Din oras

S-a lansat Cluj Greeters: ghidaje gratuite prin carciumi si obiective neconventionale

Turistii care ne viziteaza orasul au de acum un nou serviciu la dispozitie. Dupa Bucuresti, reteaua mondiala Greeters a adaugat si Clujul in lista oraselor care ofera ghidaje care nu vizeaza doar muzee, statui sau cladiri, ci si opriri prin localuri si alte locuri reprezentative, dar mai putin obisnuite. 

Oportunitatea de a cunoaste oameni noi, de a vorbi cu oamenii pe limba lor, sansa de a face parte din reteaua The Global Greeters Network si de a descoperi locuri noi intr-un mod care promite distractie si nebunie sunt cateva din argumentele cu care echipa de la Cluj ii ispitesc pe turisti pe site-ul programului.  Nu in ultimul rand, e o sansa de a cunoaste Clujul asa cum este el, dincolo de prezentari pretentioase si vizite protocolare.

„Nu e ceva nou, conceputul functioneaza in multe orase din lume. Bucurestiul a intrat in retea de aproximativ un an, cu ajutorul lui Filip si al Irinei, doi oameni entuziasti care au iubit foarte mult proiectul, am inteles ca ei au descoperit asta undeva in Londra”, a precizat din capul locului Oana Nicoleta Both, coordonatoarea proiectului clujean. 

Totul se bazeaza pe voluntariat. Cei care efectueaza ghidajul nu sunt platiti pentru asta, iar turistii care beneficiaza de acest serviciu nu achita nicio taxa. 

„Avem deja un cuplu de bucuresteni care vine la Cluj de Revelion in acest sistem. Sosesc aici in 28 decembrie. Urmeaza sa le stabilim un program in functie de cerintele lor si propunerile voluntarilor”, a precizat aceasta. 

Printre locurile vizate pentru aceste ghidaje, voluntarii au in vedere centrul Clujului, strada Potaissa, asa-numita strada „in oglinda”, Piata Muzeului, Bulgakov – pentru ca e mancarea buna, Krajczar, Gradina Botanica sau Cimitirul Central.

Sunt asteptati turisti care utilizeaza frecvent reteaua Greeters. Doritorii se pot inscrie completand formularul de pe site. Tot acolo isi pot manifesta initiativa cei care vor sa faca voluntariat in cadrul proiectului.

„Mizam si pe faptul ca anul viitor Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului”, a marturisit Oana Nicoleta Both. 

Conceptul de Greeteri a aparut in 1992 si s-a raspandit rapid in toate colturile lumii. Voluntarii poarta grupurile de maxim 6 persoane prin localuri unde se mananca bine, localuri unde pot socializa cu localnicii, le prezinta viata de noapte a orasului, cultura urbana, stradute ascuns pline de farmec, parcuri si tot ce inseamna locuri cu specific local. Sunt vizati atat tineri porniti sa cunoasca lumea, adulti care vor experiente care sa ii “salveze” de cotidian, familii care cauta “o oaza de liniste” sau „seniori in cautare de noi aventuri”.

Foto: bigapplegreeter.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *