Din oras

Senzational, soferi! Etilotestul nu este proba judiciara

Scris de 1,412

Magistratii Tribunalului Alba au hotarat in mod irevocabil ca aparatul alcooltest marca Drager, folosit de Politia Romana pentru constatarea contraventiei “conducerea sub influenta bauturilor alcoolice”, nu este omologat si verificat metrologic, astfel ca rezultatele testarii cu aceste aparate nu constituie probe judiciare care sa poata fi luate in considerare de instantele judecatoresti, arata portalul Avocatura.com.

Tribunalul a constatat ca agentul de politie a procedat gresit intocmind procesul verbal doar pe baza testarii cu aparatul etilotest, mijloc ce semnaleaza doar prezenta etanolului in aerul expirat, informatiile de masurare pe care le furnizeaza nefiind suficient de exacte. Agentul de politie trebuia sa foloseasca apoi un etilometru pentru stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat, acesta fiind, spre deosebire de etilotest, omologat si verificat metrologic.

Decizia data de magistratii Tribunalului Alba constituie un precedent de care se pot folosi toti cei sanctionati doar pe baza etilotestului.

“Ceea ce am facut a fost sa conving si instanta de recurs ca mijlocul de constatare a contraventiei este unul nelegal, in baza unei adrese de la Laboratorul National de Metrologie. Indraznesc sa speculez ca orice contestare a unui proces verbal cu etilotest are sanse de castig de 100%. Aparatele etilotest utilizate in prezent de Politia Romana – dupa stiinta mea, la nivel national – doar semnaleaza prezenta alcoolului, nu fac proba. Eu am avut primul caz de acest gen in urma cu 6-7 ani. Cum este posibil ca pana acum Politia sa nu se doteze cu etilometre? Poate fi vorba de nestiinta sau de rea-vointa”, a declarat pentru Avocatura.com avocatul Mihai Baco.

Foto: citynews.roULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 3 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 5 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 6 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 7 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 8 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 24 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 24 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE