In vizor

Serbare campeneasca in Muzeul Etnografic

Sectia  in aer liber a Muzeului Etnografic a  Transilvaniei , cel  mai  vechi muzeu de profil din Romania, isi va deschide  portile pentru  vizitatori azi cu o serbare campeneasca. Mici bere si muzica populara. Reprezentantii Muzeului dau asigurari ca evenimentul nu se va transforma in impartirea de „mici electorali” si ca exponatele, in restaurarea carora numai anul trecut s-au investit zeci de mii de lei din bani publici, nu vor avea de suferit.

”Find prima zi de vizitare si pentru ca asteptam multi doritori, chiar daca e campanie electorala, biletul de intrare va avea pretul redus de la 6 lei la 3 lei. Asta pentru a nu se interpereta ca folosim Muzeul in promovarea unui partid sau altul“, a declarat Tudor Salagean, directorul Muzeului.

Pentru  a se evita distrugerea accidentala a exponatelor in cadrul serbarii campenesti, toti angajatii  muzeului vor fi prezenti in Hoia, firma de paza isi va spori efectivele, iar pentru accesul spre toalete vor fi montate panouri de ghidare.

O firma din 2012 va incasa banii de mici si bere

Micii si berea vor putea fi achizitioante contra cost de la  firma S. C. Carostelisom SRL, firma infiintata in  anul 2012 si careia i-au fost cesionate serviciile de organizat evenimente din cadrul  Muzeului Etnografic al Transilvaniei dupa modelul Muzeului Satului  din Bucuresti. Societatea le apartine lui Alin Catana si Adrian Jisa, si a avut o cifra de afaceri de 48.000 de lei si o pierdere de aproape 39.000 de lei in 2012.

Acest gen de manifestari au mai fost organizate in incinta Parcul Etnografic National Romulus Vuia anul trecut, ceea ce a insemnat un  plus de incasari pentru Muzeul Etnografic – de 10 % fata de 2012.

“Singura problema pentru clujenii care doresc sa viziteze muzeul este lipsa unei linii de autobus pana in Hoia. De aceea nu ne putem compara ca numar de vizitatori cu muzeul Astra de la Sibiu sau cu Muzeul Satului din Bucuresti”, a declarat Tudor Salagean.

In luna aprilie au avut loc mai multe lucrari de reparatie si intretinere a gospodariilor aflate in incinta Parcul Etnografic National Romulus Vuia, iar pentru reparatiile din toamna acestui an angajatii muzeului au plantat o jumatate de hectar de secara, pe care urmeaza sa-l secere manual. Motivul il constituie lipsa pe piata a furnizorilor pentru  materialele  necesare  restaurarii si repararii acoperisurilor din paie. Anul trecut conducerea Muzeului a cheltuit pentru  lucrarile de conservare si restaurare aproximativ 80 mii de lei in care sunt incluse si cheltuielile de personal.

Organizatorii  serbarii campenesti  estimeaza cam 300 de vizitatori. Pe langa serbarea campeneasca vizitatorii pot vedea magarusul, oile si mieii pe langa celebra gospodarie din Marisel, restaurata recent. Programul de vizitare este de la 9 la 17.

Foto: monumente-etnografice.cimec.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *