In vizor

S-a dat liber la munca legala pentru copii. Cei care au peste 14 ani vor putea lucra cu plata in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si modelling

Daca pana acum prestatia copiilor in spectacole, competitii si alte cateva domenii era platita la negru sau deloc, Guvernul a aprobat in aceste zile o hotarare potrivit careia copiii vor putea desfasura activitati lucrative remunerate in zona culturala, artistica, sportiva, publicitara sau de modeling. Se vor putea incheia intre organizator si parinti sau reprezentanti legali direct cu copilul, daca acesta a implinit 14 ani, cu acordul prealabil al parintelui. Oficialii clujeni spun ca e prima lege de acest fel din Romania. Mai mult, se asteapta mai multa un cadru de implicare a autoritatilor si in cazurile reale de expoatare a copiilor. 

Conform Hotararii de Guvern, redate de mediafax.ro, copiii vor putea lucra legal in calitate de “actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat la manifestari cu caracter cultural, educativ sau artistic, la teatru, opera, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, alte concursuri sau activitati de scena, dar si la filmari pentru filme artistice, filmari, inregistrari sau emisiuni in direct pentru radio si televiziune, cu sau fara scopuri publicitare”. 

“Au fost foarte multe cazuri in care copiii au fost implicati in activitati de tip cultural artistisc si cultural care nu puteau fi remunerate. Intra aici prezentarile de moda pentru copii, teatru, muzica sau alte activitati. Domeniile sunt restrictionate, nu lasa liber ca acesti copii sa presteze activitati pe care le presteaza in mod normal celelalte categorii de persoane, cei intre 16 la 65 de ani. Nu am putea vorbi, deci, decat de o incercare de a aduce intr-un cadru legal a unor prestatii care se faceau si pana acum, dara cum pot fi si legale, si remunerate, ca sa poata fi, eventual, decontate de organizatorii de evenimente. Nu inseamna ca de maine intra in competitie pe piata muncii, alaturi de strungari, frezori, lacatusi si alte categorii”, a apreciat Daniel Don, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj. 

Pana acum, aceasta zona nu era acoperita legislativ. 

“Au fost foarte multe discutii ca se vorbea de o exploatare a copiilor la diverse gale artistice, prezentari de moda, concerte pe care le dadeau copiii si nu existau contracte intre parti ori nu se stia cum sa se faca decontarea. Acum se poate face un contract de prestari servicii care va fi incheiat de parinte si, atunci, activitatea aceasta este una legal, in special in ceea ce priveste plata prestatiei. Avem multi copii cu multe talente care presteaza astfel de servicii si in gale umanitare sau de alta natura care ar trebui sa fie platiti pentru activitatea lor”, a adaugat Don. 

Hotararea aprobata de Guvern mai prevede ca tinerii mai pot fi angajati pentru activitati de figurant sau model la sedinte foto, figurant sau model la prezentari de moda si sportiv profesionist in sportul de performanta. De asemenea, repetitiile si pregatirile menite sa asigure o activitate performanta in acest sens sunt considerate ore de munca. 

“In mod sigur ca de acum se poate controla mai bine activitatea ilicita a celor care profita de pe urma muncii copiilor. In primul rand, este restransa zona, legea spune clar ce si cat pot lucra si orice alta activitate e in afara legii. Din moment ce ai o lege speciala pentru ceea ce pot face copii de varsta asta si ai cadrul care reglementeaza, inseamna ca orice alta activitate se afla in afara legii, e exploatare a copilului sau munca fara forme legale. Oriunde in lume copiii sunt protejati”, a detaliat oficialul clujean. 

Se impun insa si restrictii. Angajatorii nu au dreptul sa impuna conditii periculoase pentru copii, orarul nu trebuie sa depaseasca anumite intervale orare ale zilei, iar timpul de lucru trebuie ajustat in functie de varsta copilului, cu pauze regulamentare. 

Adultul care are grija de copil trebuie sa il insoteasca pe acesta pe parcursul activitatilor platite, fie ca e vorba de un parinte, de un tutore legal sau de “o persoana desemnata de organizator si agreata de comun acord cu parintii/reprezentantul legal al acestuia”.

O alta obligatie prevazuta de actul normativ este aceea de informare inaintea inceperii activitatilor a serviciului public de asistenta sociala, prin depunerea unei note de informare inainte de inceperea efectiva a activitatii. Actul se depune de catre reprezentantul legal al copilului la serviciul public de asistenta sociala de la domiciliul copilului alaturi de alte cateva documente.

In randul parintilor, hotararea a starnit reactii diverse. 

“Eu cred ca e o decizie foarte buna. Copiii mei sunt inca mici, dar m-as bucura daca programele la care vor participa, inevitabil, pot fi reglementate si platite legal”, a spus Razvan B., un tata din cartierul Buna Ziua. 

Altii sunt insa sceptici. 

“Nu vad cum ar putea controla toate concursurile si spectacolele pe la care sunt obligati sa participe copiii nostri. Nu mi-e clar cine va scoate banii, cine va controla sau ce se intampla cu cei care nu au 14 ani. Ei vor face show gratuit? Cred ca e doar o noua lege inutila sau, cel mult, va implica multa birocratie si va impune plata unor taxe noi”, a declarat Corina Pintea, o mamica din Cluj. 

In ceea ce priveste banii obtinutei de copil ca urmare a activitatii prestate, noua lege prevede ca  sumele vor fi administrate conform dispozitiilor Codului Civil. 

“Daca exista suspiciuni cu privire la utilizarea de catre parinti/reprezentanti legali a sumelor obtinute de copil in alt scop decat cel al interesului superior al acestuia, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului se autosesizeaza si solicita parintilor sau reprezentantului legal sa prezinte un raport cu privire la modul in care au administrat veniturile copilului obtinute din activitatile prestate. In cazul in care parintele/reprezentantul legal nu poate justifica utilizarea sumelor obtinute de copil, Directia poate sesiza instanta de tutela”, se mai arata in actul normativ. 

Daca parintii sau organizatorii evenimentelor la care copiii lucreaza nu respecta conditiile impuse de lege, actul normativ prevede si sanctiuni contraventionale cuprinse intre 1.000 si 8.000 de lei. 

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *