Sanatate

Ruinarea sistemului medical – până la sânge

În lipsa măsurilor concrete de ordin legislativ, dar și a alocărilor de fonduri din cadrul Ministerului Sănătății, lupta pentru viață, mai exact – pentru sânge, s-a mutat pe rețelele de socializare. Iar dacă prin ministere nu mai sunt bani pentru măcar o bancă de sânge (că deh, sunt împărțiți printr-atâtea și atâtea buzunare), atunci mobilizarea cetățenilor, pentru a suplini lipsa de sânge, se face prin alte mijloace. Durerea este surdă, ea nu există, nu capătă formă sau contur, până nu te lovește personal.
 
Relatam recent despre caracterul repetitiv al penuriei sanguine cu care se confruntă, în perioada verii mai ales, toate județele țării. Despre situații extreme, (dar care, totuși, se întâmplă), atunci când operația este condiționată de o donare prealabilă a rudelor pacientului vorbim. 
 
Mai greu de cuprins cu mintea este nevoia constantă de sânge a pacienților sau faptul că în sistemul sanitar diverse proceduri nu pot fi efectuate fără sânge. Este necesară o rezervă sanguină permanentă în maternități, deoarece în cazul unei hemoragii postpartum severe, mama are nevoie de sânge. În tratamentul oncologic, prin administrarea citostaticelor, măduva spinării poate fi afectată până la aplazie medulară, devenind incapabilă de a mai fabrica elementele sângelui, din cauza toxicității medicamentoase. Pacientul este în pericol să-şi piardă viaţa prin anemie, prin sângerări, pentru că scade foarte mult hemoglobina.
 
 În aceste condiţii, pacientului i se recomandă să facă transfuzie, pentru ridicarea hemoglobinei şi, abia după aceea, se administrează citostaticul. Dar trebuie spus că, la rândul lui, şi citostaticul scade hemoglobina, ceea ce înseamnă că e nevoie, din nou, de transfuzie. Practic, tratamentul oncologic nu ar putea fi suportat de pacient dacă nu ar beneficia de sânge. În Bucureşti, de la Institutul Oncologic vine cea mai mare cerere de sânge, la care se adaugă cea a secţiilor de oncologie din celelalte spitale. 
 
Nevoia unei bănci de sânge
 
„Banca de sânge” defineşte procesul de colectare (donare), testare, procesare şi păstrare a sângelui, pentru a fi utilizat ulterior (pentru transfuzie). Această instituţie reprezintă unul dintre fundamentele medicinei de urgenţă şi chirurgiei, şi depinde de laboratorul clinic pentru asigurarea utilizării în siguranţă a sângelui şi componentelor acestuia.
 
Doar în SUA, estimează Asociaţia Americană pentru Bănci de Sânge (AABB), sunt transfuzate, în medie, în fiecare an, 23 milioane de unităţi de componente sanguine. Transfuzia de sânge, adică introducerea de sânge sau componente de sânge, de la o persoană în sistemul sanguin al altei persoane, este esenţială pentru salvarea vieţii. Transfuzia de sânge este folosită, de asemenea, în tratarea anemiei severe indusă de chimioterapie, de cancer, de siclemie şi de talasemie.
 
Organizaţiile medicale profesionale acordă o foarte mare atenţie atât siguranţei, cât şi menţinerii rezervei de sânge a naţiunilor. În special, aceste organizaţii supraveghează problemele potenţiale ce pot apărea în constituirea rezervei de sânge – cum ar fi numărul redus de donatori şi riscul de transmitere a infecţiilor prin sânge, se arată pe site-ul American Association for Clinical Chemistry.
 
Numai o Bancă de sânge permite păstrarea îndelungată, timp de câțiva ani, a componentelor sanguine: a plasmei, eritrocitelor, trombocitelor, leucocitelor. Pe lângă durata mare de păstrare (plasma poate fi depozitată și își păstrează proprietățile optime timp de până la 5 ani la o temperatură de -80 C, iar masa eritrocitară se păstrează până la 5 ani la o temperatură de -80 C), prin folosirea celulelor sanguine decongelate este redus riscul transmiterii prin sânge a virușilor. 
 
Deocamdată, până va fi înființată o bancă de sânge în România, în mai 2017 a fost lansată prima platformă online din țara – Donez450 – inițiată la Cluj-Napoca.
 
Platforma are două componente: „comunitatea″ donatorilor, care își creează cont în aplicație confirmând astfel că vor să primească notificări despre necesarul de sânge, și partea dedicată centrelor de transfuzii, care pot vedea statistici pe grupele sanguine a celor înscriși în aplicație și vor putea trimite apeluri la donare sau mesaje informative. Notificările se trimit în funcție de grupele sanguine de care este nevoie, astfel încât un utilizator va primi notificarea doar dacă aceasta se adresează grupei sanguine pe care și-a setat-o.
 
Promovarea donării de sânge 
 
Dr. Adriana Sime, Directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS), apreciază că o conștientizare individuală a necesității de a dona sânge apare atunci când intervin situații medicale în care este nevoie de transfuzia sanguină, iar când are loc mobilizarea apropiaților și a prietenilor pacientului, acest moment se contituie într-o metodă de promovare autentică a donării. 
 
Prin urmare, cât timp nu va fi adoptat un cadru legislativ corespunzător, care să prevadă înființarea unei bănci de sânge ori cât timp acest proiect va fi subfinanțat, vor exista situații la limita legii, vor exista „comunități″ pe rețelele de socializare prin intermediul cărora cetățenii vor putea găsi apeluri disperate pentru donare. În continuare, vor figura situații excepționale ce devin normă, pentru că da – legea este făcută de mântuială și își obține legitimitatea numai dacă este ocolită. Dar până atunci, singura măsură eficientă de combatere a penuriei de sânge se arată a fi actul benevol de donare, fie el individual sau colectiv.
 
Și până va funcționa o bancă de sânge cu o structură capabilă să asigure rezerva și fluxul sanguin, vor exista situații, în spitale sau la intrarea în CRTS, în care veți fi solicitat de către o rudă disperată a unui pacient internat pentru a dona sânge, dispusă chiar să vă recompenseze, deoarece altfel operația nu va avea loc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *