Din oras

Se vor face reparații capitale la clădirea Teatrului Național? Conducerea instituției nu știe când se va ține Ministerul Culturii de promisiune

Într-un material anterior, Ziar de Cluj a prezentat situația clădirii care găzduiește în prezent Teatrul Național Cluj-Napoca și Opera Națională Română, care a fost construită la începutul secolului trecut, iar de atunci și până acum nu a beneficiat niciodată de o reparație capitală, ea aflându-se într-un continuu proces de degradare care nu poate fi oprit pentru că, deși declarativ renovarea acestui monument istoric de importanță națională a reprezentat mereu o prioritate, faptic nu a existat niciodată voință politică și administrativă pentru reabilitarea acestui edificiu atât de iubit și de frecventat de clujeni (și nu numai).

„Obținerea finanțărilor și demararea procedurilor pentru restaurarea și modernizarea clădirii Teatrului Național «Lucian Blaga» din Cluj-Napoca” a fost una dintre prioritățile strategice ale Ministerului Culturii pentru anul în curs, această inițiativă strategică având prevăzut termenul de lansare pentru luna ianuarie a anului 2016 și termenul de finalizare în luna iunie a acestui an.

Au trecut aproape 4 luni de la termenul de finalizare stabilit pentru luna iunie, fără să se mai audă ceva legat de această inițiativă și, evident, fără a se vedea vreun efect în sensul începerii demersurilor de restaurare și modernizare a clădirii Teatrului Național Cluj-Napoca. 

Pentru că ne aflăm deja în luna octombrie și nu s-a mai anunțat nimic legat de acest proiect, Ziar de Cluj a trimis o solicitare oficială conducerii Teatrului Național Cluj-Napoca, Operei Naționale Române din Cluj, Ministerului Culturii și Secretariatului General al Guvernului pentru a îi întreba pe reprezentanții acestor instituții  în ce stadiu se află în prezent acest proiect, dacă au fost obținute finanțările și dacă există un calendar de demarare a procedurilor pentru restaurarea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, având în vedere și problema sistemului de ventilație a Sălii Mari a Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în care își desfășoară activitatea și Opera Națională Română Cluj-Napoca, sistem de ventilație care, conform declarațiilor regizorului tehnic Doru Bodrea (http://www.rfi.ro/cultura-84205-teatrul-national-din-cluj-asteptarea-banilor-pentru-restaurare), astăzi nu mai este funcțional. 

Dat fiind faptul că, mai ales în cazul spectacolelor de teatru, operă sau balet care se joacă cu sala plină, sistemul de ventilație nefuncțional duce la o lipsă de oxigen, resimțită mai acut la balcon, unde mulți dintre spectatori au o senzație de sufocare (hipoxia putând declanșa anumite probleme de sănătate, putând duce chiar la leșin), prin solicitarea adresată conducerii Teatrului Național, Operei Române și Ministerului Culturii, Ziar de Cluj i-a întrebat pe reprezentanții acestor instituții dacă au în vedere măsuri pentru repararea sau crearea unui sistem de ventilație a sălii care să înlăture actuala problemă a lipsei de oxigen, dacă există fonduri pentru o astfel de investiție și când preconizează că ea ar putea fi realizată.

În prezent, conducerea Teatrului Național Cluj-Napoca nu are date clare referitoare la acest proiect

Ștefana Pop-Curșeu, directorul artistic al Teatrului Național Cluj-Napoca, a răspuns solicitării Ziar de Cluj, precizând faptul că, într-adevăr, clădirea teatrului va face obiectul unor ample lucrări de restaurare, fără a putea preciza date exacte privind calendarul de realizare a acestor lucrări:

„Clădirea monument istoric în care își desfășoară activitatea atât Teatrul Național «Lucian Blaga», cât și Opera Națională din Cluj-Napoca, va face, într-adevăr, obiectul unor ample lucrări de restaurare, primele demersuri pentru implementarea acestui proiect începând a fi făcute încă de la sfârșitul acestui an calendaristic.

În prezent, procesul de pregătire al dosarului de aprobare a împrumutului extern se află în derulare, iar Investitorul este Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului. În momentul în care conducerile celor două instituții vor avea date clare cu privire la proiectul propriu-zis și la calendarul lucrărilor de restaurare și modernizare, se va organiza o conferință de presă pe această temă.

Desigur că și ceea ce ține de ventilația sălii va fi cuprins în viitorul proiect de reparații capitale, la ora actuală neexistând însă vreun pericol pentru sănătatea spectatorilor de la balcon.”

Așadar, conducerea Teatrului Național Cluj-Napoca nu cunoaște situația exactă a stadiului în care se află proiectul de restaurare și modernizare a clădirii în care își desfășoară activitatea, Ministerul Culturii fiind singurul în măsură să ofere detalii privind calendarul viitoarelor lucrări de restaurare. 

Ministerul Culturii este singurul în măsură să spună când vor începe lucrările de reparații capitale

În aceste condiții, așteptăm cu interes răspunsurile reprezentanților Ministerului Culturii pentru a afla cât timp  miile de spectatori se vor mai sufoca în Sala Mare unde își desfășoară activitatea cele două importante instituții de cultură clujene, Teatrul Național și Opera Română. Sistemul nefuncțional de ventilație, după cum a precizat pentru Ziar de Cluj medicul neurolog Nicu Drăghici, nu prezintă un risc letal pentru spectatori, însă poate cauza hipoxie:

„În principiu, apar simptome de hipoxie, de lentoare, de letargie. Persoanele care sunt neantrenate, care au o anemie, de exemplu, pot face mai repede hipoxie. Persoanele cu anemie, care au eritrocite puține, dacă au și puțin aer, automat fac mai repede hipoxie, pentru că nu se duce destul oxigen la creier și la organe. Asta poate duce la leșin, decesul nu cred că poate să survină. Dar poate duce la leșin și la o stare de letargie, de pierdere a stării de conștiență. Însă persoana își revine dacă trece la aer.

Apare starea de oboseală care, dacă un spectacol durează trei ore, se resimte, spectatorii pot să plece obosiți de acolo. Dar nu le periclitează viața. Însă pot avea simptome de amețeală, stări neplăcute de oboseală, somnolență. Amețeală, în principiu. Lipsa de aer îi obosește pe spectatori, ei pleacă obosiți după un spectacol, mai ales cei care au probleme cum ar fi anemia sau probleme cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă.”

Promisiunile pentru restaurarea și modernizarea clădirii Teatrului Național și Operei Române au fost reiterate de către reprezentanții Ministerului Culturii și în luna aprilie a acestui an. Urmează să vedem în mod practic cum și când se vor realiza, dacă iubitorii de cultură vor putea urmări spectacolele de teatru, operă sau balet, măcar în următorul an, în condiții optime, și nu într-un aer închis, insuficient oxigenat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *