Politica

Să râdem cu senatorii și deputații de Cluj! Portret virtual de politician cu ouă roșii, flori și participări la emisiuni TV

În epoca tehnologiei, politicienii au la îndemână rețelele de socializare ca să îi țină la curent pe alegători cu activitatea lor în Parlament și Senat. Nu de alta, dar oamenii ar putea fi curioși dacă aleșii pentru care au pus ștampila pe buletinul de vot își freacă coatele pe birourile de la București de prea mult lucru sau freacă menta.

Majoritatea politicienilor clujeni fie nu au înțeles la ce sunt bune rețelele de socializare, fie nu au ce să le spună alegătorilor. Altfel cum se explică faptul că mare parte din paginile și profilele de Facebook ale aleșilor clujeni sunt pline de postări careau o legătură foarte mică cu politica.

Singurul care se pare că își ia munca în serios este deputatul USR, Emanuel Ungureanu. Este extrem de activ în mediul online, face live-uri pe Facebook din timpul emisiunilor radio, ședințelor Comisiei de Sănătate din care face parte și îi informează pe susținători despre rezultatele interpelărilor pe care le-a făcut, cel mai recent fiind soldat cu percheziții DIICOT la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj.

facebook emanuel ungureanu

Adrian Dohotaru, deputat USR este și el foarte activ pe rețelele de socializare. Ziua și postarea sau postările. Este unul dintre cele mai savuroase personaje politice locale, un hipster nonconformist, preocupat de probleme ecologice și de soarta comunităților sărace. Dohotaru și-a păstrat aerul de hipster nonconformist și acum, în „epoca” politică.
Dohotaru postează fotografii de familie, selfie-uri de la alergat cu fiul său în spinare, articole din presa locală și națională, melodii. Le povestește prietenilor virtuali despre pățaniile lui pe la Parlament – cum mănâncă din gunoi ca să educe populația despre risipa alimentară; chiar le spune cum își duce aspiratorul cu papornița la București și cum își lasă „bița” la mama, în Mărăști, când merge la aeroport.

facebook adrian dohotaru

Mihai Goțiu, senator USR și-a delimitat facebook-ul personal de cel de politician, dar numai teoretic pentru că practic postează aceleași lucruri. Dacă s-a remarcat în ultima perioadă prin micile ațipeli de la locul de muncă, pe rețelele de socializare este foarte activ.
Le-a povestit susținătorilor de pe Facebook cât de mare este clădirea Parlamentului și cum are de gând să cronometreze timpul pierdut pierdut pe coridoare, între grupuri, comisii, secretariate etc.
Ultima postare a lui Mihai Goțiu este din 19 aprilie, în care își arată dezgustul față de o inițiativă a colegilor din Comisia de Învățământ, potrivit căreia profesorii ar putea avea drept de port armă. Spune că i s-a terminat rezerva de lămâi din Senat atât de scârbit este de propunerea respectivă.

facebook mihai gotiu

Marius Nicoară, senator PNL apare destul de rar pe Facebook, cu postări despre interpelările și intervențiile sale în Senat. De Crăciun, Anul Nou, Paște și zile onomastice le urează susținătorilor cele mai bune gânduri și urări. În rest, numai de bine, câteva interpelări și declarații despre monumente istorice, evitarea tentativelor de tunuri financiare pe piața energetică, din banii contribuabililor sau tragedia de la Fântâna Albă.

Adrian Oros, deputat PNL nu este prea interesat să share-uiască cu alegătorii detalii despre activitatea sa politică. Împărtășește cu alegătorii poze de Paște cu pomi înfloriți, ouă roșii și pască făcută în cuptor de lemne. Absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, Oros postează reușitele colegilor de la universitate. Le mai arată prietenilor virtuali și cât este de curat în satele de șvabi.

facebook sorin moldovan

Sorin Moldovan, deputat PNL este foarte activ pe rețelele de socializare. Postează fotografii de la locul de muncă, de acasă, poze cu copii, cu mâncare, poze de la biserică de la slujba de Înviere, de la interviuri cu presa. Le spune prietenilor din mediul online despre situații hilare din Camera Deputaților.
„La dezbaterea unui proiect legislativ, (Pl-x 287/2016) aberant care vrea să egaleze cuantumul premierilor sportivilor (indiferent de campionat, ramură de sport, sau dificultate), PSD a cerut de doua ori până acum retrimiterea la Comisie. De ce? Simplu ! În ultima ședință a Comisei de Sport, președintele Comisiei, doamna Gavrilă, nu a permis reprezentantului Guvernului să iși exprime poziția așa cum cere Regulamentul, decât după ce votul a avut loc. Abia atunci a aflat și „onor Comisia” poziția Guvernului. E bine și așa…”, își arată indignarea deputatul Sorin Moldovan, într-o postare din 19 aprilie.

Florin Stamatian, deputat PNL nici măcar nu are Facebook. Este singurul deputat sau senator clujean care nu este prezent în mediul virtual.

Horia Nasra, deputat PSD postează articole din presa națională, evenimente anunțate pe facebook (cum să intri la Grădina Botanică dacă ai o carte la tine), iar de Paște le-a arătat susținătorilor din mediul virtual cât de frumoase sunt florile de piersic și cât de roșii sunt ouăle.
Tânărul politician social democrat pare că își bate capul mai mult cu politica SUA decât cu cea națională sau cu probleme locale. „De urmărit! Preşedintele american, Donald J. Trump, şi omologul său chinez, Xi Jinping, au încheiat prima lor întrevedere cu acorduri informale de îmbunătăţire a balanţei comerciale dintre cele două state şi de colaborare pentru ‘denuclearizarea’ peninsulei coreene” – așa sună una din postările lui Nasra. Îl mai interesează și faptul că SUA au lansat în Afganistan o muniție grea cu suflu puternic sau că Ziarul Făclia a adus un elogiu colegului său de partid, Cornel Itu.

facebook horia nasra

Cornel Itu, deputat PSD își ține la curent alegătorii cum și ce a votat, le transmite urări de sărbători, dar le și spune la ce evenimente mai participă. Cele mai recente evenimente la care a luat parte au fost un concert de pricesne de Florii, o întâlnire a TSD și Târgul de Carte Gaudeamus. S-a pozat și a pus fotografiile pe Facebook ca să știe tot omul ce face, pas cu pas, când nu are activitate în Parlament.

Vasile Ilea, senator PSD este total invizibil în mediul online. În februarie și-a updatat fotografia de profil și de copertă, iar o lună mai târziu a fost tag-uit de Horia Nasra într-o distribuire a unui articol din presa locală. În rest, pauză totală.

Cristina Burciu, deputat PSD le spune susținătorilor care este programul de audiențe, se pozează cu copilași de grădiniță din timpul diverselor vizite, pune fotografii de la evenimente, la fel ca și colegul Cornel Itu. Despre activitatea parlamentară, nicio vorbă, că doar cetățenii sunt mai degrabă curioși cum a fost la Târgul de Carte Gaudeamus decât ce a făcut în Camera Deputaților.

facebook cristina burci

Csoma Botond, deputat UDMR este la fel de absent pe Facebook, ca și Vasile Ilea.

Laszlo Attila, senator UDMR nu prea pune preț pe rețelele de socializare și dacă postează ceva, are grijă să fie doar în limba maghiară.

Steluța Cătăniciu, deputat ALDE folosește rețelele de socializare ca să își anunțe prezențele la emisiunile de la Antena 3. Despre activitatea parlamentară sau despre proiecte care privesc Clujul, niciun cuvânt. La fel ca și în cazul celorlalți colegi politicieni, nu lipsesc nici în cazul ei clasicele urări de sărbători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *