In vizor

Scandal în Consiliul Local pe tema căminului Bisericii Reformate. Urbanismul de cumetrie a avut din nou câștig de cauză

Clujenii care au case lângă terenul unde urmează să fie ridicat căminul teologic al Eparhiei Reformate din Ardeal, o clădire de șapte etaje, au cerut consilierilor locali respingerea acestui proiect.

„Noi avem mari rezerve și vă rugăm să aveți în vedere toate aspectele analizate. Construcția de la numărul 54 este direct afectată negativ de această construcție. Vă rugăm să analizați oportunitatea acestui proiect. Au fost formulate obiecțiuni din partea vecinilor. Ne preocupă impactul asupra traficului, dar și asupra calității vieților vecinilor prin amplasarea unui cămin teologic. Noi suntem deja elemente existente de care trebuie să se țină cont și să realizați o proporționalitate între drepturile noastre și cele ale constructorului”, susține reprezentantul vecinilor.

În ședința de Consiliul Local a luat cuvântul și domnul doctor Lung, fostul șef al Clinicii de Chirurgie Maxilo Facială din Cluj, cel care are o casă aflată în vecinătatea viitorului cămin teologic.

„Am fost șeful clinicii de Chirurgie Maxilo Facială. Nu am venit niciodată să cer ce nu îmi aparține mie. Atunci când am construit acum vreo 14 ani această casă, nu puteam să cumpăr terenul dacă se puteau face clădiri ca acuma, de șase, șapte etaje. Am cumpărat un teren, vănzând un alt teren pe Câmpului. Să nu credeți că din banii de chirurg sau profesor puteam face o casă. Banii nu erau la doctori. Acum vine și se construiește un mamut de șase-șapte etaje care ia toată lumina. Se construiesc monstruozități, care nu au nicio treabă cu arhitectura. Nimeni nu controlează. Toți spun că, lasă, domnule că știu eu. Un oraș care se respectă nu construiește pentru o lună sau un an. Aveți copii și nepoți și nu aveți ce lăsa viitorilor locuitori ai Clujului, dacă se construiește așa”, a transmis doctorul Lung.

 

Proprietarii caselor au primit susținere de la consilierul local Anca Ciubăncan, care a condamnat cu înverșunare promovarea acestui proiect.

„Știu foarte bine că acest proiect va trece, pentru că există o majoritate. Noi din opoziție contăm foarte puțin. Am cerut în Comisia de Urbanism retragerea acestui proiect monstruos, indecent, mizerabil, sfidător la adresa noastră a cetățenilor din acest Cluj. Ne-am săturat de mizeriile urbanistice monstruoase, care ne sunt băgate pe sub preș. Am făcut opoziție la acest proiect monstruos tip proiect dinozaur Avram Iancu. Se va face câteva luni tam tam în presă, se va pune batista pe țambal și va merge mai departe. Domnul arhitect – șef Pop mi-a răspuns că se respectă indicii urbanistici. Bunul simț nu îl mai respectăm în Cluj? Acolo trebuia să fie o grădiniță. Ce s-a întâmplat cu acel teren al Primăriei? Mă opun împreună cu cetățenii, împreună cu civicii Clujului, acestor monstruozități pe care le promovați. Noi nu putem să proiectăm pe termen scurt. Scuzați-mă de expresie. Arhitectura nu este o pereche de chiloți pe care noi să o aruncăm la gunoi. Nu mai acceptați acest urbanism de cumetrie”, a declarat consilierul local Ciubăncan.

 

Terenul a fost retrocedat în instanță Eparhiei Reformate, după cum a precizat viceprimarul Tarcea.

Arhitectul șef Pop a precizat că din punct de vedere al regulamentului de urbanism respectă tot ceea ce este prevăzut acolo. În ceea ce privește geamurile, acesta este un subiect ce va fi discutat în faza de autorizare. Singura discuție ce mai poate fi purtată este cea vizavi de oportunitate.

Boc dă vina pe progres pentru urbanismul haotic prin care se aprobă apariția unei clădiri de 25 de metri printre case.

„Domnule doctor eu vă înțeleg perfect, dar așa cum medicina evoluează în decursul timpului, ce e valabil acum 50 de ani, acum se face de către inteligența artificială. Viața urbană a unui oraș merge mai departe. Nici eu, nici dumneavoastră nu o putem opri. Nu putem îngheța nicio stradă la nivelul anului 2000. La fel și clădirile, ele se dezvoltă, Avem un PUG, așa a fost viziunea. Acolo trebuie să fie un nivel de 18 m. Eu stau într-un bloc, nici măcar nu era construit cartierul. Eu am instrumentul legii, unii se bucură, unii se supără. Nu pot să țin controlul după simpatii sau etnii”, a declarat Emil Boc.

Cu 19 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri proiectul a fost aprobat de Consiliul Local, dând astfel undă verde unei construcții de șapte etaje între case.