Din oras

Șaorma cu de toate, pe piața muncii din Cluj-Napoca – angajații unei șaormerii acuză patronul de fraudă, patronul îi acuză de consum de droguri

Pandemia le-a redus mult profiturile angajatorilor din HoReCa, așa că aceștia ar putea fi tentați să angajeze persoane la gri sau la negru, pentru a evita astfel plata taxelor la stat. Situațiile în care angajații reclamă la ITM practicile oneroase ale patronilor sunt, de obicei, încâlcite, iar reclamațiile se dovedesc de multe ori la fel de necinstite precum practicile reclamate. La Cluj, angajatul unei șaormerii din buricul târgului își acuză patronul că i-a încheiat contract pe 2 ore, deși îl pune să lucreze 16. Patronul își acuză angajatul că vine fumat la muncă, motiv pentru care ar fi fost și vizitat recent de DIICOT. ITM-ul rămâne să facă lumină.

Angajatul reclamă „mârlănia” patronului

Un angajat al unei șaormerii din centrul Clujului a reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă faptul că angajatorul său ar frauda statul român prin contractele de muncă ale angajaților, care ar fi obligați să mintă că lucrează 2 ore, pe când ei lucrează 16 ore.

Angajatul nemulțumit al șaormeriei a reclamat la Ziar de Cluj că, la data ultimului control ITM, care a avut loc acum două zile, un coleg mai vechi de-al său, „văzând că au venit cei de la ITM, imediat a ascuns foaia cu condica de pontare și condica cu pauzele”.

Angajatul mai reclamă, de asemenea, că patronul său i-ar fi cerut demisia „fără un motiv concis sau măcar explicat”, adresându-i-se „golănește, mârlănesc”. De asemenea, ne-a sesizat că managerul firmei l-ar fi amenințat că: „Vezi, poate vrei să nu îți mai iei banii!” Potrivit plângerii primite, angajații șaormeriei ar fi „înjosiți/ batjocoriți fără pic de nesimțire”.

Patronul îl acuză pe angajat că vine fumat la muncă

Contactat de Ziar de Cluj, patronul șaormeriei din centrul orașului a infirmat acuzațiile pe care i le aduce fostul său angajat, explicând de ce acestuia i-a fost cerută demisia:

„Sunt persoane care lucrează full-time la 8 ore și sunt persoane care lucrează 2 ore. Sunt persoane, de exemplu, șofer sau ajutor de bucătar care au contracte parțiale 4 cu 4 ore, dar ele însumează 8 ore. De exemplu, cei care lucrează ca șofer și ca magazioner, deci au două contracte. Plus că sunt bucătari care lucrează cu 8 ore. Tot ce înseamnă plus, ei sunt plătiți în plus.

Și persoanei care a plecat ieri i s-au dat banii, mi-a semnat, chiar dacă statul de plată aferent lunii februarie se emite în martie. Ca să am protecția aceasta, eu întotdeauna îi pun să semneze. Pentru că, având un rulaj foarte mare de persoane și efectiv de pe o zi pe alta pleacă, ca să ne luăm o măsură de siguranță exact din cauza aceasta, că se merge la ITM: «Nu am primit banii!», îi pun să semneze înainte să plece.

Am peste 20 de angajați în total, pe Revisal sunt persoane care lucrează 8 ore, sunt persoane care lucrează 12 ore.

Și, când am plecat aseară, angajatul fuma în fața magazinului, în hainele de lucru, și i-am spus: «Te rog frumos să te duci în spate, să fumezi unde îți e locul!» «Bine, bine, bine!», a început să comenteze și se juca mai departe pe telefon. Și i-am spus: «Mâine să îți aduci demisia!» Erau și alți colegi care erau pe tură și mi-au spus: «Nu trebuia să îl ții toată ziua astăzi că e fumat!» A fost DIICOT-ul la mine de două săptămâni pentru anumite lucruri, de la Brigada Antidrog de la Sălaj. S-au întâmplat niște lucruri și i-au luat pe băieți la întrebări. Și băiatul respectiv a lipsit de la muncă săptămâna trecută și s-a cerut săptămâna aceasta iarăși. Și i-am spus: nu pleci de la muncă, doar dacă ești bolnav și îmi aduci un document care atestă că ai fost bolnav. Și i-am spus: îmi aduci demisia! Dacă el nu voia să plece, îi desfăceam contractul de muncă, pentru că oricum era în perioada de 30 de zile, dar am demisia lui scrisă de mână, deci ceea ce insinuează el e total aberant. Vă dați seama că nici mie nu îmi convine să plătesc pe cineva care stă toată ziua afară și fumează. L-am întrebat: dar eu te plătesc pe tine ca să fumezi sau ca să lucrezi? Și nu mi-a răspuns nimic. Vă pot arăta demisiile, Revisalul, pot dovedi cu documente ceea ce afirm. Dacă aveți nevoie, eu vi le pun la dispoziție.

Având în vedere cifra de afaceri față de 2019, față de 2020, e la sfert cu trei puncte de lucru, cât aveam pe 2019 cu un singur punct de lucru. Eu angajații mi-i plătesc, dar nici așa nu îmi convine, să își bată joc de mine, să vină la lucru să stea să fumeze, să vină DIICOT-ul la mine.”

ITM-ul poate da amenzi de sute de mii de lei

Ziar de Cluj a contactat-o pe Corina Gavriluț, purtătorul de cuvânt al ITM Cluj, pentru a afla modul în care se soluționează reclamațiile de acest tip, în care patronii sunt acuzați de angajații lor că lucrează full time sau chiar mai mult, cu toată că au încheiate contracte de muncă cu timp parțial, și ce amenzi riscă angajatorii care folosesc asemenea practici.

„În momentul în care la noi sosește o sesizare, ea se înregistrează și, în funcție de aspectele care sunt sesizate, se decide. În urma sesizărilor, se efectuează control la firma respectivă, e vorba de acte, dacă se poate face controlul la fața locului, se face la fața locului, dacă nu, reprezentanții sunt chemați cu actele la control la sediul ITM și se face un control al documentelor. În funcție de ceea ce se constată, se va face un răspuns petentului și, bineînțeles, inspectorul de muncă este cel care va decide dacă firmei i se aplică sancțiuni sau nu. Dacă este cazul să se aplice sancțiuni, se aplică. Dacă nu, nu. Depinde de situația care se găsește la fața locului. Dacă se găsește o persoană care lucrează la negru se sancționează, dar și alte aspecte pot fi găsite. Inspectorul de muncă trebuie să efectueze o muncă foarte amănunțită, în detaliu. Ei iau și declarații de la persoanele găsite în activitate, de la caz la caz. Sunt trimise către noi și fotografii, noi ne uităm, dar e bine de mers la fața locului. De multe ori, ceea ce spun ei în sesizare poate nu se probează și la fața locului. Dacă este cazul, se aplică și sancțiuni contravenționale, dacă nu, nu. Sancțiunile contravenționale pot fi atât amenzi, cât și sancțiuni sub forma unor măsuri care se dispun cu termene și cu responsabilități. Dacă nu se respectă termenele dispuse, atunci bineînțeles că se aplică și amenzi. În momentul în care sunt sesizate aspecte care țin și de alte instituții, noi sesizăm organele în drept și, de exemplu, sunt sesizări care trebuie redirecționate și către alte inspectorate sau instituții.

A fost o ordonanță care a schimbat Codul Muncii în 2017 și aici se specifică foarte clar la articolul 260, litera e, faptul că primirea la muncă a unuia sau mai multor salariați în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, se sancționează cu amendă de la 10 000 de lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200 000 de lei. Deci, fiecare angajator trebuie să specifice în contractul angajatului programul de muncă. Și, dacă îl primește la muncă în afara programului de lucru stabilit, angajatorul riscă amendă de 10 000 de lei pentru fiecare persoană astfel identificată. Articolul 260 face referire la munca fără forme legale. Și, oarecum, și aceasta este muncă fără forme legale, pentru că, dacă tu mergi ca inspector de muncă și vezi că persoana lucrează, este la serviciu la ora 2 sau 4 după-amiaza și are un contract de la 8 până la 12, înseamnă că lucrează fără forme legale. Munca fără forme legale se sancționează cu 20 000 de lei pentru fiecare persoană identificată, tot fără a depăși valoarea de 200 000 de lei”, a declarat reprezentanta ITM Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *