Bombă într-un dosar de evaziune fiscală, aflat pe camera preliminară la Tribunalul Cluj. Avocatul unuia dintre inculpați a prezentat două cereri surprinzătoare: anularea protocolului dintre SRI și Parchetul ÎCCJ și introducerea SRI ca intimat în prezentul dosar.
La începutul anului 2016, în luna februarie, în urma unor descinderi, mai multe persoane, în frunte cu patronii firmei Cridov, erau reținute de anchetatori pentru evaziune fiscală. Doi ani mai târziu, dosarul a fost trimis în judecată, iar acum se află pe cameră preliminară.
Acuzațiile lansate de procurorul Fabian Gyula, de la Parchetul Tribunalului Cluj, constau în evaziune fiscală, falsuri şi spălare de bani, explicând că această rețea ar fi prejudiciat Statul Român cu aproximativ 10 milioane de lei.
Astfel, pe cameră preliminară, inculpații Rostaş Emanuel, Rostaş Nadia, Mureșan Luminița, Mureșan Cristian, Câmpian Petruța, Marcel Munte, Luca Alin Raul, Gheorghe Mateaş, Rostaş Titu, Antoniu Sorin, Cloţa Cosmin, Ciucurean Ciprian şi Al Rassas Abdul Aziz luptă pentru a convinge magistrații că dosarul trebuie trimis spre refacere.
În această toamnă, avocatul care îi reprezintă pe Rostaș Titu și Antoniu Sorin a cerut anularea protocolului de colaborare dintre procurori si cei de la SRI.
„În acest dosar, s-au evidențiat prin Memoriile de Cameră preliminară, depuse de către subsemnații o serie de elemente de neregularitate procesual-penală vizând administrarea probelor și efectuarea actelor de către organele de urmărire penală. Una dintre aceste nereguli invocate de către subsemnații vizează situația efectuării de către ofițeri din cadrul Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană Cluj, a supravegherii tehnice, prevăzute de art. 138 lit. a). C.proc. penală constând în interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare efectuate de la anumite posturi telefonice, precum și a supravegherii video, audio, sau fotografierea, precum și localizarea și urmărirea prin mijloace tehnice vizând o serie de inculpați, inclusiv subsemnații, în baza unor delegări din partea procurorului de caz al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în mod repetat, pe parcursul dosarului de urmărire penală.
Arătăm că infracțiunile surprinse în prezentul dosar exced categoriei infracțiunilor privitoare la siguranța națională, astfel cum acestea sunt legiferate în România. În acest sens, am evidențiat că mijloacele de probă rezultate astfel trebuie să fie excluse, atâta timp cât s-a încălcat competența funcțională privind realizarea acestor acte de urmărire penală/mijloace de probă 1 , în contextul în care s-a constatat prin Decizia Curții Constituționale nr. 51/2016 publicată în Mon. Oficial nr. 190/14.03.2016 faptul că textul legal în baza căruia s-a realizat delegarea de către procurorul de caz este neconstituțional . Totodată, în cadrul Adreselor către Serviciul Român de Informații – Direcția Județeană Cluj, se menționează expres faptul că aceste Ordonanțe de delegare sunt realizate și în baza prezentului Protocol, identificat ca atare între entitățile legale din cadrul cărora cele două unități – de parchet, respectiv Direcția Județeană fac parte. Or, apreciem că aceste probe ( înregistrările, planșele fotografice precum și toate celelalte elemente de probațiune)/acte de urmărire penală sunt rezultatul unor prevederi legale declarate neconstituționale ( art. 142 alin. 1 în varianta sa anterioară intervenției prin OUG nr. 6/2016), respectiv a unui act administrativ interinstituțional cu caracter normativ, cu valențe de nelegalitate”, a motivat cererea de anulare a Protocolului, avocatul Flaviu Mureșan.
SRI cere clemență pentru a-și pregăti apărarea
Cererea formulată de avocatul Mureșan, pentru ca SRI să fie intimat în acest dosar și implicit să răspundă pentru operațiunile efectuate în dosarul de urmărire penală, a fost aprobată de către judecătorul de pe camera preliminară. Odată ce au fost înștiințați că sunt introduși ca parte în proces, cei de la SRI au transmis o adresă prin care cereau amânarea termenului de judecată, pentru ca să își pregătească apărarea.
Iată cererea formulată de avocatul Mureșan:
Judecătorul Liliana Cociș a admis cererea avocatului Mureșan, SRI devenind intimat în dosar. Datorită faptului că au cerut amanarea judecății ultimului termen, pentru a-și pregăti apărarea, juriștii Serviciului Român de Informații sunt asteptați la termenul de la începutul lunii decembrie.