Din oras

Romania, in top 3 al celor mai rezistente tari la antibiotice din UE

Romania ocupa a treia pozitie in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai crescuta rezistenta la antibiotice. Farmacologii clujeni sustin ca de vina pentru locul Romaniei in top sunt atat lipsa programelor de sanatate publica in ceea ce priveste informarea pacientilor in privinta administrarii acestor medicamente, precum si medicii de familie care prescriu antibiotice “din pix”. Farmaciile din Cluj pot elibera antibiotice chiar si fara reteta, in weekend. Medicii sustin ca in sezonul rece, pacientii “se asteapta” sa primeasca antibiotice pentru orice simpla viroza.

Romania, in top 3 al tarilor rezistente la medicamente, potrivit unui raport al Centrului European de Preventie si Control al Bolilor (ECDC), dat publicitatii acum putin timp. Farmacologii clujeni sustin ca uzul iresponsabil al antibioticelor duce atat la cresterea costurilor de spitalizare in cazurile mai grave de infectii, precum si la rezistenta organismului la antibiotice.

“E o problema comuna medicilor si pacientilor, deopotriva. Pacientii se asteapta sa primeasca antibiotice si sunt nemultumiti daca medicul le recomanda un paracetamol si picaturi de nas. Medicii de familie incep sa faca retetele cu antibiotice din pix, doar pentru a nu se trezi cu neplaceri din partea pacientilor. Apoi, in Romania nu exista un program coerent care sa-i informeze pe pacienti in acest sens”, au explicat farmacologii din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu”, pentru Ziar de Cluj.

De cealalta parte, reprezentantii medicilor de familie din Cluj arata ca se restrange prescriptia de antibiotice, daca nu se confirma infectiile bacteriene.

“De mai multi ani, la Cluj incercam sa lucram pe o medicina bazata pe dovezi. In cazul in care avem o infectie urinara cerem analiza si urocultura releva daca e de natura microbiana sau bacteriana, iar conform antibiogramei se da medicatia. Desigur ca in sezonul rece daca e vorba de o pneumonie de virus nu e nevoie de antibiotice, insa daca e bacteriana aceasta se trateaza cu antibiotic. Noi incercam sa facem tratamentele inspre binele pacientilor, insa de multe ori apar la cabinet persoane nemultumite”, a explicat, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Cluj, Ion Muresan.

Tratamentul personalizat cu antibiotice se face in concordanta cu regulile deontologice si legislatia romaneasca. Farmaciile au semnat, in urma cu 4 ani, un pact cu Colegiul Medicilor prin care nu mai elibereaza antibiotice fara prescriptie. Cu toate acestea, exista exceptii, iar pacientii isi pot procura antibiotice si fara reteta.

“Nu avem voie sa eliberam la solicitare antibiotice. Acestea se elibereaza pe baza de prescriptie, potrivit nomenclatorului de medicamente elaborat de Agentia Nationala a Medicamentului. Codul Deontologic al Farmacistului considera si exceptiile, astfel ca pentru un pacient aflat in trecere printr-un oras, de pilda, sau in weekend, in cazul unei inflamatii dentare se pot elibera antibiotice pentru doua zile”, a aratat secretarul Colegiului Farmacistilor Cluj, Alexandru Toma.

Mortalitatea postchirurgicala, la care participa notabil rezistenta la antibiotice, plaseaza Romania, in 2012 pe locul trei cel mai defavorabil intr-un grup UE cu o rata de 6,8 % fata de media europeana de 4%. Ultimul program destinat informarii pacientilor in privinta administrarii antibioticelor a fost derulat in 2009.

Foto: theguardian.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *