Din oras

Sensurile giratorii care se vor crea în oraș „mușcă” din zonele verzi și așa puține

La începutul lunii august, conducerea Primăriei Cluj-Napoca anunța începerea construirii a cinci sensuri giratorii pentru fluidizarea traficului. În plus, a fost construită încă o bandă dedicată pentru transportul în comun din Mărăști până pe strada Memorandumului. Toate aceste măsuri aduc și dezavatanje. În cazul sensurilor giratorii, dispar zone verzi și copaci, iar banda pentru transport a adus desființarea de locuri de parcare.

 

Pentru crearea sensului giratoriu din Piața Cipariu au fost tăiați câțiva copaci, noaptea, pe ascuns. De asemenea, a fost “mușcată” și o bucată importantă din zona verde de la baza străzii Calea Turzii. Au fost reduse și trotuarele, pietonii fiind cei care au de suferit. Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat din start că va fi redusă dimensiunea spațiului verde din intersecția Calea Turzii cu Avram Iancu. Despre copaci nu a spus însă nimic atunci.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Tarcea spune despre sensul giratoriu din Cipariu că “este impropriu spus sens giratoiu în Piaţa Cipariu, dar vor fi nişte lărgiri, va fi continuarea benzii dedicate de pe Nicolae Titulescu spre Piaţa Cipariu până în staţia de autobuz, pentru că acolo nu era făcută o bandă dedicată şi va fi făcut un spaţiu de stocare suplimentar, acolo unde este scuarul acela mare verde, pentru că se intră de pe două benzi pe trei. Va fi un spaţiu de stocare suplimentar, se vor lua doi metri din acel spaţiu care este făcut în mijlocul străzii, la intersecţie cu Calea Turzii şi cu Avram Iancu. Se va crea o bandă suplimentară, de pe trei benzi să se intre pe trei benzi”.

Pe rețelele de socializare, clujenii s-au arătat nemulțumiți de faptul că au fost tăiați copacii și a fost redus spațiu pentru pietoni. Oamenii au postat fotografii cu acțiunea de tăiere a copacilor în miez de noapte.

Vor mai fi făcute sensuri giratorii pe Calea Mănăștur, intersecție cu Câmpului; pe strada Calea Turzii intersecţie cu strada Mihai Românul; în Piața Mărăști și pe strada Observatorului.

“Toţi cei care în acest moment folosesc strada Bună Ziua şi trebuiau să intre în sensul giratoriu de la intersecţia Bună Ziua cu strada Calea Turzii acum vor avea posibilitatea să meargă pe Măceşului, Mihai Românul, să meargă înspre Turda”, a mai spus viceprimarul, la un post de radio local.

În Zorilor, lucrările vor începe la sfârșitul lunii septembrie.

“Vom mai începe lucrările şi la sensul giratoriu din Piaţa Mărăşti, unde, dinspre Aurel Vlaicu la dreapta spre Fabricii va fi o bandă specială cu viraj dreapta, la fel şi ieşirea de pe Fabricii pe 21 Decembrie. Acolo se va reorganiza toată circulaţia din acel sens giratoriu, un loc unde în fiecare zi sunt aglomeraţii. Ultimul sens giratoriu la care vom începe lucările anul acesta până la sfârşitul lunii septembrie va fi cel de pe strada Viilor cu Observatorului, unde, la fel vom realiza o bandă de viraj dreapta pentru că şi acolo sunt aglomeraţii în fiecare zi. Strada Observatorului, fiind o stradă destul de generoasă acolo la sensul giratoriu se produceau mai multe aglomerări”, a mai spus Tarcea.

Pe bulevardul 21 Decembrie 1989, odată cu darea în folosință a benzii dedicate pentru transportul în comun au fost desființate 132 de locuri de parcare. Cu toate acestea primarul Emil Boc dă asigurări că s-au înființat alte locuri de parcare care să suplinească cele 132 de locuri desființate.

“Pe tot tronsonul dispar 132 de locuri de parcare și se înființează 256, adică platforma creată în mod special pe Năvodari de 228 de locuri plus cele 28 de locuri de pe Curie. Deci, prin aceasta încercăm să le oferim oamenilor o alternativă după ce desființăm 132 de locuri de parcare”, a spus Boc.

sursa foto: facebook.com/alex ionas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *