Sanatate

SCANDAL în curtea Spitalului Județean Cluj: Emanuel Ungureanu dă publicității rapoartele ascunse ale Corpului de Control, iar managerul Petru Șușca se apără și enumeră investițiile

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu a făcut publice o serie de rapoarte întocmite de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, acte ce au fost ținute ascunse de opinia publică, după cum notează vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, care a cerut măsuri de urgență în acest caz din partea Ministerului Sănătății, printre care și demiterea actualului manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușca.

Concret, este vorba de o serie de nereguli constatate încă din anul 2016. Astfel, deși conducerea spitalului susținea că în cazul arșilor cu o suprafață de 20% pot fi oferite condiții sanitare astfel încât aceștia să poată fi tratați corespunzător, Ungureanu susține că rapoartele Corpului de Control semnalează lipsa procedurilor prin care să se garanteze îngrijirea pentru arși, fie și în proporție de 20% din suprafața corpului. Nu există nici măcar un circuit pentru arși. 

De asemenea, rapoartele cuprind referințe la cazul medicului Marius Fodor, șeful secției Chirurgie Vasculară, care ar fi fost numit ilegal, în baza unui concurs fals. 

„Raportul spune foarte limpede că pentru Marius Fodor, practic, s-a creat un post, fără să se îndeplinească condițiile de vechime ale candidatului. Care este consecința când numești politic pe cineva care nu îndeplinește condițiile? Acesta ascunde neregulile. 

Asta este legătura între moartea pacienților, oameni numiți politic ca șefi de secții, și aceste rapoarte care au fost ascunse de miniștri ai Sănătății, prieteni cu manageri numiți politic. 

Printre neregulile constatate de către Corpul de Control, care trebuie din punctul meu de vedere analizate de ANI, este și o incompatibilitate între funcția de manager a domnului Șușca și funcția pe care o deține ca președinte a unei Asociații a Maramureșenilor, care are în administrare o pensiune”, a declarat Ungureanu.  

CITEȘTE ȘIAcuzații dure la adresa medicului Marius Fodor care tocmai a preluat șefia secției de Chirurgie Vasculară. Emanuel Ungureanu: „Este un pericol public”

Drept pentru care deputatul clujean urmează să sesizeze ANI cu privire la aceste suspiciuni de incompatibilitate. 

„Vorbeam acum câteva zile despre cazul Moldovan, acum pot să-i pronunț și numele, unui domn, care a decedat în luna august fiind infectat pe Secția Chirurgie II, chiar în salonul 22, pe care l-am filmat și acolo unde am arătat starea saltelelor pline de secreții, rupte, pline de puroi, de sânge, care sunt neschimbate, chiar dacă, atenție!, chiar dacă în 19 august sau în jurul acelei date a murit acolo pe secție, cineva”, a adăugat Ungureanu. 

CITEȘTE ȘIUngureanu: „Chirurgie II, un infern al MIZERIEI și IADUL infecțiilor nosocomiale” VIDEO

Totodată, acesta a vorbit și despre rapoartele emise de către Corpul de Control, rămase nepublicate și care nu au fost date publicității, dar care confirmă grave nereguli de management, dar și de natură sanitară:

 „Este ultimul raport care a fost ascuns de opinia publică, de către fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea care l-a protejat permanent pe fostul manager Șușca.

De ce spun fostul manager Șușcă? Pentru că din punctul meu de vedere, după datele pe care o să le prezint public astăzi, acest individ, și toată conducerea spitalului, împreună cu Consiliul de Administrație, ar trebui urgent demisă”, a punctat deputatul clujean. 

Deputatul Ungureanu a mai precizat că Unitatea de Transfuzii din cadrul spitalului nu are condiții minime de funcționare, aspect cuprins în raportul Corpului de Control, ceea ce înseamnă o activitate la limita legii. 

„Acest raport conține o sinteză foarte clară a neregulilor care au fost constatate în urma unor rapoarte care încep în anul 2016. Ultimul raport al Coprului de Control este din data de 3 septembrie 2019 și nu a fost făcut public până în prezent. 

„Ministrului Sănătății îi cer în regim de urgență schimbarea Consiliului de Administrație a acestui spital, care este o bombă biologică, de la Secția de Neurochirurgie, care este condusă de președintele Consiliului de Administrație al Spitalului, Ștefan Florian, și până la unitatea de Primiri Urgențe. Asta înseamnă: Consiliul de Administrație, schimbat. Schimbarea managerului și schimbarea integrală a conducerii spitalului”

De altfel, deputatul clujean Emanuel Ungureanu a dat nas în nas cu managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj chiar în curtea unității sanitare, întâlnire care s-a soldat cu un schimb dur de replici între cei doi:

Ungureanu: Ați spus că sunt paturi pentru arși?!

Șușca: Pentru…  nu pentru mari arși. N-am spus niciodată că sunt paturi pentru mari arși.

Ungureanu: Ați numit ilegal ca sef de secție, pe domnul Marius Fodor.

Șușca: Acest aspect se va lămuri în instanță. A fost un concurs validat de către Ministerul Sănătății. Și o comisie de concurs din care eu nu am făcut parte.

Domnule Ungureanu, să fiți foarte atent în cuvintele pe care le folosiți”, a conchis managerul SCJU Cluj, Petru Șușca. 

După ce și-au adus acuzații reciproce, managerul spitalului clujean, Petru Șușca, a organizat o scurtă vizită prin spațiile renovate, dar și prin cele care urmează să fie modernizate.

Acesta a organizat, în final, o conferință de presă, alături de directorii medicali, unde a făcut o trecere în revistă a investițiilor făcute în cadrul clincilor din subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, a fondurilor de care a beneficiat acest spital din partea autorităților, precum și a lucrărilor ce urmează să fie făcute în continuare.

„Ministerul Sănătății a investit în perioada 2013-2019, 38 de milioane de lei. Consiliul Județean a investiti 7 milioane. Încă o dată: am preluat spitalul cu 13.800.000 de lei datorii. Astăzi spitalul are 35 de milioane de lei excedent”, a notat managerul spitalului.

Acum, în curtea spitalului au loc lucrări pentru modernizarea infrastructurii rutiere și a parcării. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *