobat majorarea capitalului social al firmei cu suma de 240.000 de lei, 90% din suma, adica 216.000 de lei, fiind contributia Consiliului Judetean. Societatea a raportat pierderi de peste 116.000 de lei.

Foto: clujarena.roULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 9 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 9 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 9 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 10 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 10 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 11 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 11 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 13 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 13 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE