Din oras

Sediul Filarmonicii de Stat Transilvania se licitează la nesfârșit. Pe bani publici

Municipalitatea clujeană a relansat o licitație în valoare de 300 milioane de euro, dar investitorii întârzie să apară. Este vorba despre două proiecte însemnate: sediile celor două instituții de cultură din municipiul Cluj-Napoca, pentru Filarmonica Transilvania și pentru Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. În 24 mai 2019, administrația locală lansa pentru a doua oară anunțul de concesionare pentru realizarea și exploatarea unor imobile cu funcțiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea Primăriei pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106.

Licitația inițială fusese publicată în februarie, iar termenul limită pentru oferte era fixat în data de 25 martie. Investitorii nu s-au înghesuit însă…

Municipalitatea clujeană intenționează să concesioneze un teren de 1.500 mp către un investitor privat care ar urma să construiască un hotel de 4 stele sau o clădire de birouri. Din redevența obținută, municipalitatea își va asigura o parte de finanțare pentru sediul Filarmonicii de Stat Transilvania.

“Ofertanții pot opta fie pentru o investiție cu destinația hotel de minimum 200 camere, clasificare 4 stele, fie pentru o clădire de birouri și servicii conexe, minimum clasa A. Pentru ofertanții care optează pentru investiție hotel 4 stele, se cere o cifră de afaceri medie de minimum 14 milioane euro în ultimii trei ani, în domeniul obiectului contractului de concesiune pentru care se depuna oferta. Pentru ofertanții care optează pentru investiție clădire birouri sau funcțiuni mixte, este nevoie de minimum 3,4 milioane euro cifră anuală medie în ultimii trei ani în domeniul obiectului contractului de concesiune pentru care se depune oferta”, se arată în caietul de sarcini.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 1 iulie.

Deocamdată, pe terenul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 încă rezistă zidurile vechii cazarme aflate în paragină. În 2016, pe acest teren, unde trebuia să fie realizat Centrul Cultural Transilvania, municipalitatea a amenajat o parcare cu 229 de locuri.

CITEȘTE ȘIDupă 14 ani de promisiuni, Centrul Cultural Transilvania înseamnă o parcare și niște studii în curs de elaborare

Ideea realizării unui hotel de 4 stele pe terenul destinat viitorului sediu al Filarmonicii nu este una nouă: în 2016, Emil Boc anunța că Primăria Cluj-Napoca trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv.

Au trecut anii, iar Filarmonica a rămas, până în prezent, fără un sediu propriu

Centrul Cultural Transilvania (CCT) a fost prioritatea numarul zero a Primăriei Cluj-Napoca în fiecare primăvară electorală.

Din 2010 până în prezent, în afara de concursul de idei și adjudecarea proiectului, nu s-a mai întâmplat nimic. În schimb, cu promisiunea realizarii Centrului Cultural Transilvania, Primăria Cluj-Napoca a luat în custodie terenul și imobilul de pe Bulevardul 21 Decembrie. Dar lucrările la CCT, în care ni s-a promis că se va lăfăi și Filarmonica, nu au demarat niciodată. Mai mult, terenul respectiv s-a transformat în parcare “temporară”…

CITEȘTE ȘI: 14 ani de Filarmonică clujeană. Emil Boc, nu ți-e rușine?

În 21 octombrie 2010, “s-a semnat Protocolul de colaborare între OAR și Municipiul Cluj-Napoca (nr. 246284), prin care s-au stabilit condițiile cadru de desfășurare a concursului de soluții pentru Centrul Cultural Transilvania. În urma acestui Protocol, Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat, prin HCL nr. 434/2010 organizarea concursului de soluții. Prin HCL 468/2010 s-a stabilit că premiul ce urmează a fi acordat în cadrul concursului va fi chiar semnarea contractului de servicii de proiectare a Centrului Cutural Transilvania (sala de concerte, sediului Filarmonicii și anexe)”, aflăm de pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

Contractul de proiectare a avut o valoare de 2,1 milioane de lei. Bani publici.

Deci, de mai bine de 15 ani se vorbeşte despre construirea unui sediu nou pentru Filarmonica şi Academia de Muzică. Cu toate acestea, proiectul nu s-a concretizat şi bate pasul pe loc la etapa hârtiilor. Însă, în fiecare an, cu neobrăzare, conducerea Primăriei Cluj-Napoca promite că va găsi un investitor privat pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania, dar investitorul întârzie să apară.

Nici în 2013 municipalitatea clujeană n-a reșit să demareze lucrările la Centrul Cultural Transilvania, în ciuda faptului că lucrările de proiectare s-au finalizat.

În 2014 (apoi în 2015 și în 2016) primarul Emil Boc declara că a semnat autorizaţia de construire şi că “peste câteva luni va lansa licitaţia pentru desemnarea unui investitor privat, partenerul Primăriei în acest proiect”. Investitorul privat ar urma să construiască un parking subteran şi o clădire de birouri. Până acum, viitorul partenerul privat avea ca obligaţie construirea unui hotel, dar între timp Boc s-a răzgândit şi ar vrea clădire de birouri.

Ba nu, acum, Primăria Cluj-Napoca a relansat licitaţia pentru concesionarea unui teren de 1.500 mp, pe care un privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasă A.

Valoarea contractului este estimată între 350 milioane lei și 1,426 miliarde lei.

Din suma obținută ca redevență se va asigura o parte de finanțare pentru sediul Filarmonicii de Stat Transilvania (FST). Adică același proiect, licitat la nesfârșit pe bani publici. Pe alți bani publici.

Din 2014 Emil Boc susținea că are investitori interesaţi de acest proiect. În bugetul pe 2014, primarul a alocat din nou finanţare pentru plata proiectării Centrului Cultural Transilvania.

În planul de investiții pe 2015 al Primăriei Cluj-Napoca, aproape 2 milioane de euro au fost puse la îndemâna investiției promise pe numele ei “Centrului Cultural Transilvania” – care conține, firește, și sediul Academiei de Muzică, și pe cel al Filarmonicii.

La finalul anului 2017, presa ”de casă” a primăriei lui Boc anunța că pe terenul de pe Bdul 21 Decembrie 1989, va fi realizat un Centru European de Artă Contemporană.

CITEȘTE ȘI: Primăria mai vine cu o dumă despre mega proiectul Centrului Cultural Transilvania. „A invocat” investitorii privații să facă un hotel de 4 stele pe bulevardul 21 Decembrie 1989

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *