In vizor

Site-ul Direcției de Sănătate Publică Cluj, la fel de util ca purtatul măștii sub bărbie. Cele mai noi informații despre numărul de infectați cu COVID sunt din februarie 2020

O zeflemea pe seama COVID-19 și o relicvă a internetului care ar trebui expusă într-un muzeu digital – așa este site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj. Dacă tot nu s-au găsit interesul și banii necesari pentru un update tehnic la secolul XXI, măcar din punct de vedere informațional ar fi fost de cuviință să fie adus la zi site-ul acestei instituții. Acum când toată lumea (la propriu vorbind) este cu ochii pe instituțiile sanitare implicate în gestionarea pandemiei pentru a afla informații oficiale din surse sigure, DSP Cluj pur și simplu le dă cu flit cetățenilor. Conducerea acestei instituții spune că pur și simplu nu are suficienți angajați care să actualizeze site-ul și pagina de Facebook. Noi, jurnaliștii Ziar de Cluj, ne-am confruntat de nenumărate ori de lipsa de comunicare a acestei instituții, plătită din bani publici.

Dacă cumva vă trece prin cap să vă informați despre numărul cazuri de COVID-19 din Cluj de pe site-ul dspcluj.ro, puteți să vă luați gândul. De aici veți afla doar niște statistici despre situația infecțiilor cu COVID-19 la nivel global din 05.02.2020 și din 28.02.2020, dinainte să fie declarată pandemia. Mai primim niște recomandări în cazul în care ne întoarcem din Wuhan – China.

 

Pe același site mai găsim și câteva informații vechi din februarie 2020 despre rujeolă, despre gripa aviară din 2017 și despre virusul Chikungunya, Franța tot din 2017. Informări de un real interes în octombrie 2020.

Ce spune conducerea DSP Cluj despre această problemă? Au prea puțini angajați și nu mai fac față volumului de muncă.

„Pur și simplu la numărul mare de cazuri care există, nu mai am un angajat care să se ocupe și de actualizarea site-ului. Noi puneam numărul de cazuri pe pagina de Facebook a Direcției, dar nici acolo nu mai…De exemplu ieri am avut 108 cazuri. Acestea trebuie rezolvate din punct de vedere al anchetei, al izolării, al carantinării, a emiterii actelor administrative, anchete în școli, decizii pentru școli. Toate acestea trebuie făcute în 24 de ore”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

Așa stând lucrurile, conducerea DSP Cluj se gândește să caute chiar voluntari care să se ocupe de actualizarea site-ului și a paginii de Facebook.

DSP Cluj are 90 de angajați: 1 director executiv, 1 director adjunct, 1 șef de departament, 8 medici primari, 3 medici specialiști, 1 farmacist, 1 biolog, 4 chimiști, 1 fizician, 2 tehnicieni de laborator, 20 de asistenți medicali, 1 statistician medical, 1 șef de birou, 1 auditor superior, 1 consilier juridic superior, 1 consilier principal, 8 consilieri superiori, 14 inspectori superiori, 1 referent superior, 1 referent principal, 2 îngrijitori, 1 inspector de specialitate IA, 1 referent IA, 1 casier, 1 magazioner, 4 șoferi.

Ziar de Cluj s-a lovit de multe ori, în perioada pandemiei, de o comunicare greoaie cu conducerea DSP Cluj, deși ar fi fost vital ca această instituție să transmită prin intermediul nostru informații oficiale către populație. Nu de puține ori au rămas fără răspuns din partea DSP Cluj probleme legate de focare de COVID, anchete epidemiologice ș.a.

„Cum arată site-ul DSP Cluj este oglinda fidelă a lipsei dorinței de comunicare a angajaților pe bani publici cu cei care îi plătesc. Cetățeanul este doar o cifră, o sumă în portofel pe care slujbașul statului nu o ia în considerare când este să discute de la egal la egal, ci doar când ar putea să îi dea o amendă sau să îl certe. Este lipsa de respect a statului român față de contribuabil, este modul în care se angajează în funcții publice oameni care au impresia că trebuie să fie recunoscători angajatorului, de regulă politic, uitând că adevăratul angajator este cetățeanul. Noi suntem obișnuiți cu lipsa de comunicare dacă nouă ca jurnaliști ne trag cu flit, ce așteptări să avem ca ei să discute onest cu cetățenii? În ceea ce îl privește pe domnul Moisescu, am o întrebare personală: cum își permite să desconsidere mass-media locală și să facă comunicare doar cu cea centrală?”, este de părere Victor Lungu, redactor șef Ziar de Cluj.

Cu ce se ocupă totuși această instituție? Aflăm de la Direcția de Sănătate Publică Timiș. Doar nu ați crezut că pe ruina internetului clujean există o prezentare a Direcției.

DSP reprezintă autoritatea de sănătate publică la nivel local care are următoarele atribuții:

– organizează și controlează punerea în aplicare a programelor naționale de sănătate publică la nivel local;

– organizează și supraveghează activitatea de medicină preventivă din teritoriul județului;

– în colaborare cu autoritățile locale, cu instituții de învățământ și organizații guvernamentale și neguvernamentale, organizează acțiuni de educație pentru sănătatea populației;

– exercită atribuții specifice de inspecție sanitară de stat prin personalul împuternicit în condițiile legii;

– coordonează serviciile de salvare din teritoriu, organizează și coordonează asistență medicală în caz de calamități, catastrofe și situații deosebite;

– organizează culegerea și prelucrarea informațiilor statistice medicale, întocmesc rapoarte care sunt puse la dispoziția Ministerului Sănătății Publice și autorităților locale, potrivit legii, respectându-se confidențialitatea datelor referitoare la persoane;

– la cererea unor persoane fizice sau juridice, efectuează servicii privind sănătatea publică, servicii pentru care percepe tarife potrivit actelor normative în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *