In vizor

"Sa starpim raul din mijlocul nostru!" Homosexualitatea, combatuta radical la o prelegere in centrul Clujului, in termeni biblici si cu indemnuri mieroase la toleranta

Pacat, uraciune, rusine sunt cuvintele cu care parintele Stelian Tofana a caracterizat, citand Biblia, homosexualitatea, fara a se feri sa adauge faptul ca este o practica pedepsita de Dumnezeu, iar cei in cauza sunt „vrednici de moarte”. Discursul sau a fost o impletire mestesugita de afirmatii discriminatorii si radicale, cu indemnuri emotionante la toleranta, astfel ca s-a incheiat in aplauze prelungi. In anul 2015, parintele a atras atentia ca suntem obligati sa asiguram perpetuarea speciei si a dezaprobat fertilizarea in vitro si dreptul la sinucidere sau eutanasiere.

Casa de Cultura a Studentilor a fost luata cu asalt in seara de joi, cand era programata prelegerea „Homosexualitatea – Ce ne spune Biblia”, sustinuta de parintele Stelian Tofana, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. La intrare, participantii erau intampinati cu pliante in care era ascunsa cate o Declaratie 230, gata printata cu datele Asociatiei Crestine Agape, pentru donarea a 2% din venit. La standuri erau volume de „literatura crestina gratuita” care se distribuiau doar la final, dar si doua urne pentru donatii. 

In sala plina ochi unde se aduc rapid scaune suplimentare sunt tineri cu barba si camasi cuvioase, tinere cu batic si fusta, oameni in varsta, unii in carje. Sunt parinti care si-au adus copiii la conferinta. Multi sunt tineri imbracati in haine din material organic, cu stema pe traista stilizata veniti sa savureze cu indignare si sa noteze citate ale ororii intolerantei si a obscurantismului.

Primul cuvant ii apartine lui Mihai Coste, coordonator de programe in cadrul asociatiei organizatoare.

Multumirile organizatorilor s-au adresat in primul rand IPS Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului, lui Flaviu Milasan, directorul Casei de Cultura a Studentilor 

„Ne aflam, asadar, la al doilea eveniment din seria Conferintelor pentru Familie. La fel ca la manifestarea precedenta, prelegerea o va sustine parintele profesor Stelian Tofana, cunoscut cadru universitar al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj Napoca. Va reamintesc ca misiunea organizatiei noastre, ca dealtfel si scopul Conferintelor pentru Familie, este sa promovam valorile familei traditionale crestine in societate. In seara aceasta, ne vom indeplini menirea abordand un subiect delicat: Homosexualitate, ce spune Biblia. De la bun inceput dorim sa precizam ca incurajam respectul fata de opiniile fiecarei persoane in parte, precum si fata de toate libertatile cetatenesti. Pe de alta parte, abordand aceasta tema, exercitam un drept fundamental, acela al libertatii de exprimare, dorind sa conturam in numele populatiei crestine din Romania ceea ce noi consideram a fi unul dintre cele mai nocive surogate ale familiei, apeland la perspectiva Sfintei Scripturi, carte de capatai a tuturor confesiunilor crestine”, a spus acesta.

Parintele Tofana a subliniat ca nu va vorbi in numele UBB, nici a Bisericii Ordodoxe sau a Facultatii de Teologie, ci „in numele cuvantului lui Dumnezeu care se gaseste in aceasta carte care e Biblia”. O camera montata pe un brat de macara filmeaza tot, leganandu-se incolo si incoace pe deasupra primelor randuri, avand lipit un abtibild cu credo.tv . Prima parte a discursului are in prim-plan toleranta, indemnul de a nu-i da la o parte pe acesti oameni. Se vorbeste mai tarziu despre faptul ca societatea romaneasca nu are nevoie de o familie crestina.

A urmat prezentarea, cu slide-uri, a sapte pasaje din Biblie in care este pomenita homosexualitatea. Primul a facut parte din povestea Sodomei si a Gomorei, a vizitei a doi ingeri in casa lui Lot. Senin, preotul a citit si subliniat semnificatii dintr-un text in care Lot isi oferea fiicele spre a fi violate pentru a-si salva oaspetii. 

Un alt text prezentat a fost citat din Vechiul Testament, din Judecatori si relateaza un episod petrecut intr-o cetate numita Ghibeea. Un om si „tiitoarea” lui sunt adapostiti in casa unui om ale porti au fost asaltate de „barbatii cetatii, fii ai nelegiutilor si i l-au cerut pe oaspete”. 

„Atunci, acest om a iesit in fata casei si le-a zis nu, fratilor, nu faceti rau acestui om, de vreme ce a intrat in casa mea si, urmeaza un cuvanit important: sa nu faceti nebunia aceasta. Si spune mai departe omul: iata eu am o fata fecioara, iar el are o tiitoare. Le voi scoate afara, umiliti-le si faceti ce vreti cu ele, iar cu acest barbat sa nu faceti fapta nebuneasca„, a rostit parintele pe scena. 

Urmeaza alte pasaje in care fenomenul este numit „uraciune”. 

„De se va culca cineva cu barbat ca si cum s-ar culca cu o femeie, amandoi au savarsit uraciune: vor fi omorati, ca vinovati sunt”, a fost citat din Leviticul.

Se trag apoi concluzii. 

„Homosexualitatea, cum apare in Vechiul Testament: pacat inaintea lui Dumnezeu, uraciune si rusine„, atrage vorbitorul atentia. 

Parintele a invocat vechiul sat romanesc, unde cel care mai poposea sambata seara la camp era admonestat de ceilalti ca il va bate Dumnezeu cu grindina daca nu pazeste porunca de a nu lucra duminica, iar asta insemna constiinta. 

„De aceea, dragii mei, suntem toti responsabili de ceea ce se intampla in aceasta societate. Nu avem dreptul sa spunem ca e problema unui om sa a politicienilor, a celor din fruntea tarii. Nu, nu e problema lor. E problema noastra, a tuturor. De aceea, o colectivitate, un popor sufera si este pedepsit colectiv pentru pacatele individuale sau colective. De aceea, trebuie sa fim foarte atenti la societatea noastra. De aceea, avem menirea, avem datoria, avem obligatia sa intervenim in societatea asta!”, a strigat preotul.

La finalul primei parti a evenimentului, dupa lungi aplauze o tanara ii duce preotului pe scena un buchet de flori. Un tanar cu sacouas cambrat cravata si pantaloni slim marsala, culoarea anului  anunta ca urmeaza un recital la harfa, „instrument intalnit in Sfanta Scriptura”. Sunete suave se revarsa asupra spectatorilor, in interpretarea unei tinere imbracata intr-o rochie cu flori, cu o floare dupa ureche. Pe ecran un filmulet care a fost viral pe YouTube cu flori care isi deschid corola. Tanarul trendy revine apoi pe scena alaturi de o cantareata blonda si intoneaza impreuna o piesa despre iubirea lui Isus.

Doua tinere izbucnesc in ras cand cei trei copilasi care le urmeaza pe scena incep un cantecel care incepe cu „Tatal nostru, care esti in ceruri, da-ne o minte sanatoasa”. 

Au fost desfiintate, pe rand, diverse personalitati si institutii care s-au exprimat in favoarea nediscriminarii acestui fenomen. Pentru inceput, parintele a invocat un volum despre Nietzsche la care au participat 105 specialisti. 

„Au descoperit ca din cele  505  studii care au aparut cu numele lui, doar 66 erau originale si s-a demonstrat ca sora lui Nitzsche, Elisabeth a masluit toata opera fratelui ei, ca sa-l creeze pe Nietzsche ca fundament al nazismului, al antisemitismului si a ideii de supra-om. Asa se face ca in 1935 Hitler personal participa la funeraliile surorii lui Nietzsche”, le-a spus parintele Tofana ascultatorilor sai. 

A urmat la rand Charles Darwin. 

„Pentru el, sexul fiind un instinct animalic, n-are nicio motivatie sa fie legat de niste principii religioase„, a spus el. 

Despre Sigmund Freud, parintele a spus ca in teoria sa „sexul este instinctul dominant al omului si astfel incearca sa arunce, sa creeze sau sa plaseze acest instinct important al omului pentru perpetuarea speciei spre placere. Doar spre placere„. 

Nu a lipsit din lista reglementarile Comisiei si Curtea Europeana a Drepturilor Omului. 

„Acolo sunt cateva drepturi cu privire la drepturile majore, esentiale cu privirea persoanei sau a sexului atunci cand se casatoreste. Auziti! Cu privire la reproducere, si aici intra atat imbogatirea formei de reproducerii si iata unde ajungem: fertilizarea in vitro, transferul de embrioni sau de gameti sau cu privire la refuzul acestui drept reglementat de Curtea Europeana concretizat in sterilizare sau in avort (…) Si ultimul drept, asupra mortii. Deci, iata, dupa comisie, omul are dreptul sau libertatea la eutananasiere sau la suicid. Aceasta este societatea in care traim, axata pe aceste „drepturi”. Iata de unde am pornit si unde am ajuns astazi„, a mai spus parintele. 

El se dezlantuie apoi impotriva indiferentei fata de acest fenomen, pe un ton inalt si in termeni categorici, pentru ca „trebuie sa starpim raul din mijlocul nostru” si ca nu trebuie sa ii toleram. 

Urmeaza un moment pasnic. 

„Sunt intrebat ca daca intr-o familie apare un copil cu acea problema, ce poti sa faci? Nici intr-un caz nu il aruncam in strada pe acel copil. El este copil pentru mama si pentru tatal lui„, a spus parintele, iscand lacrimi in ochii mamelor din sala.

El a relatat o emisiune pe care a urmarit-o la Look TV, in care Lucian Dunareanu, liderul comunitatii gay din Cluj, povesteste cum a fost dat afara de catre parinti in momentul in care le-a marturisit ca are o alta orientare.

„M-a impresionat foarte mult. M-a marcat ce a spus acel baiat, acel om. Nu trebuie sa aruncam un astfel de tanar in strada. Ce avem de facut cu el? In primul rand, familia sa stea de vorba cu el, cu cat mai multa intelegere si sa fie indrumat spre un duhovnic si spre un medic, spre un psiholog. Poate reusesc recuperarea lui. Medicii trebuie sa lucreze cu duhovnicii si invers”, a recomandat el. 

In momentul Q&A, preotul a raspuns la intrebarile din sala, trimise prin biletele stranse de organizatori. 

Un spectator din sala l-a intrebat daca homosexualitatea este o boala. Preotul a invocat niste concluzii ale unei „conferinte de la Rio de Janeiro”, conform carora raspunsul este negativ. 

„Intrebarea daca ne-am nascut asa e una cu mai multe raspunsuri. Potrivit Bibliei, homosexualitatea este un pacat care are la baza necunoasterea lui Dumnezeu. Profetul Ezechiel spune ca parintii au mancat agurida si copiilor li s-au strepezit dintii, adica se duce pacatul parintilor la urmasi. Poate nu parintii, ci bunicii sau stramosii l-au savarsit. Dumnezeu vrea sa imbunatateasca relatiile lumii ce el, dar, ca un parinte, mai si pedepseste. Undeva, la origini, exista suferinta si devierea„, a explicat el. 

A alta intrebare a fost de ce nu au fost infierati in cadrul prelegerii si calugarii si calugaritele, deoarece nici acestia nu contribuie la perpetuarea speciei. 

„Este o exceptie. Acesti oameni slujesc si ajuta cu chemarea pe care o au, penru ca fiecare om are o chemare. Nu toti putem fi preoti, nu toti putem fi dascali, chirurgi sau psihologi. Fiecare are o anumita chemare, dar toti in trupul lui Hristos, prin functiunile pe care le avem contribuim la dezvoltarea si la sanatatea trupului lui Hristos care este biserica. Deci oamenii acestia poate chiar contribuie la perpetuarea speciei, prin rugaciunile pe care le inalta catre Dumnezeu pentru acele familii care nu au copii. Pentru acea rugaciune de la ora 12 sau 1 noaptea cand se roaga un calugar sau un preot niste oameni au fost binecuvantati”, a justificat el. 

Oamenii din sala au remarcat si felul in care sunt sacrificate niste femei, fecioare, in favoarea unor barbati in episoadele biblice mentionate de parintele Tofana in prelegerea sa. 

„Poate ca cei implicati s-or fi gandit la mila pe care o poate starni violul sau faptele necugetate asupra unui tanar, asupra unor fetite vizavi de fapta respectiva. Nu pot sa dau un raspuns, pentru ca nu pot sa dau verdicte asupra unor anumite atitudini din Biblie, dar, in orice caz, totul se face pedagogic, pentru propasirea societatii, chiar daca noua ni se pare o enorma rautate”, a raspuns el. 

La intrebarea legata de masura in care biserica va fi de acord cu casatoria homosexualilor pentru acesti oameni, preotul a spus fara ocolisuri ca nu.

„Scopul familiei este perpetuarea speciei”, a explicat acesta, scurt. 

Participantii la prelegere nu s-au sfiit sa aduca in discutie si cazurile de homosexualitate in randul fetelor bisericesti. 

„Nu stiu din care biserica. Sau credeti ca eu nu recunosc ca exista o astfel de categorie, oameni? Se vorbeste despre asemenea cazuri, dar, in momentul in care sunt depistate se ia atitudine(…) Exista, si? (…) Nu putem sa nu recunoastem aceste scaderi, aceste pacate, aceste slabiciuni”, a spus el. 

Parintele a facut chiar si o glumita. 

Cineva intreaba de ce m-am referit la homosexualitatea vorbind numai de barbati, nu si de femei. Probabil intrebarea vine de la un barbat”, a spus el, starnind rasete in sala.

 „Prin acest cuvant se denumesc si relatiile intre barbati, si cele intre femei”, a raspuns la intrebare.

Un alt moment ciudat a fost salvat de un gag. 

„De ce sa avem compasiune pentru cei pacatosi, cand in Biblie spune, trebuie sa-i omori?”, a fost o alta intrebare, care a starnit hotote de ras, chiar aplauze
 
„Reactia dumneavoastra este chiar raspunsul”, a replicat preotul. 

Un alt bilet trimis din public cuprinde plangerea unei femei care a ramas singura, cu doi copii, dupa ce sotul a parasit-o pentru o relatie homosexuala. 

„Tragedie. Cel care a fost si este tata poate va intelege si se va intoarce acasa”, a linistit-o parintele. 

Prelegerea s-a incheiat in ropote furtunoase de aplauze, multe spectatoare au oftat si si-au promis ca vor veni si la urmatoarea, anuntata pentru luna martie, cu o tema la fel de incitanta: avortul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *