In vizor

Satele Clujului risca sa ramana fara medici. Guvernul le taie sporurile

Dupa ce si-au renovat cabinetele pe banii lor, desi apartin de consiliile locale care ar fi trebuit sa le intretina, majoritatea medicilor de familie din mediul rural au mai primit o veste proasta: vor ramane fara sporuri. Reprezentantii lor la nivel national atrag atentia ca masura va duce la migrarea lor la orase, astfel ca locuitorii din sate nu vor mai avea acces facil la servicii medicale. 

Semnalul de alarma a fost dat de catre Paul Serban, presedintele Asociatiei medicilor de familie din rural, care a remis intr-un comunicat de presa avertizarea ca noile reglementari “descurajeaza medicii de familie din rural sa isi continue activitatea sau pe tinerii medici sa deschida un cabinet in mediul rural”.

Este vorba de Ordinul nr. 391/187/2015 al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Oficialul asociatiei a mai atras atentia si ca toate cabinetele medicale din mediul rural sunt in proprietatea consiliilor locale, iar medicii de familie platesc diferite sume de bani sub forma de redeventa sau chirie pentru ca aceste spatii, explica medicul.

“Pe de alta parte, prin diferite mijloace de constrangere, medicii de familie au fost obligati sa renoveze aceste spatii si sa le aduca la nivelul cerintelor normative in vigoare, desi Codul civil prevede ca aceasta obligatie revine proprietarilor de drept sau administratorilor, care sunt consiliile locale”, arata sursa citata. 

La nivel national, din cei peste 4.500 de medici de familie de la sate, 3.340 de medici de familie primeau un spor, intre 10 si 30 la suta, dar alti peste 1.200 nu primeau nimic in plus. Noutatea adusa de noul ordin este ca din cei aproximativ 3.340 de medici de familie care beneficiau de spor, peste jumatate nu vor mai primi nimic, iar la cealalta jumatate valoarea sporului se va injumatati. In consecinta, celor peste 1.200 de medici de familie care nu primeau niciun spor, li se mai adauga inca 1.500 – 1.700 de medici de familie. In acest fel, mai bine de jumatate din medicii de familie din mediul rural, respectiv nu vor mai primi niciun fel de spor.

„Deci, in loc sa existe o stimulare care sa determine medicii sa lucreze in mediul rural, va exista o “stimulare negativa”, aceea de a parasi mediul rural, de a migra catre localitatile urbane sau de a emigra cu totul din tara. Autoritatile mizeaza pe faptul ca nu avem alte surse de finantare decat contractul cu casele de asigurari de sanatate si suntem nevoiti sa acceptam tot ce ni se impune„, a avertizat Serban.

Clujul a avut in 2014 un numar de 115 medici care au activat in mediul rural. 

“Suntem in luna de contractare a medicilor pentru acest an. Pana acum a fost acoperita in intregime aria judetului. Nu se pune problema unor masuri de sprijinire a medicilor afectati de acel ordin, vorbim de o legislatie care se pune in aplicare”, a precizat Crina Grozav, purtator de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj. 

De cealalta parte, medicii clujeni spun ca problema este una reala. 

“Colegii nostri din rural sunt in aceeasi situatie care e reclamata la nivel national. Practic, criteriile pentru atribuirea sporurilor sunt mult mai riguroase, ca sa zic asa. Atata timp cat nu exista o sustinere din partea autoritatii locale care ar trebui sa isi manifesta intr-un fel interesul pentru sanatatea locuitorilor din zona sigur ca medicul de familie nu este stimulat in nici un fel sa ramana, sa faca asistenta medicala in rural”, a declarat Emiliana Costiug, vicepresedinte al Asociatiei Medicilor de Familie din Cluj. 

Criteriile prevazute in noul act normativ pentru atribuirea sporurilor au fost criticate de conducerea asociatiei nationale, presedintele Paul Serban apreciind ca acestea „nu sunt nici pe departe niste criterii masurabile, relevante si verificabile”, cum sustin autoritatile.

„Consideram ca este cazul ca acest ordin sa fie retras, sa se aplice in continuare ordinul vechi, sa se revina la masa negocierilor dintre reprezentantii organizatiilor profesionale si cei ai institutiilor statului si sa se stabileasca noi criterii care sa fie relevante, masurabile si verificabile, sa fie sustinute si financiar, in mod corespunzator, care sa reprezinte cu adevarat o motivare pentru medicii de familie din mediul rural sa-si dezvolte activitatea sau sa infiinteze noi cabinete„, s-a mai precizat in comunicat. 

In replica, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sananate (CNAS), citati de gandul.ro au aratat ca scopul noilor reglementari ar fi “de acordare a unor sporuri in functie de conditiile in care se desfasoara activitatea, preponderent pentru cabinetele din mediul rural”. De asemenea, institutia a mai precizat ca se doreste prin aceasta masura cresterea numarul de medici care beneficiaza de spor, prin scaderea pragului de 10 la doua puncte de la care medicul putea sa beneficieze de spor. Medicii de familie apreciaza insa ca acest punctaj crescut ar insemna in realitate “punctaj de neatins de peste 1.500 medici din rural si ca nu este relevant ca vor primi sporuri de 200 la suta trei medici, cati au mai ramas in Delta Dunarii, unde erau cinci medici care primeau 100 la suta”.

Foto: ziarobiectiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *