Sanatate

SIDA declarata

Scris de 77

SIDA declarata corespunde stadiului acestei boli in care sistemul imunitar al organismului este distrus; ea se manifesta prin aparitia a numeroase infectii, denumite oportuniste, si a unor tumori.

 

SIDA nu apare decat dupa mai multi ani de la contaminarea cu virusul ce produce aceasta boala: dupa 7-11 ani, pentru majoritatea persoanelor afectate, conform stadiului  actual al cunostintelor. Este momentul in care virusul reduce capacitatea functionala si apoi distruge o parte dintre  leucocite cu rol in sistemul imunitar, numite limfocite T4 sau CD4, care in mod normal asigura apararea organismului impotriva infectiilor si tumorilor. Numarul normal de limfocite T4 sau CD4 este de 800-1000 pe milimetru cub de sange. Cand nivelul lor scade sub 200 pe milimetru cub, mecanismele de aparare sunt atat de reduse incat organismul nu mai este protejat impotriva microbilor: in aceasta situatie se spune ca bolnavul prezinta imunnodeficienta. SIDA, considereata ca boala declarata, se instaleaza.

 

Debutul SIDA. Odata cu distrugerea progresiva a limfocitelor T4 sau CD4, persoana contaminata poate prezenta semne diverse: pusee de febra, transpiratii, diaree, candidoza (leziuni albicioase pe mucoasa cavitatii bucale si a limbii), pusee recidivante de herpes, herpes zoster, veruci numeroase sau dermita seboreica a fetei (placi rosii ce se descuameaza la nivelul fruntii si al aripilor nasului). In general, aparitia acestor simptome, care nu sunt prezente intotdeauna, constituie un indiciu de evolutie a afectiunii spre SIDA declarata, in urmatorii 2 ani.

 

SIDA considerata boala declarata se manifesta prin complicatii infectioase si tumorale foarte grave care deseori conduc la deces.

 

Infectiile oportuniste marcheaza inceputul stadiului de SIDA declarata. Se numesc asa deoarece in mod normal n-ar trebui sa se manifeste, iar, pentru a aparea, au nevoie de conditii favorizante cum ar fi deprimarea mecanismelor de aparare imunitara ale organismului. Adesea aceste infectii sunt asociate, ceea ce poate complica diagnosticarea lor si stabilirea tratamentului. Infectiile oportuniste au tendinta sa se extinda in tot organismul si sa recidiveze chiar dupa un tratament eficace. Astfel, prin numarul mare de infectii si prin repetarea lor se ajunge la alterarea profunda a starii generale a bolnavului.

 

Tumorile reprezinta cea de-a doua grupa de manifestari importante ale SIDA. Cel mai frecvent ele afecteaza pielea (sarcomul Kaposi), ganglionii (limfoame), iar apoi toate organele (limfoane cerebrale, digestive etc.). In general, evolutia lor e nefavorabila.

 

Afectarea creierului se datoreaza actiunii virusului asupra celulelor nervoase. Ea se manifesta prin tulburari neurologice grave cu aparitia unei demente, a unor tulburari ale memoriei, a unor dificultati in concentrare si a unor modificari de caracter.

 

Acelerarea infectiei. O serie de factori par sa poata accelera evolutia infectiei determinate de virusul ce produce SIDA. Pana in prezent acestia nu s-au stabilit cu certitudine, dar sunt in desfasurare numeroase cercetari. Acesti factori ar fi, printre altii:
– varsta in momentul contaminarii;
– terenul genetic propriu fiecarui individ;
– expunerile repetate la virusul ce produce SIDA in cadrul contaminarii succesive;
– unele infectii produse de virusuri, fungi sau micoplasme.ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 16 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 17 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 17 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 19 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 20 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 21 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 21 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 21 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE