Din oras

Situație ridicolă în zona I a municipiului Cluj-Napoca: o stradă, adiacentă cu strada Traian, se asfaltează doar pe jumătate!

După ce podul Traian a fost, în sfârșit, reabilitat, în luna iulie a intrat în reparații capitale și strada Traian care, înainte de recenta asfaltare, era o rușine pentru Cluj-Napoca! După ce s-a încheiat un an de chin pentru clujenii care tranzitează zona centrală, timp în care s-a lucrat la podul Traian, au mai urmat două luni de nervi și de variante ocolitoare pentru cei care vin sau merg spre cartierul Iris pe strada Traian.

Dar, într-un final, s-a asfaltat și această stradă! Dacă, până nu demult, autoturismele circulau ca pe valuri pe Traian, acum asfaltul e ca-n palmă! Însă, în timp ce pe această stradă principală e vopsit gardul, pe o străduță adiacentă, Iuliu Coroianu, circulă pe asfalt doar leopardul! Primăria asfaltează și face borduri doar pe o jumătate de capăt de stradă, iar cealaltă jumătate o lasă în continuare așa cum era, un drum de pământ ca cele mai insalubre ulițe! 

Artistul Teo Peter, fost consilier local, locatar pe strada Iuliu Coroianu, a explicat pentru Ziar de Cluj situația absurdă de pe strada sa:

„Se pare că sunt lucrări de asfaltare, dar am aflat, cu stupoare, de la Primăria Cluj, că se va asfalta doar jumătate din strada aceasta; este un capăt de stradă de 40 de metri, Iuliu Coroianu, care figurează ca asfaltată, în mod normal, în evidențele Primăriei, dar nu a fost asfaltată niciodată!

De mai bine de 9 ani am făcut demersuri pentru a fi asfaltată această stradă, m-am bucurat să văd că lucrările au început și am aflat stupefiat că lucrările se vor opri la jumătatea străzii și nu am înțeles din ce motiv! De la Primărie mi s-a spus că nu se știe dacă strada este în domeniul public. Sigur este în domeniul public și, dacă nu ar fi așa, întrebarea mea este: atunci, de ce au început lucrările pe această stradă, dacă nu se știe că este în domeniul public?! 

Am solicitat dispoziția de lucrări, nu mi s-a arătat, mi s-au dat după aceea alte explicații, cum ar fi că trebuie să existe și o lucrare de legătură cu străzile adiacente, strada care s-a asfaltat fiind strada Traian. După știința mea, aceste lucrări adiacente se efectuează pe o distanță de 3, maximum 5 metri, așa cum și domnul Cristi Sas, șeful lucrărilor, mi-a spus că, într-adevăr, pe dispoziție există doar 5 metri de intrare adiacentă cu asfaltatul, ori, ceea ce vedem este mult mai mult, și atunci, întrebarea mea este următoarea: oare de ce se asfaltează până la colțul casei vecinului meu doar, și nu se asfaltează toată strada? 

A fost și domnul Socaciu (consilier superior Căi Publice, Direcția Tehnică – Serviciul de Administrare din Primăria Cluj-Napoca – n.r.) la fața locului, întrebându-mă foarte ciudat și în afara subiectului dacă casa în care locuim noi este pe strada Traian. Nu! Este pe strada Iuliu Coroianu, la fel ca și casa în fața căreia se face lucrarea în acest moment! Aceasta este strada Iuliu Coroianu, nu este strada Traian! 

În mod normal, dacă această stradă Iuliu Coroianu nu ar fi fost prinsă și nu ar exista dispoziție de asfaltare, ar fi trebuit să se oprească lucrările la 3 metri sau la 5 metri adiacent străzii Traian sau ar trebui să fie făcută toată. Așa ceva nu am mai pomenit! În anul 2017, în centrul Clujului, zona I, plătim impozite de zona I, avem o stradă care nu este asfaltată! Un capăt de stradă, mai exact! Iar în momentul în care te bucuri că, uite, totuși cineva face ce trebuie, afli că de fapt se asfaltează doar jumătate de stradă! Mie nu mi se pare normal! În acest moment, pe acest capăt de stradă sunt 3 case! Se asfaltează doar în dreptul primei case! Este cel puțin ridicol!”

Chiar și pe jumătatea care se asfaltează, a acestui capăt de stradă, există nereguli în privința lucrărilor care se execută:

„Observ că, spre exemplu, nu s-a racordat la sistemul pluvial burlanul vecinului, apa venind direct în stradă, ceea ce contravine practic regulilor în vigoare, și asta cred că este o problemă! Și acum, dacă strada se asfaltează doar până la colțul casei vecinului, probabil că toată apa care se va scurge va veni în zona celorlalți vecini, care nu au strada asfaltată, și va  merge sub case! Deci, mi se pare aiurea! Suntem nemulțumiți, eu sper să existe soluția corectă și normală, aceea fiind de a asfalta toată strada Iuliu Coroianu, până la capăt! Cert este că, în acest moment, lucrările se efectuează pe jumătate de stradă! 

Observ că se fac și trotuare pe o stradă destul de îngustă, care ar necesita practic două sensuri pe circulație; deoarece aici locuiesc riverani, trebuie să existe acces și dintr-o parte și din alta. Intrarea pe stradă este strangulată de un stâlp și, în principal, de faptul că vecinul și-a construit casa ilegal cu aproape 2 metri în stradă, în acest moment autorizația de construcție fiindu-i anulată de Primăria Cluj și, probabil, aflându-se în ilegalitate. Este foarte ciudat că, la o casă care nu are autorizație de construcție, se asfaltează strada. Este strangulată intrarea pe această stradă și acum, dacă punem și trotuare și borduri, cu atât mai mult! Deci, nu mai sunt două sensuri de circulație! 

Un alt aspect pe care l-am observat este ridicarea nejustificată a cotei acestei străzi. Cel puțin 40 de centimetri, dacă nu mai bine, s-a ridicat această stradă și mă întreb: de ce? Pentru că acum la vecini poți să intri deja direct pe geam! Nu interesează pe nimeni lucrul acesta și, cum am mai spus, apa pluvială, venind aici, într-o zonă unde strada nu va fi asfaltată, va intra automat sub casele noastre, ceea ce iar nu este în regulă! Și întreb: de ce au trebuit să ridice cota acestei străzi, dacă totuși s-a decis să se asfalteze și numai până la jumătate?! Eu știu de ce s-a făcut așa, dar o să-i las pe cei de la Primărie să ne răspundă!”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, Teo Peter. 

Ziar de Cluj a semnalat Primăriei Cluj-Napoca, pe cale oficială, neregulile privind asfaltarea străzii Iuliu Coroianu, cerând explicații pentru lucrurile care par ieșite din sfera legalității. Vom reveni cu răspunsurile municipalității. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *