Editorial

Scopul scuză mijloacele. De ce depunerea moțiunii de cenzură este cât se poate de normală

PSD a depus moțiune de cenzură pentru că a putut. PSD a depus moțiune de cenzură pentru că nu mai are nimic de pierdut. Pentru că ar putea doar câștiga de pe urma ei. Că va fi votată, că nu. Că va trece, că nu. Și același lucru l-ar fi făcut și PNL sau orice alt partid. Dacă ar fi gândit logic și pragmatic.

Dacă PSD mai este net superior la ceva acum, acel ceva este experiența în politica dâmbovițeană. Și la numărul mare de parlamentari. Dacă le pui pe cele două la lucru împreună, poți să încerci să recuperezi o parte din ce ai pierdut sau, cel puțin, să nu mai pierzi și puținul rămas. Și momentul este ideal. Este momentul când pui capacul pe oală, când arunci verdeața în mâncare, cea care va da adevăratul gust. Este momentul finalului de mandat, de ciclu electoral, când scoți tot ce e mai bun în tine și faci mișcările decisive. Orice faci în perioada asta, rămâne cel mai pregnant și mai proaspăt în memoria electoratului, până în ziua votului. Nu se uită, pentru că nu e timp de uitare. Așa cum râmâne gustul de pătrunjel în farfuria cu zamă, dacă îl pui la final, când contează. Nu are importanță ce a fiert în oală patru ani, gustul de pătrunjel va face diferența.

În ultimii patru ani parlamentari, PSD a reușit să piardă aproape toată încrederea propriului electorat. A fost măcinat de scandaluri de corupție, a fost lovit din toate părțile, a schimbat echipe de lideri, a pierdut primari și parlamentari. Șansele să câștige alegerile generale sunt zero. Sunt mai mari șansele să obțină cel mai slab rezultat din istorie. Așa că, încearcă pe ultima sută de metri, să mai ia o gură de oxigen.

Succesul unei moțiuni de cenzură le-ar putea pompa ceva viață. PSD va mai crește în ochii propriului electorat și, cel mai important, ar putea să preia guvernarea. Chiar și numai pentru o lună. Va fi însă ULTIMA LUNĂ de dinainte de alegeri. Asta vine la pachet cu organizarea alegerilor generale. Adică cu împărțirea mâncării în farfurii. Ai avut privilegiul să pui cât patrunjel vrei în oală și să îi schimbi gustul. Acum pui și ciorba în blide. E vorba aia: Cine-mparte, parte-și face!

PS: Deocamdată nu este sigur dacă moțiunea de cenzură depusă de PSD în 17 august va ajunge la vot, dacă va trece, dacă va avea PSD un Guvern, dacă se va pierde pe undeva pe drum. Știm că joi, 20 august, este convocată ședința extraordinară a Senatului și Camerei Deputaților pentru dezbaterea ei. Ludovic Orban a zis că va contesta la CCR depunerea moțiunii în timpul sesiunii extraordinare. Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale i-a cam transmis că vorbește prostii. Și celor de la PSD, că fac prostii. El spune că, potrivit constituției, o moțiune de cenzură poate fi depusă și în sesiune extraordinară, dar că aceasta trebuie să fie și votată tot în acea sesiune extraordinară. Adică, PSD să se grăbească cu votul până nu îi prinde 1 septembrie, când începe sesiunea normală a Parlamentului, spune Augustin Zegrean.

O fi așa? Păi dacă e așa, cei de la PSD ori ne cred proști, ori ne cred proști. De ce? Moțiunea de cenzură a fost depusă în 17 august. Sesiunea extraordinară a Parlamentului, cea în care a fost depusă moțiunea, nici măcar nu durează până la 1 septembrie. Ea se încheie astăzi, 19 august. De mâine, 20 august, a fost convocată o ALTĂ sesiune extraordinară. Oare mâine vor depune din nou moțiunea de cenzură? Păi nu-i oprește nimic. Așa cum nu îi oprește nimeni să o depună după 1 septembrie. Doar dacă nu îi oprește chiar Ciolacu, care are alegeri interne în partid, la sfârșitul săptămânii. Păi să nu aibă și suflețelul lui cu ce să se laude în fața colegilor cărora le cere votul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *