In vizor

Salariul directorului DSP Cluj, Mihai Moisescu, va fi majorat cu 40%. Ce venituri va avea?

Una dintre cele mai controversate instituţii din ultima perioadă în criza COVID primeşte mai mulţi bani de la Guvern. Directorii din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică vor primi cu 40% mai mult în starea de alertă, conform unui anunț al ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, iar direcțiile de sănătate vor face loc detaşării masive de personal de medicină şcolară, pentru a face față solicitărilor. Ce venituri are directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu și cu cât va încasa mai mult după majorarea cu 40% valabilă în timpul stării de alertă?

Context

Deciziile anunțate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în privința majorării veniturilor directorilor DSP vin în contextul în care instituţiile au fost acuzate de lipsă de interes şi birocraţie în gestionarea cazurilor bolnavilor şi suspecţilor de coronavirus.

Potrivit ordonanţei care prevede acordarea de sporuri angajaţilor din Direcţiile de Sănătate Publică, se va aplica un spor de 40% la salariul de bază pentru directorul executiv şi directorilor executivi adjuncţi, deci conducerii din DSP-uri din teritoriu.

În privința detașării personalului la structurile DSP din teritoriu, acest aspect reprezintă o mare problemă, pentru că abia acum a devenit vizibil că aceste instituţii au fost văduvite de personal ani la rând, iar acum se are în vedere introducerea medicilor de medicină şcolară.

În prezent, aceşti doctori vor trebui să treacă printr-o perioadă de instruire, pentru că munca unui epidemiolog, mai ales în contextul actual, este una amplă, având în vedere anchetele epidemiologice care se fac în cazul persoanelor depistate pozitiv.În acest context, au fost exemple în care anchetele epidemiologice nu s-au făcut.

Cum motivează Guvernul necesitatea sporurilor în cazul DSP?

În Ordonanţa de urgenţă se arată că aceste sporuri se acordă, prin faptul că în perioada stării de alertă „se dispun noi activități pe care trebuie să le desfășoare direcțiile de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, sens în care personalul direcțiilor de sănătate publică are instituite și alte obligații, printre care enumerăm asigurarea triajului epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, recoltarea probelor în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19, activități în care sunt implicați inclusiv funcționari publici”, se menționează în actul citat. 

Bunăoară, veniturile salariale ale directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu, conform declarației de avere de anul trecut, aferentă activității din anul 2018, se situează în jurul sumei de 74211 lei venit anual, iar din partea AJOFM Cluj, indemnizație ședințe Consiliu Consultativ, mai încasează 5004 lei, plus dividende în valoare de 514 lei din partea Obștii Moșnenilor Săniceni, jud. Argeș. Directorul DSP Cluj mai deține un apartament în Cluj-Napoca și o casă de locuit în jud. Argeș, ambele moștenite. Astfel, în urma deciziei Guvernului PNL-ist, salariile directorilor din cadrul DSP urmează să fie majorate cu un spor de 40%. În acest fel, salariul lunar de peste 6.000 de lei al directorului DSP Cluj se va majora cu aprox. 2.400 lei, majorare valabilă în timpul stării de alertă. 

Decizia Guvernului de acorda sporuri de 40% conducerilor DSP-urilor și de 30% funcționarilor vine după ce instituţia în cauză a fost implicată în mai multe scandaluri care au avut loc în timpul pandemiei de COVID-19.

Printre acestea, anchete epidemiologice care nu au fost extinse în cazul bolnavilor de COVID, un pacient cu coronavirus pe care nu l-a căutat nimeni mai multe săptămâni, deşi el sunase la DSP, sau experimentul digi 24, când un prezentator a sunat la DSP, cu Raed Arafat în studio, şi nu a răspuns nimeni timp de jumătate de oră.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *