Din oras

Să nu dea ochii cu ministrul Mediului, curajosul Păunel s-a ascuns după fustele Marianei Rațiu

Dis de dimineață, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a fost să vadă minunea de la Pata Rât: lacul de levigat. Plin de responsabilitate și curajos din spatele comunicatului de presă, președintele CJ Cluj Alin Tișe a trimis-o la înaintare pe Mariana Rațiu. Că vorba aceea: dimineața, levigatul taie greața, chiar dacă nu spală rușinea.

Așa că ministrul Mediului s-a răstit nițel la Mariana Rațiu, în lipsa eroicului Păunel. Iar Mariana Rațiu ce era să facă? S-a făcut ghiocel, ghiocel de Pata Rât – chit că cu o floare nu se risipește levigatul. În fond, ce era să răspundă Mariana Rațiu la întrebări de genul “de ce n-ați rezolvat problema”? Și afirmații de genul: “sunteți de râsul și rușinea Transilvaniei”?! Că constructorul a făcut lucrări “malefice” pe care CJ Cluj, sub Mihai Seplecan, le-a reclamat penal degeaba, că DNA Cluj are alte priorități?

Grațiela Gavrilescu: Pentru care motiv nu suntem în stare, nu noi Ministerul Mediului şi nici eu, ci responsabilii direcţi de aici, începând de la Primăria Cluj şi Consiliul Judeţean, să rezolve problema cu deşeurile? Este inadmisibil. Şi să vedem cum, dacă Doamne Fereşte, plouă în perioada următoare, toate deşeurile sunt în stradă. În tot cazul, cu tot cu instituţiile Ministerului Mediului voi fi foarte drastică de aici de la Cluj dacă nu şi-au îndeplinit atribuţiile aşa cum ar trebui. Centrul de Deşeuri ar fi trebuit să fie gata demult. Este o pată neagră pe toată zona aceasta, de plin centru al Ardealului. Este inadmisibil. Oricum, a depăşit cu mult ceea ce se întâmplă la Braşov. Am întrebat Garda de Mediu de ce nu au fost amendat Consiliul Judeţean. Vreau să văd exact autorizaţia de construire de mediu prin care ştiu clar cum trebuia făcută împrejmuirea, de ce nu a fost făcută. Eu am fost extrem de încrezătoare că, în 2015, atunci când noi am dat aviz pentru un depozit temporar, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, să ne accepte lucrul acesta – pentru că ştiam că aceste centre de deşeuri nu vor putea fi gata în urma finanţării 2007-2013 – şi chiar la cererea domnului primar Emil Boc s-a făcut lucrul acesta. De ce până acuma, în schimb, Consiliul Judeţean şi Primăria Cluj nu au luat nicio măsură ca să urgenteze lucrurile? Dacă este nevoie stăm pe şantiere zi lumină, numai să se facă treaba. Bună voinţă să avem”.

Emil Boc: Să nu confundăm lucrurile. Noi suntem cu partea provizorie.

Grațiela Gavrilescu: Da, dumneavoastră sunteţi cu una, Consiliul Judeţean cu alta. Care nu ştiu de ce nu face nimic.

Emil Boc: Este aici şi CJ.

Grațiela Gavrilescu: Vreau să îl văd pe preşedinte. Credeam că vine domnul preşedinte să ne spună ce s-a întâmplat. Eu chiar aş vrea să îl văd. Doamnele director sunt subalternele. Executantele. Managerele de proiect. Să le întreb de ce nu a fost gata proiectul CMID 2007-2013? De ce am fazat un proiect? De ce nu am fost în stare să absorbim bani europeani şi în ce situaţie suntem acum?

Mariana Raţiu: (ghiocel) …

Grațiela Gavrilescu: Doamnă sunt judeţe în ţara aceasta care le-au finalizat demult. Au avut probleme cu operatorii şi acum funcţionează.

Mariana Raţiu: A avut probleme foarte mari cu constructorii.

Grațiela Gavrilescu: Doamnă, dar constructorii depind de dumneavoastră.

Mariana Raţiu: Aşa este.

Grațiela Gavrilescu: Da? Puteaţi rezilia contractul, reluam licitaţia de la începuut. Eu chestia asta cu constructorul nu o mai admit. Atâta timp cât ştiu că au fost constructori care veneau din alte ţări şi construiau în România. Vreau să îmi dea soluţiile pe care le vor folosi şi pentru problema levigatului şi să vedem ce se întâmplă exact cu acest depozit de la Pata Rât. Nu se mai pot duce deşeurile de colo colo. Este inadmisibil. Nu se poate. Problema este că trebuie să facem ceva.

Emil Boc: Noi am dus deşeurile la Oradea. Realităţile din viaţă sunt mai complicate. Dau faliment, intră în insolvenţă.

Grațiela Gavrilescu: Domnul primar, trebuie să facem ceva.

Emil Boc: Noi avem această rampă provizorie. Noi încercăm să facem faţă până se termină prima celulă.

Grațiela Gavrilescu: Ştiţi că vă expiră acum capacitatea?

Emil Boc: Suntem aproape.

Grațiela Gavrilescu: În câteva luni nu mai aveţi unde să duceţi. Şi depozitul temporar se închide.

Emil Boc: De aceea, suntem şi noi interesaţi să termine prima celulă pentru că şi noi suntem dependenţi de prima celulă.

Grațiela Gavrilescu: Domnul primar, dar dumneavoastră aveţi aici, conduceţi judeţul alături de preşedintele Consiliului Judeţean.

Emil Boc: Conducem oraşul.

Grațiela Gavrilescu: Sunteţi pe aceeaşi linie.

Emil Boc: Problema e administrativă, nu e linie politică. Când sunt condiţii legale noi le facem.

Măcar Emil Boc s-a dus să dea bine în imagine pentru 5 minute, apoi s-a scuzat că are întâlnire cu studenții pe care vrea să-i roage să-și lase mașinile acasă, că nu-I cazul să meargă cu mașina chiar până în crâșmă. Despre deșeuri are să ne spună și el ceva după ce, după-masă, plin de curaj, Păunel ne va explica printr-un comunicat de presă cum ministrul Mediului face declarații halucinante.

În rest, e chiar hilar să pomenești de alunecări de teren la investițiile pe bani publici din județul Cluj, că de sub toate fuge pământul: începând cu celebra “Centură de Diamant” a lui Boc (denumită așa de la cât ne-a costat pe milimetru liniar), trecând prin drumul de accdes la ceea ce cândva, undeva în viitorul luminos al omenirii se va numi Cluj Inovation City și terminând cu Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – care costă județul 4,5 milioane de euro în plus pentru stabilizare.

O ia la vale Parcul Industrial Tetarom I, unde Consiliul Județean Cluj plătește o sumă halucinantă pentru consolidarea terenului – 12,6 milioane de euro. Curge Tetapolisul de zici că-i Someșul navigabil, numai decidenții politici rămân pe loc.

Conform imnului (nu?): vântul bate, dealul curge, noi, cu drag, muncim…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *