Din oras

Siguranța clujenilor, «sub control» – Boc: „Pentru situații de război – nu vrem să intrăm într-o stare în care să panicăm populația. Știm ce avem de făcut… Poliția locală își face pe deplin datoria și păzește viața clujenilor”

Scris de 447

Criza generată de războiul de la granițele României stârnește neliniște în rândul clujenilor. Chiar reprezentanții Primăriei au recunoscut acest aspect: „Nimic nu e mai periculos decât a genera o stare de panică la adresa cetățenilor care, oricum, au o stare de timorare generată de situația de război din Ucraina”, potrivit edilului Emil Boc. Oficialitățile susțin că situația este „sub control”.

Spre exemplu, Primăria Cluj-Napoca intenționează să modernizeze și să extindă sistemul de alarmare a populației într-un termen de 60 de luni. Cinci (5) ani – durata de execuție a lucrărilor, plus etapele tehnico-birocratice premergătoare, plus eventualele întârzieri.

CITEȘTE ȘI: Cu războiul la ușă, Primăria Cluj-Napoca intenționează să modernizeze și să extindă, în 60 de luni, sistemul de alarmare a populației

Siguranța cetățenilor și coordonarea activităților legate de refugiații care tranzitează/se stabilesc în municipiul Cluj-Napoca au fost două aspecte luate în dezbatere în cadrul ultimei ședințe a Consiliului local.

Până în prezent, un număr de 1840 de refugiați ucrianeni au tranzitat municipiul Cluj-Napoca. Primăria nu deține însă date concrete privind numărul celor care s-au stabilit temporar în Cluj.

„Legat de această componentă a siguranței cetățenilor, nu dorim să coborâm acest standard de oraș sigur al Clujului.

Pentru situații de urgență – situații de război – nu vrem să intrăm într-o stare în care să panicăm populația. Nu am intrat brutal, nu am inițiat acțiuni din care să credem că mâine e război… mâine vine bomba. Am produce mai mult prejudiciu decât am rezolva.

Cu calm, știm ce avem de făcut. Știm ce trebuie să verificăm și să punem la dispoziție.

De aceea avem și un proiect pe ordinea de zi – acela cu sirenele, care tocmai în urma unui studiu făcut în anii anteriori, acum suntem la faza în care să promovăm actualizarea și îmbunătățirea sistemului de semnalizare prin sirene al orașului.

Da, trecem la nivelul următor: sistemul electronic, modern.

A fost pregătit din timp, nu de-acuma. Că la el am lucrat 2 ani de zile.

Dar nu vrem să transformăm într-o stare de panică, încât lumea să creadă că mâine, Doamne ferește!, avem probleme cu războiul. Nu avem probleme cu războiul, dar avem situația sub control și știm ce avem de făcut.

Fiecare buncăr, sau adăpost, este monitorizat, se trimit la cei care le au în gestionare informațiile necesare, încât să știe ce au de făcut și să le poată ține sub control, dar fără să intrăm în panică.

CITEȘTE ȘI: În Clujul în care o parte dintre adăposturile de protecție civilă au fost transformate în boxe sau în „garsoniere”, câte buncăre mai sunt accesibile în caz de război?

Nimic nu e mai periculos decât a genera o stare de panică la adresa cetățenilor care, oricum, au o stare de timorare generată de situația de război din Ucraina și trebuie să ne menținem echilibrul și controlul asupra situației”, a explicat Emil Boc în ședința de Consiliu local.

Potrivit edilului de Cluj, fără Poliția locală (structură aflată în subordinea Primăriei și coordonată de pensionarul de lux Marcel Bonțidean), siguranța clujenilor ar fi de neimaginat.

„Poliția locală este o instituție care-și face pe deplin datoria și păzește viața clujenilor”, a apreciat Emil Boc funcționarea Direcției poliției locale din Primărie.

CITEȘTE ȘI: Anul trecut, Poliția Locală din Cluj-Napoca a dat amenzi în valoare de peste 2 milioane de euro

„Orice metropolă mare aduce și multă vizibilitate, dar și multe probleme.

Dacă acele probleme nu ar fi gestionate de către echipa condusă de domnul Bonțidean, am avea multe probleme în acest oraș.

Pentru partea de trafic, din păcate poliția județeană nu are numărul necesar de ofițeri de poliție pentru a asigura prezența în trafic. Fără poliția locală, dimineața, în trafic, vă asigur că ar fi de zece ori mai rău decât este oricum”, a conchis Emil Boc.

După încheierea stării de alertă, România ar putea intra sub o formă sau alta într-o «situație de război».

Autoritățile s-au apucat între timp de verificarea sistemelor de alarmare și de controlul adăposturilor.

Modernizarea acestora necesită însă zeci de luni.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 25 mins In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 52 mins Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 1 hour Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 2 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 2 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 2 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 4 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 4 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 6 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 7 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 7 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 8 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 20 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE