Focus

Schimbări în programul Start Up Nation. Marile orașe, inclusiv Clujul, dezavantajate

Programul Start Up Nation intră in linie dreaptă, dar vine cu o serie de dezavantaje pentru antreprenorii din București, Cluj și Timiș. Pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat se află în dezbatere publică, până la finalul acestei luni, proiectul de ordonanță de urgență ce prevede demararea programului Start Up Nation 2018. Față de anul trecut, sunt câteva modificări semnificative. De pildă, vor primi puncte mai puține ideile care vin din zone unde densitatea afacerilor este mare. Aceasta înseamnă că primii depunctați vor fi antreprenorii din București și Cluj, unde există multe firme. Și, dacă anul trecut, proiectele din zona IT și a industriilor creative, erau favorite, acum acestea trec pe locul doi. În schimb au șanse de reușită ideile din domeniul serviciilor.

Spre deosebire de ediţia de anul trecut, în acest an antreprenorii pot solicita şi primi un avans de cel mult 30% din valoarea proiectului.

Alte modificări se referă la criteriile de selecţie a proiectelor câştigătoare. Astfel, nu vor mai beneficia de punctaj suplimentar firmele din sectorul IT, ca până acum, ci doar cele din sectorul producţiei și serviciile.

Fiecare dintre ideile care se încadrează în aceste domenii vor fi cotate cu câte 30 de puncte. Ideile care țin de industrii creative primesc doar 20 de puncte, în acest an, iar cele care se încadrează la alte activități primesc doar 10 puncte. 

Densitatea Intreprinderilor Mici și Mijlocii dintr-un județ este un nou criteriu controversat. Vor primi 10 puncte suplimentare firmele nou-înfiinţate din judeţele cu mai puţin de 4 firme la 100 de locuitori.

Pentru un loc de muncă nou creat în plus faţă de cel obligatoriu, se acordă 10 puncte suplimentare, faţă de 20 în forma veche, iar pentru cel puţin un loc de muncă ocupat de o persoană defavorizată, un absolvent sau un șomer, se acordă 5 puncte suplimentare, faţă de 25 de puncte până acum.

Antreprenorii și consultanții financiari critică dur modificările aduse programului Start Up Nation și acuză legiutorii că nu încurajează antreprenorii din zonele dezvoltate ale țării.

De asemenea, în proiectul de ordonanță de urgență pentru Start-Up Nation 2018 se pune accent pe crearea de afaceri în județele în care activitatea privată este redusă – ceea ce va dezavantaja mai ales antreprenorii din București și din județele mai dezvoltate. În plus, sunt favorizați antreprenorii debutanți în propunerea din 2018.

O altă noutate: potrivit proiectului de ordonanță de urgență, în cadrul Programului Start-up Nation – România, se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din suma totală aprobată ca ajutor financiar nerambursabil.

O altă modificare controversată vizează introducerea sistemului primul venit-primul servit pentru firmele cu punctaj mai mare sau egal cu 90 de puncte. Astfel, proiectele vor fi contracate în ordinea înregistrării în aplicație, cu condiția să obțină un punctaj mai mare sau egal cu 90 puncte.

Contractarea se va realiza în limita bugetului alocat apelului.

Programul Start Up Nation va porni, cel mai probabil în luna noiembrie, iar finanțarea va fi alocată anul viitor.  Pentru Start Up Nation 2018 finanțarea totală este de 2 miliarde de lei.

Proiectul Ordonanței de Urgență pentru modificarea pentru completarea și modificarea OUG 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, paote fi consultat aici

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *