In vizor

S-a stricat singurul aparat RMN de la Spitalul Judetean Cluj

Pacientii care au nevoie de examinari imagistice prin rezonanta magnetica (RMN) au supriza sa afle de la angajatii Clinicii de Radiologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) ca aparatul nu mai functioneaza. Era singurul de acest fel din toata unitatea si s-a defectat de cateva saptamani, aproximatin o luna. Remedierea defectiunii ar costa enorm, aproape cat unul nou, spun oficialii unitatii. 

Cu trimiterile de la medicii specialisti in mana, bolnavii care vin la Clinica de Radiologie afla pe holurile unitatii ca „RMN-ul este stricat, mergeti la clinicile private”. Era singurul aparat de acest fel din tot SCJU. 

„Am sunat la un spital particular specializat in imagistica, si m-au pus pe o lista de astepare. Mi-au spus ca cel putin luna august este ocupata cu programari si ca ma suna ei cand se elibereaza. Nu stiu ce sa fac, am inteles ca la fel este la toti privatii, au multe cereri. Boala mea se poate agrava pana atunci, nici nu stiu cat e de grava pana nu am examinarea RMN”, s-a plans ieri un bolnav aflat in aceasta situatie. 

La fata locului, angajatii clinicii au confirmat faptul ca aparatul RMN nu mai functioneaza si ca bolnavii sunt trimisi la clinicile private care au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Mai mult, se pare ca si alte aparate au restrictii si fac greu fata solicitarilor. 

„Aparatul de la Radiologie nu e stricat de ieri, ci de cateva saptamani, in jur de o luna. Ne chinuim sa vedem cum sa il reparam. E vechi de vechi. Reparatia costa atat de mult, incat mai bine am lua unul nou. Este mai rentabil sa ii trimitem pe bolnavi in alta parte decat sa reparam aparatura. Avem cotract cu Centrul Transilvania si trimitem acolo pacienti”, a precizat Monica Costin, director de ingrijri in cadrul SCJU. 

Aparatul in cauza era singurul RMN din cadrul spitalului judetean. Sorin Dudea,profesor de radiologie si presedintele Societatii Romane de Radiologie declara pentru Ziar de Cluj in toamna anului trecut ca in afara de cateva mici exceptii, toate aparatele care sunt amplasate in institutiie statului au vechimea de 14 sau 15 ani, adica de 7 sau 8 ani au norma de casare indeplinita.

„Pentru un pacient neinternat, cu un bilet sustinut de Casa de Asigurari, la SCJU timpul de asteptare e undeva la doua luni. Noi putem face cam doua examinari de ambulator pe zi. Casa suporta pentru serviciile de imagistica o suma X pe luna. Aceast suma trebuie sa o impartim la proceduri – mamografii, ecografii mamare, radiografii, tomografii, RMN etc. Ajungem sa trebuiasca sa alegem – ori facem 5 RMN si 4 mamografii, ori 2 RMN si 20 de mamografii. Unele examinari sunt foarte scumpe si pot face putine, iar alte examinari sunt mai ieftine, dar foarte cerute. Incercam sa nu ii lasam descoperiti pe cei care au nevoie pentru ca la mamografie nu vine omul sa-si caute hernia de disc, ci cancerul. Facem atat cat poate suporta sistemul”, conchidea Dudea.

Oficialii Consiliului Judetean Cluj nu au putut fi contactati. 

UPDATE: Potrivit datelor furnizate de Monica Costin, remedierea defectiunilor vechiului aparat ar costa 200.000 de lei si s-a demarat procedura de reparatie, insa este inca nefinalizata. In acelasi timp, achizitionarea unui aparat de rezonanta magnetica nou ar costa cinci milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *