Din oras

Se vor demola 350 de garaje în Cluj-Napoca. Se va ține Boc de promisiune?

Problema garajelor din tablă este, în mod clar, una sensibilă pentru primarul Emil Boc. Pe de o parte, aceste hardughii vechi și urâte nu pot fi demolate din cauza problemelor juridice legate de terenuri, pe de altă parte, dacă Primăria începe să pună la pământ garaje, și-i pune în cap pe cei care au garaje din tablă, care sunt împotriva demolării acestor construcții.

După ce ani la rând, Boc nu a suflat o vorbă despre demolarea garajelor, în urmă cu câteva zile, a venit cu o veste bombă: vor fi desființate 350 de garaje în Mănăștur, ca să facă loc pentru două parkinguri – unul pe Primăverii – Gârbău și unul pe Mogoșoaia.
La început, când a anunțat construirea parkingului de pe Primăverii – Gârbău, primarul nu le-a spus locuitorilor din zonă că va da jos câteva sute de garaje. S-a temut de nemulțumirea cetățenilor și de pierderea unor voturi la alegerile locale de anul trecut?

“În funcție de rezolvarea problemelor juridice legate de terenuri și de proiectele de parkinguri propuse, ele treptat vor fi desființate. De exemplu, am avut marți o ședință a Comisiei de Urbanism, unde am discutat două proiecte: unul pe strada Primăverii și unul pe strada Mogoșoaia, unde vor dispărea peste 350 de garaje pentru că deja situația juridică este în regulă. Doar discutăm forma de amplasare a parkingului sau a parkingurilor pentru că au fost două subiecte degajate în urma discuțiilor, s-a dat termen de trei săptămâni pentru a se reveni cu proiecte alternative ca urmare a solicitărilor cetățenilor pentru locuri de parcare și parkinguri. Există o propunere de a construi un parking monolit cu o structură de trei-patru etaje, care să aibă 300-400 de locuri sau o altă alternativă de a avea parkinguri mai mici, cu demisol, parter și etaj, astfel încât să respectăm calitatea spațiului public. Urmează să se pronunțe specialiștii, să vină cu propuneri, să analizăm implicațiile cu privire la dreptul la proprietate pentru că asta ar însemna să se extindă și pe alte locații pe care nu le-am avut în vedere și după trei săptămâni vom reintra în Comisia de Urbanism, cu cele două locații, dar și altele, în prezența cetățenilor de pe străzile amintite, cetățeni care au fost la ședința Comisiei de Urbanism de marți”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.

Mănășturenii care locuiesc în vecinătatea viitorului parking de pe Primăverii – Gârbău sunt nemulțumiți că se va ridica această construcție atât de aproape de blocurile lor. Oamenii spun că riscă să nu mai aibă soare deloc în apartamente din cauza unui nou parking de cartier care va fi ridicat pe strada Primăverii, colț cu Aleea Gârbău. Oamenii se tem că parkingul va fi o umbră cât un munte și i-au cerut primarului să facă ceva în această privință. Boc le-a promis că nu se va construi parkingul până când nu vor avea loc și discuții cu cetățenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *