Anchete

Site-urile spitalelor din Cluj, împietrite în timp. Abundă în informații inutile pentru pacienți

Zece spitale mari și importante sunt în Cluj-Napoca și niciunul nu are un site făcut „ca la carte

Date neactualizate de câțiva ani, informații inutile pentru pacienți sau prea generale, sfaturi și reguli ridicole, fotografii puține, interfață neprietenoasă – așa se prezintă site-urile spitalelor din Cluj, în secolul internetului și gadget-urilor.

În epoca tehnologiei, în care aproape toată lumea are smartphone cu internet, spitalele de stat din Cluj țin greu pasul cu lumea modernă. Fie din lipsa banilor, fie din comoditate, nu au investit bani în comunicarea cu pacienții prin intermediul internetului. Site-urile multor spitale sunt împietrite în trecut, au o interfață învechită și cu informații puține. Cât despre formularele de contact, în cele mai multe cazuri lipsesc cu desăvârșire.

Direcția de Sănătate Publică, un amalgam cu informații vechi

De departe, „campioana” celui mai prost și vechi site este Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj. Din 2009 de când a fost creat, în mod cert nu a mai fost făcută vreo schimbare la partea tehnică. Și la capitolul informații, DSP Cluj ar merita o medalie a rușinii: ultimul raport de activitate al instituției este din 2014. Primele recomandări care sar în ochi sunt informații utile pentru turiștii care călătoresc la Jocurile Olimpice din Brazilia 2016 și  sfaturi privind perioadele caniculare. Sunt utile informațiile, numai că sunt expirate demult.

Ultimul raport de activitate postat pe site datează din 2009

Site-ul Institutului Oncologic Cluj se prezintă mult mai bine în comparație cu cel al DSP Cluj. Este mai actual, cu informații mai bine structurate, dar destul de neprietenos cu pacienții. Majoritatea informațiilor privind tarifele și investigațiile au link către documente în format pdf, iar unele secțiuni sunt în construcție.

Institutul Inimii se prezintă cu un site vechi, haotic, aproape inutil pentru pacienți. Pare făcut doar ca să fie, doar pentru medici și doar ca să poată fi postate declarațiile de avere, de interese și alte documente care trebuie făcute publice pentru că așa spune legea. Dar, și la acest capitol institutul este „repetent”: raportul de activitate nu mai este actualizat din 2009, contractele de achiziții publice nu au mai fost publicate din 2011.

Site-ul spitalului sau site-ul profesorului Lucan?

Site-ul Institutului de Transplant Renal pare site-ul profesorului Mihai Lucan. La aproape toate secțiunile este inserată și o fotografie cu celebrul profesor, care a făcut operații în premieră pe bandă rulantă. Informațiile postate în mediul virtual nu sunt de mare folos pacienților. Aflăm despre Ziua Recunoștinței în Transplant, despre un eveniment aniversar, despre congresele și simpozioanele la care a participat Mihai Lucan și echipa sa. Și, bineînțeles că există o secțiune specială dedicată operațiilor în premieră. Pentru pacienții care doresc să afle informații cu adevărat utile unui bolnav care are nevoie de transplant renal rămâne tot telefonul cea mai la îndemână cale de comunicare cu medicii celebrului institut unde se fac operații în premieră pe bandă rulantă.

La Recuperare, bolnavii nu au voie să mănânce pe ziar

La fel de jenant este și site-ul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie. Cu o interfață ridicolă, cu informații puține pentru pacienți, fotografii aproape inexistente se prezintă unul dintre cele mai renumite spitale din Transilvania, unde se tratează anual mii de bolnavi din toată țara.

Același lucru se poate spune și despre site-ul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Este învechit, are informații puține, fotografiile din spital sunt în număr foarte mic. În schimb, există un „Regulament de salon” în care bolnavilor li se spune că trebuie să vină de acasă cu săpun, prosop, hârtie igienică și alte obiecte de igienă personală. Tot de pe site-ul Spitalului de Recuperare aflăm ca pacienții nu au voie să mănânce pe ziar. „Bolnavii nu au voie să folosească ziare pentru a mânca pe ele, sau să tapeteze noptierele; alimentele vor fi depozitate doar in frigider; se vor respecta orele de servire a mesei”, scrie în regulamentul de salon.

„Nu răspundem de eventuale furturi”

Site-ul celui mai mare spital din județ, Spitalul Clinic Județean de Urgență este relativ nou și cu informații în cantitate mare. A fost făcut cu fonduri europene, după cum este precizat pe site. Cu toate că se prezintă mult mai bine decât ale altor spitale din Cluj, site-ul Spitalului Județean are multe lipsuri. Unele secțiuni sunt goale, iar unele butoane nu trimit nicăieri.

Și la Spitalul Județean există un regulament. Aici, pacienții sunt sfătuiți să își lase hainele de stradă la garderobă. Dacă sunt furați în salon nu îi va despăgubi nimeni. Conducerea spitalului nu își asumă furturile din spital. „Pacienții internați sunt obligați să își schimbe ținuta de stradă cu echipament de spital la garderobă. Bunurile personale și obiectele personale se vor lăsa tot la garderobă. NU răspundem de eventuale furturi la nivelul secției clinice”, se arată în regulament.

Prea puține informații despre medici

Ceea ce se observă pe toate site-urile instituțiilor spitalicești din Cluj este lipsa unor informații despre medici, exact ceea ce îi interesează cel mai mult pe bolnavi. Prea puține spitale au făcut public orarul medicilor, un număr de telefon direct la cabinetul lor sau un scurt CV al acestora. Toate spitalele oferă pacienților informații generale privind drepturile lor potrivit legii sau ce acte trebuie să aibă asupra lor la internare. Cât despre medici și spital se pot informa de pe alte site-uri sau „din gură în gură” ca pe vremea când internetul nu exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *