In vizor

SMURD traieste din donatii si din banii autoritatilor locale

Scris de 322

Servicul Mobil de Urgenta pentru Reanimare si Descarcerare este un serviciu public de urgenta, care functioneaza pe langa Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta. Toate dotarile de care beneficiaza SMURD sunt donate de terte institutii, fundatii sau companii private, iar achzitiile pentru serviciul de urgenta se fac pe baza de lobby la nivelul fiecarui judet, fara o strategie nationala de achizitie, avand o viziune pe termen lung doar la nivel regional.

Majoritatea romanilor tind sa confunde Fundatia pentru SMURD – infiintata de Raed Arafat in 2006 si SMURD, serviciul de urgenta infiintat in anii ’90 in Romania, care functioneaza in organigrama inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din tara. Acest serviciu are, de fapt, dotarea necesara pentru interventiile de urgenta – ambulante, elicoptere etc.

Achizitionarea acestor bunuri nu se face, insa, de catre SMURD sau de catre inspectoratele pentru Situatii de Urgenta, ci de catre Consiliile Judetene, Consiliile Locale, Ministerul Sanatatii sau din donatii.  Cu alte cuvinte, SMURD nu are o strategie nationala de dotare cu echipamente.

SMURD primeste donatii de la institutiile publice, dar si de la companii private

SMURD isi doteaza flota pentru interventii din mai multe locuri. In primul rand, de la Consiliile Judetene si de la Consiliile Locale, institutii care finanteaza achizitionarea de ambulante pentru SMURD. In acest fel, achizitiile se fac, cel mai mult, pe baza de lobby intre autoritatile locale si reprezentantii SMURD sau cei ai ISU.

Apoi, un finantator important este Ministerul Sanatatii, care finanteaza anual proiecte pentru ambulante sau elicoptere SMURD.

Spre exemplu, intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, din 2011, se arata ca in urmatorii patru ani, adica pana in 2015, ar trebui sa fie achizitionate intre 394 si 1.259 de ambulante noi, atat pentru SMURD cat si pentru Serviciile Judetene de Ambulanta.

O alta forma de achizitie se face prin Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, infiintate in toate regiunile tarii. Spre exemplu, judetele Cluj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu-Mare si Salaj sunt reprezentate de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara “Transilvania de Nord”, prin intermediul consiliilor judetene. Aceste asociatii au drept obiectiv imbunatatirea sistemului integrat pentru situatii de urgenta si furnizarea in comun a echipamentelor pentru interventii in situatii de urgenta.

La dotarea serviciilor de urgenta contribuie, intr-o anumita masura, si Fundatia pentru SMURD, care achizitioneaza ambulante sau alte dotari din banii donati de cetateni prin campania “2% pentru SMURD”. Un astfel de exemplu este achizitionarea avionului sanitar destinat SMURD, cumparat anul trecut si dat in functiune in 15 iulie 2013. La nivelul SMURD Cluj, din aceste donatii au fost cumparate, pana acum, doua ambulante.

Nu in ultimul rand, sponsorii care provin din mediul privat sunt cei care doneaza ambulante si aparatura medicala pentru SMURD. La Cluj, Nokia a donat o astfel de ambulanta, iar la nivel national sunt mai multe exemple. Un alt sponsor important al SMURD este compania BMW. Automobile Bavaria a pus la dispozitia SMURD doua autospeciale BMW X3 destinate interventiilor de urgenta, in aprilie 2013.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 14 hours Sport
    DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
  • Acum 15 hours Eveniment
    NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
  • Acum 16 hours In vizor
    NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
  • Acum 17 hours Politica
    NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
  • Acum 1 day In vizor
    Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
  • Acum 2 days In vizor
    Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
  • Acum 2 days Justitie
    EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
  • Acum 2 days Din oras
    Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
  • Acum 2 days Din oras
    AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
  • Acum 2 days Politica
    Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
  • Acum 2 days Eveniment
    FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
  • Acum 2 days Politica
    Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
  • Acum 2 days Eveniment
    Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE