Focus

Sicriu înfășurat în drapelul României la o înmormântare cu confetti, oficiată de ÎPS Andrei. Mai există decență?

Rudi Varga a fost înmormântat. Însă nu oricum, ci cu onoruri deosebite. În timpul slujbei de înmormântare, un avion de mici dimensiuni a îmbrăcat comuna Gilău în confetii. Însăși Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, a oficiat slujba de înmormântare la care au participat aproximativ 200 de persoane. Câteva întrebări, care se situează în limita decenței și al bunului-simț, merită formulate: care sunt meritele pentru care bulibașa Rudi Varga a avut parte de o procesiune atât de fastuoasă? Să fie acestea merite de stat? Pentru România?

Că veni vorba de stat. Dana Varga, fiica regretatului Rudi Varga, este secretar executiv ALDE pentru minorități naționale, dar este și consilier de stat în aparatul de lucru al Guvernului Dăncilă.

Prin urmare, meritele par a fi ale fiicei lui Rudi Varga. 

Probabil din această cauză, sicriul a fost acoperit cu steagul tricolor al României şi cu steagul romilor, iar alături de zecile de coroane a fost depusă şi una trimisă de premierul Viorica Dăncilă, purtând pe banderolă mesajul ”Regrete profunde”.

În contextul divergențelor apărute, după ce familiei lui Rudi Varga i s-a respins, de către Consiliul Local, cererea de a-l înmormânta lângă Monumentul Eroilor din cimitirul din Gilău, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a afirmat că ”oricărui om trebuie să-i fie acordată cinstea cuvenită”.

CITEȘTE ȘIÎnmormântare cu SCANDAL. Familia bulibașei Rudi Varga din Gilău vrea să îl îngroape în Cimitirul Eroilor, în ciuda faptului că Primăria se opune

”Orice om are în lumea aceasta și bucurii și necazuri iar atunci când pleacă la Dumnezeu, e bine ca oricărui om să-i dăm cinstea cuvenită. Mai ales că fiica dânsului, urmașii lui, se implică și în viața celorlalți romi. Cred că ar trebui mai mult făcut și pentru minorități. Dumnezeu să îl odihnească și să nea dea, nouă, tuturor, simțământul de a fi mai buni cu oamenii, indiferent de ce etnie ar fi ei”, a afirmat Andrei Andreicuț.

Orice om merită o înmormântare cu onoruri de stat? Cât pe ce militare?

Cum a devenit ”cunoscut” Rudi Varga publicului larg?

Poate prin faptul că a dat în judecată statul român, după Revoluţia din 1989, pentru a recupera o cantitate de peste 13 kilograme de aur, care fusese confiscată de autoritățile comuniste.

Alte ”merite”, din păcate, nu am identificat. 

Până și povestea kilogramelor de aur, adică modul în care au fost obținute, nu este lămurită.

Însă cu toate acestea, ÎPS Andrei a oficiat slujba de înmormântare a lui Rudi Varga. 

În 2017, Patriarhul Daniel oficia slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României.

Astăzi, înmormântarea lui Rudi Varga, bulibașa romilor din Gilău, s-a săvârșit sub înaltul patronaj al Înalt Prea Sfinției Sale, Andrei.

Putem urmări măcar o mică diferență? 

Să înțelegem că, de-acum încolo, orice înmormântare fi-va coordonată de Andrei Andreicuț?

Eventual, cu ceva onoruri militare pe deasupra. Și c-un avion de confetii.

Puțină decență?

 

Fotocredit: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *