Din oras

Se schimba criteriile de acordare a locuintelor sociale

La solicitarea Grupului de Actiune Locala pentru Incluziune Locativa (GALIL) Comisia Mixta de Repartizare a Locuintelor Sociale din Fondul Locativ de Stat propune modificarea criteriilor de acordare a acestor locuinte. Propunerea se afla in consultare publica pana in 27 noiembrie.

GALIL a atras atentia municipalitatii ca prin anumite criterii de eligibilitate sunt discriminati tocmai cei care ar trebui sa aiba acces la locuinte sociale si a propus schimbarea Hotararii de Consiliu Local care reglementeaza aceste norme. Unele propuneri au fost incluse in noul proiect, altele mai putin, astfel ca membrii GALIL au transmis astazi un nou punct de vedere.

Printre altele, marea problema era neincluderea veniturilor din asistenta sociala in categoria de venituri eligibile. Propunerea noua accepta aceste venituri, insa nu pot fi exclusive.

“Observam ca modificarile propuse de Comisia mixta pentru repartizarea locuintelor fond de stat se refera la schimbarea termenului de „venit permanent” utilizat in HCL 150/2013 cu termenul de „venit reglementat prin legislatia in vigoare”. Prin adaugirea explicita a prevederii „Pentru indeplinirea criteriului nu sunt considerate eligibile veniturile din drepturi de asistenta sociala” printre criteriile de eligibilitate, respectiv prin sugerarea, la capitolul criteriilor de neeligibilitate, ca cei care pot sa faca dovada doar de venituri din drepturi de asistenta sociala nu sunt eligibili, comisia exclude (in continuare) veniturile din drepturi de asistenta sociala din categoria de venituri (lucru care contravine definitiei venitului in Legea asistentei sociale5). De aceasta data nu le exclude din categoria „veniturilor permanente” precum a facut HCL 150/2013, ci din categoria „veniturilor reglementate prin legislatie in vigoare”, arata reprezentantii GALIL.

Acestia propun mentionarea explicita ca se considera venit toate tipurile de venit recunoscute de Legea asistentei sociale 291/2011 si Legea zilierului 52/2011, deci inclusiv veniturile realizate pe baza de contracte de munca pe perioada determinata, veniturile care provin din diversele beneficii de asistenta sociala, veniturile care provin din muncile ziliere declarate la administratia financiara. De asemenea, si persoanele fara venit sa se incadreze in categoria persoanelor care au un venit mediu net lunar pe persoana sub nivelul castigului salarial mediu net lunar pe total economie.

Alte criterii care influenteaza negativ accesul la locuinte sociale ale persoanelor cu adevarat in nevoie se refera la studii si la starea civila.

“Comisia continua sa nu recunoasca cum, criterii aparent neutre, in fapt produc efect de discriminare (indirecta) la adresa persoanelor care se gospodaresc impreuna decat familia traditionala compusa din (doi) parinti si copii, precum si la adresa persoanelor care, datorita cumularii dezavantajelor de diverse feluri (resurse financiare reduse, conditii precare de locuit, discriminarea pe baza de statut social si etnie, etc) au fost excluse de la sansa (continuarii) studiilor scolare”, se arata in punctul de vedere citat.

In ceea ce priveste conditiile de locuit, GALIL a propus “sa se acorde puncte pentru persoanele si familiile solicitante care:
– locuiesc in locuinta cu conditii improprii: (a) fara bucatarie … 5p, (b) fara toaleta in casa … 7 p, (c) fara acces la curent…. 10p, (d) fara acces la apa si canalizare … 10 p
– locuiesc in locuinta neconventionala, si/sau improvizata (unitate mobila, unitate provizorie, adaposturi sau structuri provizorii de ex baraci, alte unitati nedestinate locuirii dar care sunt locuite) ………………… 40 p
-locuiesc in locuinte cu o suprafata mai mica de 8 mp/membru familie indiferent de calitatea de tolerat, sau de tipul locuintei (conventionala sau nu, cu sau fara autorizatie de constructie, etc) ……………. 20 p”.

Cu toate acestea, Comisia a introdus o singura modificare, dupa cum urmeaza:
„Persoane gazduite la data depunerii cererii in unitati de asistenta sociala cu cazare in structuri din municipiul Cluj-Napoca. 2P”.

Propunerile pot fi trimise pe adresa Primariei pana in 27 noiembrie, dupa care  proiectul modificat va fi dezbatut in sedinta de Consiliu Local.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *