Eveniment

Şantaj la adresa Guvernului: firmele din energie amenință cu concedieri în masă, din cauza „taxei pe lăcomie”

Să ne reamintim ce spunea economistul Adrian Câciu când îi dădea dreptate jurnalistului Liviu Alexa, ca urmare a anchetei acestuia privind profitul nedeclarat al multinaţionalelor: că acestea creează șantaj socio-economic asupra guvernelor, atunci când nu le convine politica economică a ţărilor în care fac afaceri.

„Care este stilul de acțiune al unei multinaționale?

Crearea dependenței socio-economice. O astfel de companie nu acționează stricto senso business, ci creează dependență, astfel încât, dispariția ei la un moment dat sa poată produce dezechilibre socio-economice, prin forță de muncă care rămâne șomera sau prin lipsa serviciilor și produselor pe care compania le asigura intr-o anumita zona. Acest tip de acțiune dă companiei putere de negociere în fata autorităților statale sau regionale.

Cum se dobândește aceasta dependență?

Prin instrumente legale, dar imorale, de sufocare a oricărei activități care nu aparține companiei (falimentul producătorului autohton, a comerțului autohton, a industriei concurente etc.)”

CITEȘTE: ANCHETA-BOMBA: Top 100 Firme din Romania / Minte Dragnea sau NU cand zice ca multinationalele declara profit prea mic? Am verificat eu asta, ca sa nu mai pierzi tu vremea. Citeste aceasta analiza LA SANGE si pe CIFRE si trage TU concluziile!

Ei bine, într-un comunicat citat de stiripesurse.ro, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) susţine că urmare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 (OUG 114/2018), companiile din componenţă vor face concedieri masive.

„Toate zăcămintele de producție a gazelor operate de membrii noștri vor fi evaluate, iar una dintre opțiuni este decizia de închidere a sondelor și de abandonare a câmpurilor de gaze. Durata de viață a câtorva zăcăminte marginale este puternic afectată și va determina companiile să renunțe la acestea mai devreme decât era planificat. Mai mult, companiile care desfășoară activități de explorare au amânat deja sau au anulat până la 50% din sondele planificate a fi forate în viitorul apropiat. Acest procent va crește cu siguranță pe termen mediu și lung din cauza prevederilor OUG 114/2018”.

Ca să fie şantajul mai evident, în comunicat se arată că fiecare metru cub de gaz care nu va mai fi produs în România, deoarece unele zăcăminte devin neeconomice în condițiile date, va trebui importat la un preț considerabil mai mare din surse externe.

„În consecință, efectele negative ale OUG 114/2018 vor fi resimțite de miile de angajați din sectorul energetic, care deja se confruntă cu nesiguranța locurilor de muncă. Din cauza reducerii activităților de foraj și a investițiilor, toți membrii ROPEPCA au suspendat angajările în prezent. Oprirea timpurie a producției de gaze va avea un impact puternic asupra angajaților specializați din sectorul petrolier. Unii operatori au semnalat o reducere a personalului de până la 75% în viitorul apropiat. Astfel, mulți profesioniști din industrie, cu specializări de nișă, vor căuta să se angajeze în proiecte mai sigure din alte țări. Reamintim că numai membrii ROPEPCA mențin anual 14.000 de locuri de muncă, întreaga industrie angajând 26.000 de persoane în mod direct și creând oportunități pentru încă 20.000 de locuri de muncă”.

Vorba aia: apa, aerul şi fraierul! Statul român a fost capabil să-şi vândă solul şi subsolul fix celor care acuma pot să-l şantajeze economic şi social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *