Rautacisme

Simona Halep, cetățean de onoare al capitalei tenisului cu piciorul, Cluj-Napoca

Stimați tenismeni, stimate tenismene, îngăduiți-mi să vă fac o confidență: la Cluj avem o nouă dragoste, iubim tenisul!

Debutul nostru în tenis nu s-a produs nici pe Progresul, nici la Wimbledon, nici pe Forest Hills, ci la Asociația de tenis cu piciorul (sau, mai pe românește, la Asociația de Futnet). Această asociație a primit, în ședința de Consiliu Local din 31 octombrie, suma de 30 000 de lei din banii publici pentru realizarea proiectului „Cluj-Napoca – capitala tenisului cu piciorul”.

În aceeași ordine de idei și în aceeași ședință de CL, din inițiativa primarului tenismen Emil Boc, Simona Halep a devenit cetățean de onoare al municipiului – capitală a tenisului cu piciorul:

„Am făcut această propunere pentru că Simona Halep, dincolo de faptul că este o mare campioană, este un model pentru foarte mulţi români şi pentru generaţia tânără. Este un model că se poate reuşi prin muncă, bun-simţ, talent şi perseverenţă, un om de o modestie rar întâlnită, care a ajuns numărul unu mondial. Simona Halep este bine-venită la Cluj-Napoca. Ne-am bucura să o vedem în februarie la Cluj-Napoca la meciul cu Rusia din Fed Cup”, a explicat Emil Boc.

Ce a uitat însă să spună primarul este că tenisul e un sport foarte scump, în care nu se poate urca, peste un anumit nivel de performanță, decât cu investiții financiare foarte mari. În tenis nu poți reuși numai cu muncă, bun-simț, talent și perseverență. Pentru ca să devii campion, ai nevoie și de bani!

Ciprian Porumb, un fost tenismen de performanță, antrenor în cadrul propriului club, Tenis Club Cluj, fondat cu aproape 20 ani în urmă, a precizat pentru Ziar de Cluj:

„Când începi să pleci în turnee, însoțit de antrenori, de fizioterapeut, tenisul începe să devină din ce în ce mai scump. Deplasările sunt multe pentru un sportiv de performanță, care trebuie să joace cel puțin 30 de săptămâni pe an, și atunci cheltuielile apar inevitabil, iar banii vin doar târziu, și numai pentru cei, probabil, 150 de jucători ai lumii. Până acolo e investiție, care trebuie susținută.”

Ciprian Porumb a fost implicat și în conducerea Federației Române de Tenis, al cărei vicepreședinte a fost ales în 2009 și, din 2011, a fost și căpitanul echipei României de Cupa Davis. Putem, așadar, să îl credem pe cuvânt.

Simona Halep poate fi un model doar pentru generația tânără care are banii necesari pentru a-i călca pe urme. Plus talent, muncă și perseverență. Tenisul este un sport elitist, la nivel de performanță. Nu e unul pentru mase.

Nimeni nu îi contestă meritele acestei mari campioane, însă ce are Simona Halep în comun cu orașul nostru, pentru a i se acorda titlul de cetățean de onoare? În afara faptului că vom fi, în curând, „capitala tenisului cu piciorul”, un alt proiect la inițiativa primarului tenismen.

La Cluj, nu logica proiectelor municipalității este importantă. În tenisul din Primăria lui Emil Boc, depinde foarte mult doar cu cine joci.

Că așa-i în tenis! Silence, please!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *