In vizor

Scandalul privind construirea fermei de cai din Apahida a ajuns in instanta

Scris de 685

Primaria Apahida a fost atacata in Contencios Administrativ pentru autorizarea constructiei unei ferme de cai in localitate. 40 de proprietari de terenuri si de case sunt direct afectati de acest proiect. Ei acuza autoritatile din localitate ca au dat unda verde unui proiect care este denumit pompos “club hipic”, cand in realitate este o ferma de cai in toata regula. Reclamantii mai arata ca proiectul trebuia supus dezbaterii publice si a primit autorizatiile de constructie pe baza unor recomandari false. In tot acest timp, Prefectura Cluj nu si-a exprimat o pozitie clara.

Proiectul fermei de cai din Apahida este denumit “Club sportive hipic”. Acesta a primit autorizatie de construire din partea Primariei Apahida in 26 iunie 2013, chiar daca amplasamentul se afla la cateva zeci de metri de casele oamenilor.

In repetate randuri, persoanele direct afectate au incercat sa opreasca proiectul. Au mers in Consiliul Local Apahida, unde si-au expus punctul de vedere. Apoi au ajuns in audienta la Prefectura Cluj, de unde nu au primit, pana acum, nici un raspuns. La aceasta institutie au depus, pana acum, un numar de sapte sesizari, la care nu li s-a raspuns inca.

Constructorul este Clubul Sportiv Royal MSD Sport, administrat de Dragos Muntean. Acesta construieste pe un teren de 7.000 de metri patrati ce apartine soacrei sale, Rodica Suciu.

Vecinii terenului sustin ca autotorizatia de construire a fost eliberata ilegal, lucru confirmat chiar de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Acesta este principalul argument adus de persoanele vatamate impotriva proiectului.

“Autorizatia de construire (…) a fost fost emisa de catre primaria comunei Apahida pentru Club sportiv hipic, amplasat intr-o zona nereglementata din punct de vedere urbanisc. Anterior acestei autorizatii, era obligatorie eliberarea unei documentatii de urbanism, care sa reglementeze modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare etc.”.

In actul emis de Inspectoratul de Stat in Constructii se arata ca autorizarea de constructie a fost emisa cu nerespectarea prevederilor legale.

Inspectoratul de Stat in Constructii a solicitat Prefecturii Cluj sa sa analizeze situatia si sa solicite instantei de contencios administrativ anularea autorizatiei emisa de primaria comunei Apahida.

Desi recomandarea Inspectoratului de Stat in Constructii a ajuns la Prefectura Cluj inca din 13 septembrie 2013, pana acum, institutia nu si-a exprimat o pozitie cu privire la acest proiect.

 “Nu ne-am exprimat inca pozitia. Purtam corespondenta  cu Inspectoratul de Stat in Constructii, pentru ca acolo se invocau niste lucruri. Cei de la Primaria Apahida aveau reglementarea terenului respectiv facuta. Cei de la ISC invocau faptul ca nu exista reglementare. Am refacut o adresa catre ISC, sa isi precizeze din nou pozitia.

Din punctul nostru de vedere, nu este incheiata problema. Vom da un raspuns pe baza informatiilor, sa atacam sau nu in contencios autorizatia”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, prefectul Gheorghe Vuscan.

Pana la o decizie luata de Prefectura Cluj, persoanele afectate de proiect au atacat deja, in Contencio Administrativ, Primaria din Apahida, in frunte cu reclamantul Stefan Rosca, unul dintre proprietarii unui teren aflat in vecinatate. In total, 40 de persoane au adunat semnaturi impotriva construirii fermei de cai. Motivele invocate sunt diverse: “Ne deranjeaza pentru simplul motiv ca o data ce se construieste aceasta ferma, va genera probleme extreme de neplacute: miros, muste, tantari, gunoi. Noi, pe terenurile respective, nu vom mai putea construi nimic. Valoarea terenurilor va scadea foarte tare. Oamenii nu vor mai putea locui in zona datorita aceste ferme de cai. Este exact ca ferma de pui din Floresti, din pacate nu se tine cont de acel precedent”, spun reclamantii.

“Primarul spune acolo vor fi patru cai si ne baga sub nas aceeasi declaratie a investitorului, in realitate va fi o adevarata ferma de cai, dupa cum se poate lesne vedea din proiect”, mai spun oamenii nemultumiti.

Potrivit proiectului depus de Clubul Sportiv Royal MSD Sport, Clubul Sportiv Hipic din Apafida va avea 10 boxe, un uscator de cai, depozit de unelte, un vestiar si alte anexe. Beneficiarul proiectului, Dragos Muntean, nu a dorit sa dea informatii telefonice cu privire la aceasta investitie.

 

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 10 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 11 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 11 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 11 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 11 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 12 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 13 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 14 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 15 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 15 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE